Kozmetikumok rákkeltő hatása

hirdetés

Egyes kozmetikumok (hajfestékek, körömápolási szerek) lehetséges rákkeltő hatása időről időre visszatérő téma. Az amerikai National Cancer Institute (NCI) hivatalos állásfoglalásban összegzi az eddigi megállapításokat.

Hajfestékek: Becslések szerint a 18 év feletti nők harmada, míg a 40 év feletti férfiak közel 10 százaléka használ valamilyen hajszínező terméket. A bennük található közel 5000-féle vegyület egészségre gyakorolt hatásának kimutatására évtizedek óta folynak a vizsgálatok. A régebbi hajfestékek tartalmaztak olyan kémiai anyagokat, melyeknél állatkísérletekben igazolható volt a carcinogén hatás. A 80-as évektől azonban ezeket az összetevőket fokozatosan kivonták a termékekből. Mivel a hajfestékek használata igen elterjedt, folyamatosan vizsgálják összetevőik esetleges carcinogén hatását.

Az NCI csak közvetett és nem egyértelmű bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a mai modern hajfestékek használata kockázatnövelő tényező lehet-e a daganatos megbetegedések szempontjából. Egyes vizsgálati eredmények szerint a rendszeres hajfesték használók körében megnövekedett a húgyhólyag- és emlőrák, valamint a vérképzőszervi daganatok kockázata, míg más tanulmányok nem mutattak ki ilyen összefüggést. Az eddig rendelkezésre álló eredmények felülvizsgálata alapján a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a hajfestést "nem besorolható" kategóriába helyezte a potenciálisan rákkeltő anyagok minősítő listáján. Továbbra sem tisztázott tehát a hajfestékek esetleges rákkeltő hatása.

Hajkiegyenesítők: Ezen termékek formaldehidet tartalmazhatnak, amely a természetben is előforduló és számos emberi felhasználásra szánt termékben megtalálható anyag ismert carcinogén, valamint bőrirritációt és érzékenységet is okozhat. Jelentős formaldehid expozíciónak kitettek a fodrászszalonok dolgozói is.

Körömápolási termékek: A professzionális körömápolási termékek előállításakor törekednek arra, hogy a bennük található potenciálisan egészségre káros vegyi anyagok a lehető legkisebb mennyiségben legyenek jelen. Túlzásba vitt használat esetén azonban előfordulhat bőr- és szemirritáció, allergiás reakció. A daganatos megbetegedéseket illetően nincs ismert kockázatnövelő hatásuk.

Rúzsok: A rúzsokban található egyes természetes színanyagok tartalmazhatnak nyomnyi mennyiségben rákkeltő hatású ólmot. Az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság felmérte az ilyen rúzsok használatából adódó egészségügyi kockázatot. Megállapították, hogy mivel ezek használata lokális, és csak véletlen illetve kis mennyiségben kerülnek lenyelésre, nem jelentenek kockázatot.

Szerző:

PHARMINDEX Online