Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

zygomaticus

A járomcsontra vonatkozó.

zygomaxillaris pont

Craniometriában használt pont, mely külsőleg a zygomaticomaxillaris sutura legalsó kiterjedésénél található.

zygomaxillary ~

zygomaxillaris pont SZIN zygomaxillare.

Zygomycetes

A gombák egy osztálya, melyre a zygospóra képződéssel járó szexuális, és a sporangiospóra vagy conidium néven ismert, nem mozgó spórák útján létrejövő aszexuális szaporodás jellemző. (zygo- + G. mykes (myket-), gomba)

zygomycosis

A Zygomycetes osztályba tartozó nemzetségek, pl. Absidia, Mortierella, Mucor, Rhizopus által kiváltott gombás fertőzés. A Conidiobolus és Basidiobolus nemzetségek szintén rendelkeznek betegséget okozó fajokal. Syn mucormycosis, phycomycosis.

zygon

A fissura zygomatica szárait öszekötő rövid keresztléc. (G. keresztgerenda, járom)

zym-

Ld zymo-.

zymo-, zym-

Erjedés, enzimek. (G. zyme, kovász)

zymogen sejt

Enzimtermelő sejt, különösen a gyomornyálkahártya fősejtje, illetve a hasnyálmirigy acinus sejtje. Syn pepticus sejt

α

(alfa) ld: alpha

α ~

Egy, két vagy több, az α-globin lánc szintézisét gátló génre vonatkozó.

α1-~

Aránylag alacsony molekulasúlyú, nagy sűrűségű, foszfolipidben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma α1-globulin frakciójában található.

α2-antiplazmin

A plazminnak és a plazminogénnek proteáz gátlója, a fibrinolítikus rendszer kulcsenzime. Gátolja a többi szerin proteázt is, így a koaguláció kontakt faktorát, a Xa faktort és a thrombint.

α-1-antitrypsin hiányos ~

α-1-antitripszinhiányos p. súlyos antitripszinhiányban jelentkező fájdalmas subcutan csomók.

α-adrenerg receptor blokkolók

Olyan hatóanyagok, amely kompetitív módon gátolják az α-adrenoceptorokat. A hypertensio kezelésében kerülnek felhasználásra.

α-aminosav

Olyan ~, amelynek általános képlete: R-CHNH2-COOH (vagyis az NH2 α helyzetben található a -COOH csoport mellett). A proteinek hidrolízisének termékei az L-α-aminosavak.

α-amino-szukcinilsav

szinonima: aszparaginsav

α-dextrin-endo-1,6 α-glikozidáz

Enzim, melynek hatása hasonló az izoamilázéhoz, vagyis a pullalanban, az amilopektinben és a glikogénben hasítja az 1,6 α- glikozid kötéseket. Vö. izoamiláz.

α-D-galaktozidáz

Enzim, amely az α-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, ennek során D-galaktóz szabadul fel. Az A típusú α-D-galaktozidáz hiánya a Fabry betegséggel társul.

α-sejt

1. Az agyalapi mirigy elülső lebenyének mintegy 35%-át alkotó acidophil sejtek két csoportja, az egyik csoport a somatotrop hormont, a másik a mammotrop hormont termeli. 2. A Langerhans-szigetek glukagont termelő sejtjei. 3. Syn A-sejt

β

1. A görög ábécé második betűje. 2. Kémiában egy sorozat második tagját jelöli, vagy egy gyök második szénatomját.

β

Gamma. Ld gamma.

β ~

Kettő vagy több génre vonatkozik, melyek a β-globin lánc szintézisét elnyomják (részben vagy egészben).

β ~

Egy génre vonatkozik, mely mind a β-, mind a -globin lánc szintézisét gátolja.

β1-~

Aránylag magas molekulasúlyú, alacsony denzitású, koleszterinben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma β-globulin frakciójában található.

β1C ~

Komplement C3. Ld komplement alkotórész.

β1E ~

Komplement C4. Ld komplement alkotórész.

β1F ~

Komplement C5. Ld komplement alkotórész.

β-adrenerg receptor blokkolók

A gyógyszerek azon csoportja, amelyek a -adrenerg agonistákkal kompetitív módon versengenek a rendelkezésre álló receptor helyek iránt. Egyes vegyületek mind a e1- és -2-receptorokat blokkolják (pl. propranolol), míg mások csak a -1- (pl. metoprolol), vagy csak a -2-receptorokat gátolják. A --receptor blokkolók elsősorban különböző cardiovascularis betegségekben alkalmazandók, ahol a g-adrenerg blokád kívánatos. A -1-receptor (kardioszelektív) blokkolók előnye a non-szelektív vegyületekkel szemben a kedvezőbb mellékhatás profil (↓ bronchokonstrikció). Szinonima: béta-blokkolók

β-corticotropin

Sav vagy pepszin hatására lebomlott β-corticotropin. Syn corticotropin (2).

β-D-galaktozidáz

Cukorbontó enzim, mely a laktóz D-glukózzá és D-galaktózzá történő, illetve egyéb β-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, csakúgy, mint a galaktotranszferáz reakciókat; ezen enzim hiánya a laktóz bélben történő emésztésének elégtelenségéhez vezet; a tejtermékek előállítása során alkalmazzák azon felnőttek részére, akik nem rendelkeznek ezzel az intestinalis diszacharidázzal; a β-D-galaktozidáz egyik inzoenzimjének elégtelensége a B típusú Morquio szindrómához társul. Syn laktáz.

β-D-glukuronidáz

A β-D-glukuronidok hidrolízisét katalizáló enzim, a reakció során D-glukuronsav és alkohol szabadul fel; az enzim hiánya Sly szindrómával áll kapcsolatban.

β-D-glukuronidáz ~

Ritka, autoszomális recesszív öröklődésmenetű kórkép, amely többféle allélikus alakban fordul elő. Az abnormális mukopoliszacharid anyagcsere következtében progressiv mentalis degeneratio, hepatosplenomegalia és dysostosis multiplex észlelhető.

β-laktám

Penicillinekben és Cefalosporinokban található ciklikus egység, gyűrű.

β-laktamáz

A β-laktamáz gyűrű hidrolízisét végző enzim, (penicillinből penicillinsavat alakít ki), a penicillin-rezisztens Staphylococcus-törzsekben található.

β-sejt

1. A hypophysis elülső lebenyének basophil szemcséket tartalmazó, feltehetően gonadotropint termelő sejtjei. Syn B-sejt 2. A Langerhans-szigetek domináns, inzulint termelő sejtjei.

δ

Ld delta.

ε

Epszilon.

hirdetés