Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, betegségek és állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

zsír ~

A zsírszövet elhalása, mely kis (1-4 mm), fakó, krétaszerű, szürke vagy fehér gócokkal jellemezhető. Syn steatonecrosis.

zsír~

Zsírcseppek jelenléte a keringésben hosszú csöves csont törését követően, égés, szülés esetén, valamint a máj zsíros degeneratioja kapcsán; az embolusok leggyakrabban a tüdő- és az agyi ereket zárják el, ennek következtében az egyik vagy mindkét fent emlí

zsiradék olaj

Növényekből vagy állatokból származó olaj kémiai szempontból zsírsavak gliceridje, ha a glicerint valamilyen alkáli bázissal helyettesítjük, szappant kapunk az illóolajokkal szemben a zsiradékok állandóak, nem desztillálhatók.

zsíroldékony ~ok

Zsíroldószerekben (nem poláros oldószerek) oldódó, és vízben viszonylag oldhatatlan ~ok, melyek kémiai szerkezetére a molekulában a nagyméretű szénhidrogén fele rész jelenléte jellemző; pl. A-, D-, E-, K-~.

zsíros ~

A sejtek cytoplasmajában, gyakran sérülés következtében mikroszkóposan észlelhető zsírcseppek keletkeznek. Syn adiposus d., steatosis (2).

zsíros ~

Korai, nutritionalis c., mely elsősorban alkoholistákon észlelhető. A máj zsíros degeneratiójával és enyhe fibrosissal jár.

zsírraktározó sejt

A máj perisinusoidalis tereiben található, multilocularis, zsírtartalmú sejt Syn lipocyta.

zsírsavoxidációs ~

Acil-koenzim A vegyületek részvételével zajló reakciók sorozata, az élő szövetek zsírsavanyagcseréjének fontos mechanizmusa.

zsírsejt

Egy vagy több zsírcseppet tartalmazó, felfúvódott kötőszöveti sejt, melynek cytoplasmája rendszerint vékony réteggé lapult, a sejtmag pedig a sejt perifériájára szorult. Syn adipocyta.

ZSR

zeta szedimentációs arány (vérsejtsüllyedéshez hasonló mérőszám)

zsugor ~

kiterjedten heges vese, amelyben a fibrosus hegszövet és az ischaemiás atrophia a szerv megkisebbedését okozza

ZUNG (A, D, SDS)

Mérőskála: Zung anxiety scale, ZUNG-A, -D, -SDS A: Zung anxiety scale, D, SDS: Zung self rating scale for depression

zwitterionok

Amfoterionok. Syn dipolaris <i>ionok</i>, az <i>ion</i> címszó alatt. Ld zwitter <i>hipotézis</i>. (német <i>Zwitter,</i> hermafrodita, korcs, + ion)

zyg-

Ld zygo-.

zygalis

Járomalakú. Járom formájú, járomra vonatkozó; H-alakú.

zygo-, zyg-

Járom, egyesítés. (G. <i>zygon,</i> járom, <i>zygosis,</i> egyesítés)

zygoma

Járomív, járomcsont. 1. Syn <i>os</i> zygomaticus. 2. Syn <i>arcus </i>zygomaticus. (G. tolózár, járomcsont, a <i>zygon,</i> járom, iga szóból)

zygomatic ~ of maxilla

a maxilla ~ zygomaticusa Durva csontkiemelkedés a maxillán, az os zigomaticummal való kapcsolódás helye.

zygomaticus

A járomcsontra vonatkozó.

zygomaxillaris pont

Craniometriában használt pont, mely külsőleg a zygomaticomaxillaris sutura legalsó kiterjedésénél található.

zygomaxillary ~

zygomaxillaris pont SZIN zygomaxillare.

Zygomycetes

A gombák egy osztálya, melyre a zygospóra képződéssel járó szexuális, és a sporangiospóra vagy conidium néven ismert, nem mozgó spórák útján létrejövő aszexuális szaporodás jellemző. (zygo- + G. <i>mykes (myket-), </i>gomba)

zygomycosis

A Zygomycetes osztályba tartozó nemzetségek, pl. <i>Absidia, Mortierella, Mucor, Rhizopus </i>által kiváltott gombás fertőzés. A <i>Conidiobolus </i>és <i>Basidiobolus</i> nemzetségek szintén rendelkeznek betegséget okozó fajokal. Syn mucormycosis, phycom

zygon

A fissura zygomatica szárait öszekötő rövid keresztléc. (G. keresztgerenda, járom)

zym-

Ld zymo-.

zymo-, zym-

Erjedés, enzimek. (G. <i>zyme,</i> kovász)

zymogen sejt

Enzimtermelő sejt, különösen a gyomornyálkahártya fősejtje, illetve a hasnyálmirigy acinus sejtje. Syn pepticus sejt