További cikkek a Koronavírus rovatból

Az immunrendszer működési zavara lehet a hosszú COVID-19 szindróma oka

A Cedars-Sinai-i Smidt Heart Institute kutatóinak új tanulmánya szerint a hosszú COVID-19 betegséget az immunrendszer működési zavara okozhatja.

hirdetés

A BMC Infectious Diseases-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy miután a hosszú COVID-19-ben szenvedő betegek megkapták a COVID-19 vakcinát, a vártnál hónapokkal tovább termeltek antitesteket a COVID-19-et okozó vírus ellen.

"Általános konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy bizonyos szintű rendellenes immunválasz alakul ki hosszú COVID-19-ben, és ez a tanulmány több bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy ez igaz" - mondta Catherine Le, MD, a Cedars-Sinai COVID-19 Recovery Program társigazgatója és a tanulmány vezető szerzője.

A hosszú COVID-19 betegség, amelynél az emberek a COVID-19-hez kapcsolódó tüneteket tapasztalnak három hónappal a COVID-19-et okozó vírussal való kezdeti fertőzés után, a becslések szerint világszerte 65 millió embert érint. A gyakori tünetek közé tartozik a fáradtság, a légszomj és a kognitív diszfunkció, például a zavartság és a feledékenység. Egyes tünetek súlyosak lehetnek.

A hosszú COVID-19-ben szenvedő emberek immunválaszának tanulmányozása érdekében a kutatók 245 olyan személy vérmintáját elemezték, akiknél hosszú COVID-19-et diagnosztizáltak, és 86 olyan személy vérmintáját, akik COVID-19-fertőzöttek voltak és teljesen felépültek. A vizsgálatban résztvevők mindegyike kapott egy vagy két adag COVID-19 elleni oltást.

"Megvizsgáltuk az immunrendszer válaszának egy részét, az antitestek termelését, amelyet a B-sejteknek nevezett immunsejtek közvetítenek" - magyarázta a kutatás vezetője.

A kutatók konkrétan két típusú antitestet vizsgáltak, amelyek megtámadják a COVID-19-et okozó vírust. Ezek egyikét tüskeprotein antitestnek nevezik, amely a vírus külső felületén lévő fehérjét támadja meg. A másik a nukleokapszid antitest, amely a vírus azon részét támadja meg, amely lehetővé teszi a replikációt.

A kutatók megállapították, hogy azok, akiknél diagnosztizáltak hosszú COVID-19-et, több tüskeproteint és nukleokapszid antitestet termeltek, mint azok, akiknél nem alakult ki hosszú COVID-19. Nyolc héttel a COVID-19 vakcina beadása után az antitestszintek azokban az emberekben, akiknél sokáig nem volt COVID-19, csökkenni kezdett, ahogy az várható volt. A hosszú COVID-19-ben szenvedőknél azonban továbbra is emelkedett maradt az antitestszint, különösen a nukleokapszid antitestek szintje.

"A COVID-19 elleni védőoltás beadása után a fehérje-antitestszint ugrásszerű növekedése várható, de a nukleokapszid-antitest-szintek jelentős növekedésére nem számítottunk" - mondta Susan Cheng, MD, MPH, az Erika J. Glazer, a nők szív- és érrendszeri egészségével és népességtudományával foglalkozó tanszékvezető, a Smidt Heart Institute Kardiológiai Tanszékének Egészséges Öregedés Kutató Intézetének igazgatója és a tanulmány vezető szerzője. "Az is várható, hogy ezek a szintek végül csökkennek, és nem maradnak fenn olyan sokáig az oltás után."

Bár ez a tanulmány azt mutatja, hogy a hosszú COVID-19 hatással van az immunrendszerre, a tanulmány szerzői szerint túl korai lenne határozott következtetéseket levonni ezekből az eredményekből.

"Elméletileg ezeknek az antitesteknek a termelése azt jelentheti, hogy az emberek jobban védettek a fertőzésekkel szemben" - mondta Le. "Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a megnövekedett immunválasz megfelel-e a hosszú COVID-19 súlyosságának vagy a tünetek számának."

A kutatók továbbra is vizsgálják a hosszú COVID-19-ben szenvedő emberek vérmintáit. Azt remélik, hogy sikerül egy mérhető molekulát azonosítani, amely felhasználható a hosszú COVID-19 diagnosztizálására és az azt okozó biológiai folyamatok jobb megértésére.

 

Forrás: Sandy Joung et al, Serological response to vaccination in post-acute sequelae of COVID, BMC Infectious Diseases (2023). DOI: 10.1186/s12879-023-08060-y

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek