Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Worm-féle

Ole Wormra vonatkozó vagy általa leírt.

WOU

nőgyógyászati ambulancia

WOV

Kimosási térfogat (klinikai farmakológia)

W-plasztika

Egyenes vonalú heg kontrakciójának megelőzésére végzett műtéti beavatkozás; a seb széleit W-alakban, illetve több W alakjában bevágják, és cikkcakk formában zárják.

WPW-szindróma

Wolff-Parkinson-White szindróma

WR

folyadékretenció

WR

Wassermann-reakció

wrist ~

articulatio radiocarpea A radius distalis vége és ízületi porca, valamint a proximalis kéztőcsont sor (az os pisiforme kivételével) közötti synovialis ~. SYN carpalis ~, radiocarpalis ~.

WT

Wilms-tumor

WUCA

sebből való tenyésztés

WUCA

Sebellátás

wuchereriasis

A Wuchereria nemzetségbe tartozó férgek által okozott fertőzés. Ld filariasis.

WUI

Vizelet inkontinencia-mentes

WUIN

sebfertőzés

WUSI

seblokalizáció

X

Kienböck-egység; induktív ellenállás; xantozin; halogén atom; nem meghatározott aminosav.

xanth-

Ld xantho-.

xanthaemia

Syn carotinaemia. (xanth- + G. haima, vér)

xanthelasma

Syn x. palpebrarum. (xanth- + G. elasma, kikalapált érclemez)

xanthin

A guanin és a hipoxantin oxidációs terméke, a húgysav prekurzora; sok szervben és a vizeletben előfordul, esetenként húgyúti köveket képezhet.

xanthin-

1. Sárga vagy sárgás színű. 2. A xantinra vonatkozó.

xanthismus

Fekete bőrűek pigment anomáliája, melyre a vörös vagy sárgásvörös hajszín, a rézvörös bőr és gyakran az iris pigmentjének halványodása jellemző. (G. xanthos, sárgás)

xantho-, xanth-

Sárga, sárgás. (G. xanthos)

xanthochrom

Sárga színű.

xanthochromia

Sárga színű, xanthomára emlékeztető foltok megjelenése a bőrön, de csomók vagy plakkok nélkül. Syn xanthoderma (1). (xantho- + G. chroma, szín)

xanthoderma

1. Syn xanthochromia. 2. A bőr bármilyen sárga elszíneződése. (xantho- + G. derma, bőr)

xanthogranuloma

A retroperitonealis szövet sajátságos infiltratioja lipid macrophagok által, mely leggyakrabban nőkben fordul elő.

xanthoma

Sárga csomó vagy plakk, elsősorban a bőrön, mely lipiddel telt histiocytákból áll. (xantho- + G. -oma, tumor)

xanthomás

Xanthomára vonatkozó.

xanthomatosis

Kiterjedten elhelyezkedő xanthomák, főleg a könyökökön és a térdeken, esetenként nyálkahártyákat is érintik és néha anyagcserezavarokkal társulnak. Syn lipid granulomatosis, lipoid granulomatosis, xanthoma multiplex.

xanthopsia

Olyan állapot, melyben a tárgyak sárgának tűnnek; pikrinsav és szantonin mérgezésnél, icterusban és digitalis mérgezés esetén fordulhat elő. (xantho- + G. opsis, látás)

xanthosis

A degenerálódó szövetek sárgás elszíneződése, mely elsősorban malignus daganatokban figyelhető meg. (xantho- + G. -osis, állapot)

xantofill

(3R,3"R, 6"R)-β-ε-karotén-3",3"-diol; a karotén oxigenált származéka; sárga színű növényi festékanyag; mely a tojássárgájában és a corpus luteumban is megtalálható. Syn lutein (2).

xantozin (X, Xao)

A guanozin deaminációs terméke (az -NH2 csoportot O váltja fel).

Xao

Xantozin.

Xe

Xenon.

Xe

xenon. Gáz halmazállapotú elem, atomszáma 54, atomsúlya 131.29; az atmoszférában igen kicsi arányban van jelen; 70 térfogatszázalékban általános anaesthesiát hoz létre. (G. xenos, idegen ember)

xeno-

Ismeretlen; idegen anyag; parazita. Ld hetero-, allo-. (G. xenos, vendég, vendéglátó, idegen, ismeretlen)

xenobiotikus

Farmakológiailag, endokrinológiailag vagy toxikológiailag aktív anyag, mely nem a szervezetben termelődik és ezért az számára idegen.

xenodiagnózis

1. Az akut vagy korai humán Trypanosoma cruzi infekció (Chagas-kór) diagnosztizálásának egy módszere. A betegségre gyanús egyénre nem fertőzött poloskákat helyeznek, majd megfelelő inkubációs idő után a poloskák béltartalmának mikroszkópos vizsgálatával keresik a trypanosomákat. 2. A biológiai diagnózis hasonló módszere, amikor egy a parazitától mentes, szokásos gazdaszervezetet tesznek ki az infekciónak, ami képes a szóban forgó organizmus szaporodásának elősegítésére, íly módon az könnyebben és biztosabban kimutatható.

xenogen

Heterológ, a szövettranszplantátumok esetében, különösen ha a donor és a recipiens egymástól távol álló fajhoz tartoznak. Syn xenogenicus (2), xenogenosus (2). (xeno- + G. -gen, képző)

xenogenicus

Xenogén. 1. A szervezeten kívülről, illetve a szervezetbe juttatott idegen anyagból származó. Syn xenogenosus (1). 2. Syn xenogeneicus. (xeno- + G. -gen, képző)

xenogenosus

Xenogén. 1. Syn xenogenicus (1). 2. Syn xenogeneicus.

xenograft

Egy állatból egy másik fajhoz tartozó állatba átültetett transzplantátum. Syn heterograft, heterolog graft.

xenon-133

A xenon radioaktív izotópja, 81 keV-os gamma-sugárzással, fizikai felezési ideje 5.243 nap; a légzésfunkció és a szervek vérátáramlásának vizsgálatára használják.

xenoparazita

Olyan ectoparazita, mely a gazdaszervet gyengült ellenállása következtében patogénné válik.

xenophobia

Az idegenektől való kóros félelem. (xeno- + G. phobos, félelem)

xenotrop ~

Olyan retro~, mely nem okoz betegséget a természetes gazdaszervezetében, és csak más fajokból származó szövettenyészetekben szaporodik.

xero-

Száraz. (G. xeros)

xerochilia

Az ajkak szárazsága. (xero- + G. cheilos, ajak)

hirdetés