Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

wandering ~

vándorló p. olyan ritmuszavar, amelyben a p. helye ütésről ütésre változik, általában a sinus- és az AV-csomók között, ezért egy adott EKG-elvezetésben gyakran láthatók egymást követő pozitív és inverz P-hullámok.

WAO

Hetekkel a műtét után

WAP

nosocomialis pneumonia

WAR

teljes hasi besugárzás

WAR

Waldeyer gyűrű

WAS

Wiskott-Aldrich immundeficiencia szindróma

WAT

fehér zsírszövet

WAT

Kezelés utáni hetek

water ~

aquafóbia A víztől való félelem, aquaphobia.

waterhammer ~

vízkalapács ~ Erős lökést, majd azonnali visszaesést mutató ~, ami aorta insuffitientiára jellemző. LÁSD MÉG Corrigan's sign. SZIN cannonball ~

Waters' ~

Koponyáról készült PA-felvétel, melyen az orbitomeatalis sík 37°-os szöget zár be a film síkjával, láthatóvá téve így az orbitát és a sinus maxillarisokat. SZIN occipitomental p.

Watson-Crick-féle kettős spirál

A dezoxiribonukleinsav molekula két lánca által felvett helikális szerkezet, melyet a molekula teljes hosszában a szemben levő láncok bázisai között kialakuló hidrogénkötések tartanak össze; ez utóbbit Watson-Crick-féle bázispárosodásnak nevezzük. Ld. bázispár. Syn DNS h., kettős h.

watt (W)

Az elektromos teljesítmény SI egysége; az a felhasználható teljesítmény, amikor az áram erőssége 1 amper és az elektromotoros erő 1 volt; ez egyenlő 1 joule (107 erg) per secundummal vagy 1 voltamperrel. (James Watt, skót mérnök, 1736-1819)

WAUC

súlyozott AUC érték

waxolás

Mintavétel viasszal. Egy minta lenyomatának elkészítése viaszból, általában a próbaprotézis vagy korona viaszlenyomatának készítésére vonatkozik, mielőtt fémből is elkészítenék.

waxy ~

viaszvese Szinoníma: amyloid vese.

Wb

Weber.

WBC

FVS. Fehérvérsejt (white blood cell).

WDHA-syndrome

WDHA-szindróma: vizes diarrhoea, hypokalaemia, hypochlorhydria/achlorhydria

WDLL

Magasan differenciált lymphocytás lymphoma (well-differentiated lymphocytic lymphoma).

wearandtear ~

lipofuszcin ~ A lizoszomális emésztés maradványaként idős korban vagy atrófiás sejtekben felszaporodó lipofuszcin.

WEB

Már szült asszonyok

WEBA

kiegyensúlyozott

Weber

Ernst H. Weber, német fiziológus és anatómus, 1795-1878. Ld Weber-féle paradoxon; Fechner-Weber törvény.

Weber

Sir Hermann Weber, angol orvos, 1823-1918. Ld Weber-szindróma.

weber (Wb)

A mágneses fluxus SI egysége, mely megegyezik a voltmásodperccel (V(s). (Wilhelm E. Weber)

Weber-Fechner's ~

Weber-Fechner törvény. Az érzet erősségének változása az inger erősségének relatív változásával arányos; ha ingersorozatot alkalmazva az inger erőssége úgy változik, hogy mindegyik éppen csak érzékelhető érzetváltozást okoz, az ingerek erőssége közti változás állandó. syn Fechner-Weber l.

WEBL

Eljárás: Western blot módszer

WEC

teljes embrionális tenyészet

wedge ~

éknyomás. Az az intravascularis nyomásérték, amelyet egy finom katéternek az ér teljes elzárásáig való felvezetésével vagy egy kis felfújható ballonnal való rögzítésével nyernek. Általában a tüdőben mérik a bal pitvari nyomás becslése céljából.

wedge-and-groove ~

sutura serrata, fogazott varrat A synarthrosisok egy formája, melyben az egyik csont hegyes végét a másik csonton lévő rés fogadja be. SYN schindylesis (NA), wedge-and-groove suture.

WEE

Nyugati ló-encephalitis

WEGA

Súlytöbblet, súlyfelesleg

Wegener ~

Leginkább a negyedik, ötödik évtizedben előforduló megbetegedés, melyet a felső légutak necrotizáló, kifekélyesedő granulomai jellemeznek. Purulens orrfolyással, orrüregi elzáródással és néha fülfolyással, vérköpéssel, pulmonalis beszűrődéssel és üregképződéssel, valamint lázzal jár; társulhat hozzá exophthalmus, torok-, gége érintettség és glomerulonephritis is; alapja a kis erek feltehetőleg immunmechanizmusú vasculitise.

Weil-Felix ~

Rickettsia megbetegedés fennállásának és formájának megállapítására szolgáló teszt, melynek alapja a Proteus vulgaris X törzsének agglutinációja a beteg szérumában lévő, feltételezett rickettsiával. Syn Weil-Felix reakció.

Weitbrecht ~

A vállízületi tokban lévő nyílás, amely összeköttetésben van a musculus subscapularis bursajaval, a bursa subtendineava.

WEKN

Jól ismert, tudott

well-differentiated lymphotic ~ (WDLL)

jól differenciált lymphoticus ~. A krónicus lymphocytás leukaemiával csaknem megegyező betegség, de a lymphocyták száma nem emelkedett a perifériás vérben; a nyirokcsomók megnagyobbodtak és más nyirokszövet vagy a csontvelő kisméretű lymphocyták által infiltrált.

WELO

Súlyvesztés, súlycsökkenés

WEN

Endometriosisos beteg

Wenckebach ~

Az EKG-n a szívműködésben megfigyelhető ismétlődő eseménysor, amelynek végén AV-blokk következtében egy ütés kimarad. A megelőző ütések során a PR inervallumok egyre növekszenek, majd a kimaradt ütés után a PR szakasz ismét megrövidül.

WEO

diagnosztizált osteoporosis

WEPR

Éknyomás (keringési paraméter)

WER

Statisztika: weekly epidemiological record (WHO)

Wernicke ~

Korsakov syndroma, Syn Wernicke szindróma.

Wernicke-~

Az agykéregnek a beszédmegértéshez, továbbá az összefüggő, információközlő beszédhez szükséges régiója, melyet a bal agyfélteke parietalis és halántéklebenyeinek számottevő nagyságú részei alkotnak. Syn sensoros beszédc., Wernicke-mező.

Wernicke-Korsakov ~

Korsakov szindróma, Ld Wernicke szindróma.

WES

Mérőskálák: work social environment scale

WES

Méróskála: wound evaluation score

Western blot

Syn Western blot analízis. Ld immunoblot.

hirdetés