Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

xeroderma

Az ichthyosis enyhe formája, a bőr túlzott szárazságával, mely a szaruréteg minimális felszaporodásának, továbbá a stratum corneumban a csökkent verejtékezés, a szél vagy az alacsony páratartalom következtében megkevesbedő víztartalom eredménye; az életkor előrehaladásakor, atopiás dermatitisben, A-vitamin hiányban, stb. fordul elő.(xero- + G. derma, bőr)

xerográfia

Syn xeroradiográfia.

xerogram

Syn xeroradiográf.

xeroma

Syn xerophthalmia.

xerophthalmia

A cornea és a conjunctiva túlzott szárazsága, melyek így elvesztik fényüket és elszarusodnak; lokális betegség vagy szisztémás A-vitamin hiány következménye lehet. Syn xeroma. (xero- + G. ophthalmos, szem)

xeroradiográf

Xeroradiográfiával készített kép. Syn xerogram.

xeroradiográfia

Röntgenfilm helyett speciálisan bevont, elektrosztatikusan feltöltött lemezt használnak. Az előhívást folyékony vegyszerek helyett száraz porral végzik, amit papírra visznek át, hogy állandó képet kapjanak, ami élesebben kirajzolja a kontúrokat. Syn xerográfia.

xerosis

A bőr (xeroderma), a conjunctiva (xerophthalmia) vagy a nyálkahártyák kóros szárazsága. (xero- + G. -osis, állapot)

xerostomia

Különféle etiológiájú szájszárazság, mely a csökkent vagy megszűnt nyálelválasztás, azaz aptyalismus eredménye. (xero- + G. stoma, száj)

xeroticus

Száraz. Száraz, xerosis által érintett.

X-hez kapcsolt ~

Az X kromoszómán elhelyezkedő ~.

X-hez kötött

X-kromoszómához kötött. Az X-kromoszómán található génekre vonatkozik. Általában, de hibásan a nemhez kötött kifejezés szinonimájaként használják, holott az magában foglalná az Y-kromoszómához kötődő tulajdonságokat is.

X-hez kötött ~

Veleszületett, X-hez kötött recesszív öröklődésű elsődleges immunhiányos állapot, amelynek jellemzője a keringő B-lymphocyták számának csökkenése (vagy hiánya), az immunglobulinok szintjének megfelelő csökkenésével. Az anyai antitestek kiürülése után jelentősen fokozott hajlam észlelhető a gennykeltő baktériumok okozta fertőzésekre.

xilóz

Aldopentóz, a ribóz izomerje, szénhidrát hidrolízise vagy erjedése révén keletkezik.

xilulóz

Ketopentóz, mely esszenciális pentózuria esetén megjelenik a vizeletben; valamint a glukuronát útvonal intermedierje.

X-inaktiváció

Syn lyonisatio.

xiph-

Ld xipho-.

xipho-, xiph-, xiphi-

Kard formájú, xiphoid, általában a processus xiphoideusra vonatkozik. (G. xiphos, kard)

xiphoid

Kard alakú; elsősorban a processus xiphoideus vonatkozásában használják. Syn ensiform. (xipho- + G. eidos, kinézet)

xiphoid ~ ~

xiphoideus A sternum alsó porcos vége. SZIN ensiform ~, xiphisterium, xiphoid cartilage.

xiphoiditis

A sternum processus xiphoideusának gyulladása. (xiphoid + G. -itis, gyulladás)

xiphosternalis

Kardnyúlvány-. A processus xiphoideusra vonatkozó.

xiphosternum

Kardnyúlvány. Syn processus xiphoideus. (xiphoid + G. sternon, mellkas)

xyphoid porc

Syn processus xyphoideus.

xysma

Hártyás foszlányok a székletben. (G. reszelék, forgács, eredete xyo, kaparni)

Y

ittrium; tirozin; pirimidin nukleozid.

y +

Ld rendszer (5).

Yb

Itterbium.

yersiniosis

A Yersinia enterocolitica által okozott gyakori fertőző betegség, melyre hasmenés, enteritis, pseudoappendicitis, ileitis, erythema nodosum és esetenként septicaemia vagy akut arthritis jellemző.

