Klinikai vizsgálat igazolta az őssejt-terápia hatásosságát artritisz kezelésében

Egy új kutatás eredményei szerint rendkívül ígéretes a beteg saját csontvelőjéből nyert őssejtek alkalmazása a térdízület oszteoarthritiszének potenciális kezelésében.

hirdetés

A kutatás összefoglalója a STEM CELLS Translational Medicine (SCTM) folyóiratban jelent meg.

A térdízület oszteoartritisze az idős populációra jellemző gyakori megbetegedés, amelynek előrehaladott szakaszában ízületi protézis beültetése a javasolt terápiás beavatkozás. Kanadai kutatók egy klinikai vizsgálatban viszont egy új kezelési lehetőséget értékeltek: mesenchymalis stroma sejteket vettek a betegek saját csontvelőjéből, és ezekkel kezelték az oszteoartritiszt.

A kutatás célja a biztonságosság értékelése mellett az őssejtek adagolásának, a hatásmechanizmusnak és a donorszelekciónak a jobb megértése és feltárása volt.

A vizsgálatban 12 beteg vett részt, akik 45 és 65 év közöttiek voltak és mérsékelt-súlyos térdízületi oszteoartritiszben szenvedtek. A vizsgálati alanyokat három csoportba osztották, amelyek különböző adagot kaptak a vizsgálati készítményből. A kutatók ezt követően 12 hónapon keresztül monitorozták a résztvevőket, képalkotó vizsgálatokat végeztek, biomarkerek szintjét határozták meg és rögzítették a betegek saját értékelését az állapotukra vonatkozóan.

A megfigyelési szakasz végén a kutatócsoport jelentős javulást észlelt a betegek fájdalomérzetében és életminőségében. A kutatás azt is alátámasztotta, hogy az őssejtek alkalmazása az összes vizsgált adagban biztonságos volt, és a betegek állapotának javulása a dózis nagyságával arányos volt.

A kutatók mélyebb betekintést nyertek az őssejtek potenciális gyulladásgátló hatásmechanizmusába is, amit a közeljövőben egy nagyobb klinikai vizsgálat keretében is tanulmányozni szeretnének.

 

Forrás: Jaskarndip Chahal et al. Bone Marrow Mesenchymal Stromal Cells in Patients with Osteoarthritis Results in Overall Improvement in Pain and Symptoms and Reduces Synovial Inflammation, STEM CELLS Translational Medicine (2019). DOI: 10.1002/sctm.18-0183

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress