Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

zonipetalis

Kívülről bármely régió felé és azon belülre haladó, ahogyan egy zavart érzékelésű területet feltérképeznek, amikor az inger normális területen kezdődik és továbbhalad az érintett terület felé. (L. zona, zóna, + peto, keresni)

zonográfia

A tomográfia egy formája, amikor viszonylag vastag a fókusz síkja, főként a vese röntgenvizsgálatánál használják. (zona + G. grapho, írni)

zonula, pl. zonulae

Kis zóna. (L. a zona, zóna kicsinyítőképzős változata)

zonularis

Egy zonulára vonatkozó.

zonulitis

A zonula Zinnii, avagy a lencse függesztőkészülékének gyulladása. (zonula + G. -itis, gyulladás)

zonulolysis, zonulysis

A zonula ciliaris oldása enzimek ((-kimotripszin) segítségével, cataracta műtéti eltávolításának elősegítésére. (zonula + G. lysis, oldás)

zoo blot ~

Southern blot ~-t alkalmazva vizsgálják a nukleinsav próbának azon képességet, hogy tudja- e hibridizálni egy másik faj DNS fragmentumát.

zoo-, zo-

Állat, állati élet. (G. zoon)

zooerastia

Syn bestialismus. (zoo- + G. erastes, szerető)

zoograft

Állati eredetű transzplantátum. Állatból emberbe átültetett szövet.

zoografting

Szövetátültetés állatból emberbe. Syn zooplasztika.

zooid

Állatszerű, állathoz hasonló. 1. Állathoz hasonló; állatszerű megjelenéssel bíró szervezet vagy tárgy. 2. Önálló életre vagy mozgásra képes állati sejt, mint a petesejt vagy a hímivarsejt, illetve a galandféreg egy szegmentuma. 3. Telepben élő gerinctelenek, például a korall, egyik példánya. (G. zoodes, eredete zoon, állat, + eidos, hasonlóság)

zoolagnia

Állatok iránti szexuális vonzódás. (zoo- + G. lagneia, nemi vágy)

zoonosis

Olyan fertőzés, mely emberben és állatokban, a kórokozó szokványos gazdaszervezeteiben hasonló jellegű; állati forrásból származó emberi betegség. Ld anthropozoonosis, metazoonosis, saprozoonosis. (zoo- + G. nosos, betegség)

zoonoticus ~

Állati fertőzések emberre történő átvitelének potenciálja.

zoonoticus cutan ~

a cutan ~ egy formája, ahol az emberi esetek vidéki környezetben fertőzött rágcsálók, leginkább mókusok közelében lépnek fel. A betegségre (két-négy hónap lappangási idő után kialakuló) gyorsan növő, súlyosan gyulladt, nedvedző és nekrotizáló fekélyes bőrelváltozások jellemzőek, melyek gyógyulása kettő és nyolc hónap között következik be.

zooparazita

Állati parazita; parazitaként élő állat.

zoophilismus

Állatkedvelés; elsősorban az állatok mértéktelen, különc módon való szeretete.

zoophobia

Állatiszony. Az állatoktól való beteges félelem. (zoo- + G. phobos, félelem)

zooplasztika

Szövet átültetése állatból emberbe. Syn zoografting.

zootoxin

Állati méreg. Bizonyos állatok testfolyadékában fellelhető anyag, mely antigén tulajdonságaiban a bakteriális toxinokra hasonlít; pl. kígyóméreg, mérges rovarok váladéka vagy az angolna vére.

ZOP

zopiclon

zoster

Övsömör. Syn herpes zoster. (G. zoster, öv)

zosteroid

Övsömör-szerű. Herpes zosterhez hasonló. (zoster + G. eidos, hasonlóság)

ZP

zona pellucida

ZPG

populáció stagnálása (zéró növekedés)

Z-plasztika

Zsugorodott heg megnyújtására vagy a feszülés 90°-kal való elfordítására végzett műtét; a Z-alakú metszés középső vonalát a legnagyobb feszülés vagy zsugorodás mentén végzik, aztán a metszés két végének ellenkező oldalán háromszög alakú lebenyeket emelnek el, majd azokat felcserélik.