Y-hoz kapcsolt ~

Az Y kromoszómán elhelyezkedő ~. Syn holandrius ~.

Y-hoz kötött

Az Y kromoszómán lévő genetikai faktor (gén) állapota. Analóg az X-hez kötöttséggel, de mivel az Y-kromoszóma teljes egészében nem vesz részt a chiasma képzésben és a rekombinációban, ezért a hagyományos kapcsolt öröklődéses módszer szerinti analízisre nem megfelelő.

yolk

Tojássárga; gyapjúzsír. 1. Az embryo táplálására a petesejtben tárolt tápanyagok egyik típusa; a madarak tojásában jól láthatóan bőségesen megtalálható. Syn vitellus. 2. A juhok gyapjújában található zsíros anyag; tisztított kivonata a lanolin. (óangol geolca; geolu, sárga)

Y-porc

Az os ilei, ischii és pubist összekötő, az acetabulumon keresztülhúzódó porc.

Y-shaped ~

Y-alakú szalag syn iliofemoral ~.

Z

Benziloxikarbonil; atomszám; aminosav jelképe, mely vagy glutaminsav, glutamin, vagy egy anyag, mely a peptidek savas hidrolízise során glutaminsavat eredményez; karbobenzoxi.

Z ~

A Z vonalnál látható vékony cikk-cakk alakú struktúra a harántcsíkolt izmokban, amelyekhez az aktin fonalak tapadnak.

Z ~'s

Z-vonalak. A harántcsíkolt izom myofibrillumainak I-zónáját kettészelő keresztcsíkozás, az aktinszálak lehorgonyzási helye a sarcomer mindkét végén. syn Z band

zabszemsejt

Rövid, tompa végű, orsó alakú, viszonylag nagy, hyperchromasiás sejtmagot tartalmazó sejtek, melyek differenciálatlan bronchogén carcinomában gyakoriak.

zabszemsejtes ~

Anaplasticus, nagy malignitású, rendszerint a hörgőkből kiinduló c., melyet apró, ovális, kevés cytoplasmát tartalmazó sejtek alkotnak. A tüdőrákok több mint egyharmada zabszemsejtes vagy apró kereksejtes carcinoma. Syn aprósejtes c. (2).

ZAD

zinc-finger-asszociált C4DM domén

ZAL

zaleplon

ZAP

zosteres fájdalom

ZAP

zeta-aktiváló protein

záró ~

A fertőtlenítő eljárásokat akkor alkalmazzák, miután a beteg elhagyta a lakását vagy a kórházat. Pl. a beteg halálát követően, illetve miután már nem fertőz.

zárt ~

Az ízület kiugrik a helyéből, de ez nem jár külső sebbel, illetve a csont eltörik, helyéből kimozdul, de nem szenved sebzéssel járó nyílt törést.

zárt ~

A test belsejéből történő, víz, illetve levegő által át nem járható rendszeren keresztüli ~

zárt ~

Ez esetben a törés feletti bőr ép marad. Syn egyszerű f.

zárt ~

A szőrtüsző bőrfelszínre vezető járatának beszűkülése vagy teljes elzáródása, mely a c. rupturájához vezethet, és ennek következtében csekély intenzitású gyulladásos reakció léphet fel a dermisben. Syn milium.

zárt áramlású hélium ~

A funkcionális reziduális kapacitás mérésére szolgáló gázhígítási technika. A vizsgálandó személy a spirométerből visszalélegzi a héliumot, mialatt oxigént adva és a széndioxidot eltávolítva fenntartják a konstans rendszertérfogatot.

zárt rendszerű ~

Inhalációs altatás, a kilélegzett gázok teljes visszalélegeztetésével, kivéve a széndioxidot, amelyet elnyeletnek. Az anaesthesiás körbe gázként csak oxigént vezetnek, amelynek mennyiségét a beteg metabolikus szükséglete szerint állapítják meg. Ezen túl egyéb gázok már csak minimális mennyiségben kerülnek bevezetésre (pl. nitrogén oxid).

hirdetés