Az FDA betiltotta az opioid tartalmú köhögéscsillapítók alkalmazását gyermekeknél

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal új szigorítást léptetett életbe az opioidszármazékokat tartalmazó gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal új szigorítást léptetett életbe az opioidszármazékokat tartalmazó gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban. A biztonsági információk módosítását követően a kodein és oxikodein tartalmú készítményeket nem lehet gyermekeknél alkalmazni, a javallatok közül kikerül a köhögéscsillapításra történő alkalmazás gyermekeknél, és csak 18 év felett lesznek felírhatóak ezek a gyógyszerek.

A biztonságossági információt szintén kiegészítik a felnőtteknek szóló figyelmeztetéssel, mely szerint a kodein vagy hidrokodon alkalmazása a hozzászokás, túladagolás, halálozás vagy légzési nehézség kockázatával jár.

„Az ópiátfüggőség elterjedtségét figyelembe véve aggasztónak tartjuk, hogy kisgyermekeknél gyakran szükségtelenül alkalmazzák az opiodszármazékokat, és a receptre felírt ópiát típusú köhögéscsillapítók szedése súlyos kockázattal jár a gyermekek körében, ami egyáltalán nem igazolja az alkalmazásukat ebben a kifejezetten vulnerábilis populációban” – mondta az FDA munkatársa.

„Kritikus fontosságú, hogy megvédjük a gyermekeket a szükségtelen és indokolatlan kodein- és hirdokodon-expozíciótól. Ugyanakkor annak érdekében is teszünk lépéseket, hogy a szülőket tájékoztassuk azzal kapcsolatban, hogy a köhögés és a megfázás kezelhető ópiáttartalmú gyógyszerek nélkül is.”

Előzőleg 2017-ben az FDA kiegészítette a kodein tartalmú gyógyszerek ellenjavallatát a 12 év alatti életkorral, de az új módosítás sokkal átfogóbb.

A szakértők véleménye szerint a megfázás vagy felső légúti fertőzés miatti köhögés egyébként sem igényel kezelést, sőt az opioid tartalmú köhögéscsillapítók alkalmazásával járó kockázatok a gyermekek minden korcsoportjában meghaladják a potenciális előnyöket.

 

fda

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress