Minden negyedik benzodiazepin-terápia függőséghez vezet idős betegeknél

A benzodiazepin használat során kialakult függőséget gyakran alulbecsülik. Egy, a JAMA Internal Medicine szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint minden negyedik olyan idősebb beteg, akinek nem pszichiáter írta fel a benzodiazepint, egy év múltával is kiváltott recepteket.

hirdetés

A benzodiazepineket főként alvászavaroknál alkalmazzák, amelyekben az idősödő korosztály egyre nagyobb hányada érintett. Ezzel szemben az idősebb betegeknél ajánlott a gyógyszerelés csökkentése. A valóság azonban gyakran másként néz ki. Egy friss amerikai vizsgálat is készült a fenntartó kezelések kérdésében („Supporting Seniors Receiving Treatment and Intervention" - Az idős betegek támogatása gyógyszeres kezeléssel). Ezt az idősebb betegek alacsonyabb dózisú gyógyszerekkel történő kezelése érdekében végezték, a résztvevő betegek átlagosan 78 évesek voltak, amikor először kaptak benzodiazepint. Ennél a korosztálynál, 65 év felett csak kivételes esetben szabadna benzodiazepint alkalmazni - írta Lauren Gerlach, aki a Michigan-i Egyetemen felügyelte a „Megfelelő életkor választása” című vizsgálati programot.

A SUSTAIN tanulmány csak a nem szakorvosok által történt gyógyszerfelírásokat dokumentálta. Ezekben benzodiazepint az alvászavarokra vonatkozó előírások szerint rendelték.

Annak ellenére, hogy az alvászavarok (kezdetben) javultak, a kiváltó ok nem szűnt meg. Így fennáll annak a veszélye, hogy az orvosok további recepteket fognak felírni.

Azok a betegek, akik az első benzodiazepin-használatot követően még további egy évig szedték a gyógyszert, négyszer rosszabb minőségű alvásról számoltak be, mint azok, akik csak rövid ideig kaptak benzodiazepint.

A betegeknek mintegy 26,4 %-nál történt hosszútávra receptfelírás (567 betegből 152 betegnél). Gerlach azt tanácsolta a háziorvosoknak, hogy gondolják meg a benzodiazepin felírásának kezdetekor a terápia lehetséges kimenetelét is.

A probléma semmiképp sem korlátozódik pusztán az USA-ra. Németországban a biztosítottak 4-5%-a részesül évente legalább egyszer benzodiazepin- vagy annak valamelyik származékával történő kezelésben. Nem pontosan ismert, hogy Németországban hány benzodiazepin-függő személy van, a becslések mintegy 128 000-1,6 millió beteget valószínűsítenek.

JAMA Internal Medicine (2018; doi: 10.1001/jamainternmed.2018.2413)

Szerző: Ann Arbor

Fordította: Lovász Kolos

Lektorálta: Dr. Hegybíró Ágnes

Szerző:

PHARMINDEX Online