Cardiovascularis betegségek primer prevenciója: hasznos-e a mediterrán diéta?

hirdetés

Megfigyeléses kohorsz vizsgálatok és szekunder prevenciós vizsgálatok szerint a mediterrán diéta és a cardiovascularis betegségek kockázata között inverz összefüggés áll fenn. Szerzők primer prevenciót célzó vizsgálatot végeztek e tárgykörben.

Módszerek

A multicentrikus vizsgálat Spanyolországban zajlott, a betegeket randomszerűen sorolták be: magas cardiovascularis (CV) kockázattal – de a beválasztáskor fennálló CV betegség nélkül: 1. csoport: mediterrán diéta + extra-szűz olivaolaj, 2. mediterrán diéta + vegyes csonthéjasok, 3. csoport: kontrollnak számító diéta csökkentett zsírtartalommal. A résztvevők negyedévente kaptak egyéni és csoportos oktatást. Elsődleges végpont: major CV esemény: myocardialis infarctus, stroke, cardiovascularis ok miatt bekövetkező haláleset. Időközi elemzés szükségessége miatt a vizsgálatot 4,8 év átlagos nyomon követés után felfüggesztették.

Eredmények

7447 személy került a vizsgálatba beválogatásra (életkor: 55 - 80 év); közöttük 57% nő. A két mediterrán diétán lévő csoportban jó adherenciát észleltek, a szubjektív betegészlelések, és a biomarker analízis alapján. Az elősdleges végpont 288 résztvevő esetén következett be. A multivariábilis, adjusztált hazard ratio (HR) értékek: 0.70 (95% [CI], 0.54 - 0.92) illetve 0.72 (95% CI, 0.54 - 0.96) a két mediterrán diétán lévő csoportban: előbbi a diéta + extraszűz olivaolaj (96 esemény), utóbbi pedig a diéta + vegyes csonthéjasok (83 esemény), szemben a kontroll csoporttal (109 esemény). A diétával kapcsolatos mellékhatást nem észleltek.

Megbeszélés

Magas cardivoascularis kokcázat mellett mindkét mediterrán diéta-típus csökkentette a major cardiovascularis események kockázatát.

Támogató: Spanish government's Instituto de Salud Carlos III and others;

Nyilvántartási szám: Clinical Trials.com number, ISRCTN35739639.)

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=featured_home

Szerző:

PHARMINDEX Online