Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nő az egészségügyi intézmények szakemberhiánya

A frissen végzett egészségügyi dolgozóknak csak harmada helyezkedik el a pályán, nő az egészségügyi intézmények szakemberhiánya.

hirdetés

Az ÁEEK jelen pillanatban 310 hiányzó kórházi pozíciót tüntet fel, de az intézmények a saját honlapjukon is hirdetnek.

A hiány számokban

A budapesti Szent Imre Kórházban például 7 szakorvosi állásra keresnek jelentkezőket, ápolási területen 14 pozíció üres, műszaki területen 8 státusz vár betöltésre. A Békés Megyei Központi Kórházban - amely az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye -, 3000 munkatárs biztosítja a működést, de még így is 23 szakorvost keresnek tagkórházaikba, többek között bel-, bőrgyógyászt-, endokrinológust és kardiológust. A Zala Megyei Kórházban 31 pozícióba várnak munkatársakat, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórházban 12 területen hiányzik szakorvos, rezidenst pedig 18 területre vennének fel. A Magyar Honvéd Kórház - a honlapján közzétett hirdetések szerint - jelenleg 22 állásra keres dolgozót (szükség volna például nefrológusra, endoszkópos szakasszisztensre, beteghordóra, belgyógyászra, szakápolóra, műtőssegédre, dietetikusra, neurológusra). A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 13 főt tudna egyből foglalkoztatni, ebből 6-ot műszaki területen. A Siófoki Kórház-Rendelőintézet 20 státuszba várja a pályázókat, itt az üres pozíciók szinte az egész egészségügy palettát lefedik. A győri Petz Aladár Kórházban 9 helyre keresnek munkatársakat, például aneszteziológiai szakasszisztenst vagy pszichológust. A Keszthelyi Kórház honlapján hirdetett 45 pozícióból 33-ra egészségügyi munkavállalókat várnak. A Mohácsi Kórházban 19 főt tudnának azonnal alkalmazni (pl. urológust, sürgősségi szakorvost, aneszteziológust). Ezek az arányok más megyék kórházaira is nagyjából igazak, tehát az egészségügyből hiányzó szakemberek száma az ország minden területén hasonlóan alakul.

Bérrendezési tárgyalások

A munkaerőhiány megszüntetéséhez szükséges bérrendezés idén januárban vált kézzel foghatóvá egy tizenkét hónapos sztárjktárgyalás-sorozat eredményeként. A sztrájktárgyalás februári etapja az EMMI, valamint az ágazati reprezentatív szakszervezetek között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselőinek részvételével zajlott. A tárgyalások előreláthatólag március 2-án folytatódnak.

Forrás: mfor.hu

Ajánlott cikkek

hirdetés