ZPTA

zuclopenthixol acetát

Zr

Cirkónium.

zsargon ~

szinonima: agrammatismus

zseb~

Miniatűr ionizációs kamra, amelynek segítségével azonnal leolvasható az elszenvedett sugárdózis. Ld film kitűző.

zsír ~

Syn pannicularis ~.

zsír ~

A zsírszövet elhalása, mely kis (1-4 mm), fakó, krétaszerű, szürke vagy fehér gócokkal jellemezhető. Syn steatonecrosis.

zsír~

Zsírcseppek jelenléte a keringésben hosszú csöves csont törését követően, égés, szülés esetén, valamint a máj zsíros degeneratioja kapcsán; az embolusok leggyakrabban a tüdő- és az agyi ereket zárják el, ennek következtében az egyik vagy mindkét fent említett szerv funkciózavarára jellemző tünetek lépnek fel.

zsiradék olaj

Növényekből vagy állatokból származó olaj kémiai szempontból zsírsavak gliceridje, ha a glicerint valamilyen alkáli bázissal helyettesítjük, szappant kapunk az illóolajokkal szemben a zsiradékok állandóak, nem desztillálhatók.

zsíroldékony ~ok

Zsíroldószerekben (nem poláros oldószerek) oldódó, és vízben viszonylag oldhatatlan ~ok, melyek kémiai szerkezetére a molekulában a nagyméretű szénhidrogén fele rész jelenléte jellemző; pl. A-, D-, E-, K-~.

zsíros ~

A sejtek cytoplasmajában, gyakran sérülés következtében mikroszkóposan észlelhető zsírcseppek keletkeznek. Syn adiposus d., steatosis (2).

zsíros ~

Korai, nutritionalis c., mely elsősorban alkoholistákon észlelhető. A máj zsíros degeneratiójával és enyhe fibrosissal jár.

zsírraktározó sejt

A máj perisinusoidalis tereiben található, multilocularis, zsírtartalmú sejt Syn lipocyta.

zsírsavoxidációs ~

Acil-koenzim A vegyületek részvételével zajló reakciók sorozata, az élő szövetek zsírsavanyagcseréjének fontos mechanizmusa.

zsírsejt

Egy vagy több zsírcseppet tartalmazó, felfúvódott kötőszöveti sejt, melynek cytoplasmája rendszerint vékony réteggé lapult, a sejtmag pedig a sejt perifériájára szorult. Syn adipocyta.

ZSR

zeta szedimentációs arány (vérsejtsüllyedéshez hasonló mérőszám)

zsugor ~

kiterjedten heges vese, amelyben a fibrosus hegszövet és az ischaemiás atrophia a szerv megkisebbedését okozza

ZUNG (A, D, SDS)

Mérőskála: Zung anxiety scale, ZUNG-A, -D, -SDS A: Zung anxiety scale, D, SDS: Zung self rating scale for depression

zwitterionok

Amfoterionok. Syn dipolaris ionok, az ion címszó alatt. Ld zwitter hipotézis. (német Zwitter, hermafrodita, korcs, + ion)

zyg-

Ld zygo-.

zygalis

Járomalakú. Járom formájú, járomra vonatkozó; H-alakú.

zygo-, zyg-

Járom, egyesítés. (G. zygon, járom, zygosis, egyesítés)

zygoma

Járomív, járomcsont. 1. Syn os zygomaticus. 2. Syn arcus zygomaticus. (G. tolózár, járomcsont, a zygon, járom, iga szóból)

zygomatic ~ of maxilla

a maxilla ~ zygomaticusa Durva csontkiemelkedés a maxillán, az os zigomaticummal való kapcsolódás helye.

hirdetés