További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

A malnutríció még napjainkban is aluldiagnosztizált

Miközben az elhízás veszélyei köztudottak, az alultápláltság gyakoriságáról és jelentőségéről alig esik szó, pedig az Európai Unió lakosságának 5%-a minőségi éhezésben szenved [1]. A kórházi kezelés alatt álló betegeknél a malnutríció előfordulási gyakorisága 30-60%, a diagnózis azonban mindössze 3-5%-ban történik meg [2]. Mivel a malnutríció diagnosztizáltsága és megfelelő kezelése messze elmarad a kívánatostól, a szakmai szervezetek mind a szűrésre, a diagnózisra és a terápiára vonatkozóan egységes kritériumrendszert és irányelveket fogalmaztak meg [3,4].

hirdetés

Ön felismeri az alultáplált betegét?

Onkológiai kórképek, más krónikus betegségek például a COPD, műtétek, és egyéb súlyos traumák vezethetnek malnutrícióhoz, de az időskor önmagában is rizikótényezőt jelent. Ennek okai egyebek között a csökkent mozgásképesség, a hanyatló étvágy- és ízérzékelés, a rágási nehézségek, vagy a gyógyszermellékhatások, és a pszichés tényezők – szorongás, depresszió –, valamint szociális tényezők – magány, szegénység, elszigeteltség, bevásárlási nehézségek – is hozzájárulhatnak a malnutríció kialakulásához. Az alultápláltság következtében csökken az izomtömeg, a mozgás (még jobban) beszűkül, romlik a hangulat, a mentális állapot, összességében az életminőség. Az alultápláltság ránézésre nem minden esetben állapítható meg.

A háziorvost segíti a felismerésben a MUST…

Izomgyengeség, étvágytalanság, vékony, száraz, rugalmatlan, hámló bőr, elhúzódó sebgyógyulás, bőnek látszó ruházat, a kézen laza gyűrű, heges fogíny, vagy laza fogak esetén a háziorvosnak érdemes gondolnia arra, hogy betege alultápláltságban szenved, és ebben is kezelésre szorul.     

A Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) szűrőmódszer alkalmazása a családorvosi gyakorlatban komoly segítséget nyújt a kockázatnak kitett páciensek kiemelésében, és a kiszűrt betegeknél pedig a háziorvos időben, akár saját hatáskörében is el tudja indítani a táplálásterápiát.

Magyarországon 2021 októberétől a praxisközösségek tagjai szűrésenként 4 pontot kaphatnak.

A beteg BMI-jének kiszámítása, az előző negyedévben elszenvedett nem kívánt testtömegvesztés regisztrálása, majd annak felmérése után, hogy a páciens tápanyagbevitelére az elkövetkező napokban betegsége milyen hatással lesz, a MUST rizikó pontokat állapít meg. Ha a pontok összege eléri, vagy meghaladja a kettőt, a malnutríció rizikója magas, és a rendszer a táplálásterápia megkezdését javasolja.  

Különböző betegcsoportokra az Európai Klinikai Táplálási és Metabolizmus Társaság (ESPEN) különböző táplálásterápiás tervet javasol [6,7]. 

Nutridrink Max: amikor minden korty számít!

Nutridrink Max termékcsoport

Az eper, csokoládé, vanília és mokka ízben rendelkezésre álló Nutridrink Max magas energiatartalmú, betegséghez kapcsolódó malnutríció diétás ellátására kifejlesztett, tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. A 300 ml-es palack összesen 720 kcal energiát és 29 g fehérjét tartalmaz. Mivel  magas a tápanyagdenzitás  – 2,4 kcal/ml – elég belőle naponta csak egyet fogyasztani, javasolt három részletre szétosztani a nap folyamán.

A kis napi volumen támogatja a betegcompliance-t, ezáltal a táplálásterápia sikerességét [8,9].

Fortimel DiaCare: magas fehérjetartalom

Az eper, vanília, és csokoládé ízben kapható Fortimel DiaCare ugyancsak magas fehérje- és energia tartalmú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, amely betegséghez kapcsolódó malnutríció esetén akkor is ajánlható, ha a malnutrícióban szenvedő páciensnél a glükóz anyagcsere valamilyen zavara is fennáll. A 200 ml-es  palackban 302 kcal energiát és 20 g fehérjét (26 EN%) tartalmazó tápszer van. A napi adag 1-2 palack.  

Bővebb információkért keresse fel a nutriciamedical.hu/haziorvoskepzes internetes oldalt, amely különösen hasznos információkkal szolgál ahhoz, hogy a háziorvosok hatékonyan kezeljék a praxisukba tartozó alultáplált betegeket.   

A cikkben megjelenő termékek speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek. A cikk elválaszthatatlan részét képezi a címkeszöveg, ami az adott termék nevére kattintva tekinthető meg a Nutricia Terméktár termékoldalán, a letölthető dokumentumok alatt.

 

Danone Kft. 1134 Budapest, Váci út 35.
Kód: ONS22ALLGP52ONLHU

 

[1] Dietetikai kisokos. Hogyan előzzük meg és kezeljük a malnutríciót felnőtt korban? Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, 2011. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/diet_kisokos_3.pdf
[2] Zhang Z. et al.- Evaluation of Blood Biomarkers Associated with Risk of Malnutrition in Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis Nutrients 2017, 9(8), 829; DOI: 10.3390/nu9080829
[3] Cederholm T. et al.- GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition–Aconsensus report from the global clinical nutrition community; Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle 2019;10:207–217 DOI:10.1002/jcsm.12383
[4] Cederholm T.et al.- ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition; Clinical Nutrition, 36(1)49-64,2017 DOI: 10.1016/j.clnu.2016.09.004
[5] Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a kórházi, az egészségügyi ápolási otthonokban és az otthoni ellátásra szoruló felnőtt betegek tápláltsági állapotának felmérése és a tápláltsági zavarok táplálásterápiával történő kezeléséről. Egészségügyi Közlöny. 65(22) 3772-3791, 2016. https://nutriciamedical.hu/haziorvoskepzes/  
[6] Arends J. et al. - ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients; Clinical Nutrition, 36(1)11-48, 2017 DOI: 10.1016/j.clnu.2016.07.015
[7] Volkert D. et al. - ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics; Clinical Nutrition 38(1)10-47, 2019 DOI: 10.1016/j.clnu.2018.05.024
[8] Hubbard G. et al. - A systematic review of compliance to oral nutritional supplements; Clinical Nutrition 31(3) 293-312, 2012 DOI:10.1016/j.clnu.2011.11.020
[9] Lombard K. et al. - Compliance of energy-dense, small volume oral nutritional supplements in the daily clinical practice on a geriatric ward – an observational study; The journal of nutrition, health & aging 18 (7) 649–653 (2014) DOI:10.1007/s12603-014-0496-2

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek