Már az aspirin kis adagja is növelheti a gastrointestinalis vérzés kockázatát

hirdetés

Az alacsony dózisú aspirin lehetséges megelőző hatásainak mérlegelésekor a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek esetében a gastrointestinalis vérzés kockázatát is figyelembe kell venni.

A Clinical Gastroenterology and Hepatology legújabb kiadásában megjelent tanulmány szerint már az aszpirin kis dózisa is növeli a GI vérzés kockázatát, és a kockázatot még tovább fokozhatják az ezzel együtt alkalmazott szív-érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek, például a clopidogrel és az alvadásgátlók. A protonpumpa-gátlókat szedő betegekben azonban csökken a vérzés kockázata.

"Az aspirin használata bizonyítottan kedvező hatással van a kardiológiai események és halálozás visszaszorítására a szív-érrendszeri betegségekben szenvedőkben, sőt még a rák kockázatát is csökkenti" – számolt be Angel Lanas, a Lozano Blesa egyetemi kórház kutatója. "Az orvosoknak azonban mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék az aspirin bármilyen dózisával járó potenciális kockázatot, különösen a gyomor-bél vérzés veszélyét."

Az aspirint alacsony dózisban (napi 75-325 mg) elterjedten alkalmazzák a szív-érrendszeri betegségek elleni kezelések során. A még gyakoribb használatot azonban az hátráltatja, hogy fennáll a gastrointestinalis mellékhatások, különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata. A károsodás azonban az alkalmazott dózistól, az aspirinnal együtt szedett más gyógyszerektől és a beteg kockázati profiljától függően eltérő lehet. Bizonyos betegek esetében például nagyobb a vérzés kockázata: ide tartoznak a hosszú távú gyógyszeres kezelésnek kitett személyek, az alacsony dózisú aspirin és clopidrogrel vagy véralvadásgátlók kombinációjával kezelt betegek, valamint a korábbi gyomor-bélrendszeri fekélyben vagy vérzésben szenvedett páciensek.

Szerző:

PHARMINDEX Online