Több mint 350 ezer oltást adtak be a Semmelweis Egyetem munkatársai

5911 várandós és 7050 szoptató édesanya, 7287 12-15 év között gyermek és 4382 kamasz kapott oltást az egyetem oltópontjain.

A Semmelweis Egyetem oltópontjain az elmúlt hetekben is átlagosan naponta ezren kapták meg az oltásukat, így 2021. július 28-ig az intézmény munkatársai által beadott COVID-19 elleni vakcinák száma meghaladta a 350 ezret. Az egyetemen továbbra is a hét minden napján várják az időponttal rendelkezőket.

A Semmelweis Egyetemen az elsők között indult el a COVID-19 elleni vakcináció 2020. december 26-án. Azóta folyamatos az oltások beadása, az egyetem oltópontjain hétvégén és ünnepnapokon is megállás nélkül dolgoznak a munkatársak. Az elmúlt időszakban naponta átlagosan ezren kapták meg itt az oltásukat, így az intézmény dolgozói által beadott oltások száma meghaladta a 350 ezret 2021. július 28-ára.„Az egyetem az országban elsőként kezdte meg a kismamák oltását, eddig 5911 várandós és 7050 szoptató édesanya vette fel a vakcinát az intézményben, amely a 12-15 és 16-18 évesek vakcinációjában is jelentős szerepet vállal. Előbbi korosztályba tartozók közül 7287 főt, utóbbiból 4382 főt oltottunk be – ismertette a legfrissebb adatokat dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb hazai oltóközpont, amely folyamatosan működik a tömeges oltások lezajlása után is. A cél továbbra is az, hogy minél több személyt oltsunk be – mondta a rektor, felhívva a figyelmet a második oltás felvételének fontosságára, hiszen a megfelelő védettséget a kétdózisú vakcina mindkét dózisának beadása tudja biztosítani. 

 Jelenleg három oltópontot működtet az egyetem a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a Szent Rókus Klinikai Tömbben, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. A Semmelweis Egyetem az utóbbi hetekben átvette más kisebb fővárosi, fővárosi környéki oltópontok munkáját is, ezért fordulhat elő, hogy olyanoknak is az egyetem biztosítja a második oltást, akik az elsőt más helyszínen vették fel – adott tájékoztatást dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke, klinikai rektorhelyettes. Mint elmondta, az egyetemen változó mennyiségben, de minden Magyarországon engedélyezett vakcinából adtak be, és súlyos szövődményt egyetlen esetben sem észleltek, egyik korosztályban sem.A rektorhelyettes kitért arra is, hogy az egyetem hallgatói a kezdetektől szerepet vállaltak az oltópontok munkájában, hamarosan pedig a háziorvosokat fogják segíteni a még be nem oltott, 65 éven felüli állampolgárok elérésében. A rektorhelyettes emellett kiemelten fontosnak tartja a 12-15, illetve a 16-18 év közöttiek vakcinációját, hogy az iskolakezdésig minél többen megszerezzék a védettséget.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek