Gyógyszerpiaci szabályozások

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) vezetői keddi, budapesti sajtótájékoztatójukon közös nyilatkozatban foglaltak állást, készek együttműködni a kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a gyógyszerellátás ismét jó színvonalú legyen Magyarországon.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke többi között azt mondta, egyetértenek a kormány augusztusban hozott döntésével, miszerint jövő januárig felfüggesztik a szabad patikaalapítás lehetőségét, és több helyen módosítják a sokszor kritizált 2006-os törvényt.

A köztestület elnöke hozzátette, egyetértenek a tárcajelentésben foglaltakkal, mert a kamara is úgy véli, hogy a gyógyszerellátás, -árusítás és a patikaalapítás szabadságát lehetővé tevő 2006-os jogszabály nem hozta a várt eredményt, nem lett jobb a lakosság ellátása, és nem ott létesültek gyógyszertárak, ahol azokra valóban szükség lett volna.

Mikola Bálint, a MOSZ elnöke a patikaalapítás liberalizációjával kapcsolatban elmondta, ennek tilalmát már 2007 óta szorgalmazza a szövetség. Úgy látják, hogy kettévált a gazdasági (piaci) szemlélet a szakmai feltételrendszertől, és üdvözlik, hogy a kormány szándéka inkább a szakmaiság felé viszi a gyógyszerellátás rendszerét.

Botz Lajos, a MGYT vezetője is egyetértett a két vezetővel, és összességében úgy látja, hogy az elmúlt években a szakmaiság háttérbe szorult a "piac mindenhatóságával" szemben.

Horváth Tamás reagálva a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége által egy napilapban közzétett hirdetésre, miszerint ha az új törvény életbe lép nem hogy javul, de rosszabb lesz a betegek gyógyszerellátása, a mostaninál kevesebb lesz az ügyeletes patika és drágulnak majd a gyógyszer, úgy fogalmazott, többször hívták a szövetséget egyeztetésre, de valójában nem tudják, hogy a májusban alakult szervezetben ki kit és hogyan képvisel.

Horváth Tamás közölte azt is, hogy a kamara vezetőit is megszólító hirdetés miatt jogi lépéseket fontolgatnak.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke a sajtótájékoztatón jelezte, hogy már kértek a szövetségtől a szervezetre vonatkozó bejegyzési dokumentumot, azonban ezt a mai napig nem kapták meg. Mint Botz Lajos fogalmazott, jó lenne tudni, hogy olyan szereplő jelent-e meg a palettán, amely valódi szakmaiságot hordoz.

Szerző:

PHARMINDEX Online