GYIS-nap: A gyógyszerészeti módszertan aktuális kérdései gyakorlógyógyszerészi szemmel; FoNo VIII. pozitív lista, módszertani levelek és ajánlásokról

Összefoglaló Berthótyné dr. Kuba Katalin előadásáról.

hirdetés

Ez az előadás minden gyógyszertárat érintő témával foglalkozott. Aktualitását az adta, hogy épp aznap jelent meg a FoNo VIII. változtatása. (Az erre vonatkozó cikkünket ide kattintva érhetik el: A Szabványos Vényminták VIII. kiadásának módosításáról - megjelent az OGYÉI FoNo VIII-2/2022. sz. közleménye >>)

A pozitív listával kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszeranyagok hivatalos neve a B oszlopban kerül feltüntetésre, a NEAK-kódok 2021 óta jelentek meg a pozitív listában. Újdonság, hogy egyes alapanyagoknál dózisok és határértékek is megjelennek. A lista bővülhet szakemberek (orvos, gyógyszerész) kérelmére is, ha szakirodalmi adatokkal alátámasztják azt.  Magisztrális gyógyszerkészítéshez a pozitív listára felvett gyógyszeranyagok használhatók.

Kiemelten fontos, hogy ellenőrizzük az adagokat a FoNo VIII. szerint!

A gyógyszerek szokásos és legnagyobb adagjai gyermekeknek 3. számú táblázatban (ld. korábbi Ph. Hg. VII., illetve OGYÉI 2/2013-MAG számú közleménye; a pozitív lista 1. sz. melléklete 5. rész) nem feltüntetett korú, átlagsúlyú gyermekek gyógyszeradagjai a táblázat adagjaiból interpolálással számolhatók ki. A 16 és 17 éves korosztály esetében – ahogy korábban – a felnőttkornak megfelelően megállapított adagokat kell az adagellenőrzésnél használni.

Tincturák minősége: A FoNo változásánál zavaró lehetett, hogy míg a Ph. Hg. VII. III. kötetének több alapkészítménye galenikumként került be az új FoNo-ba, a tincturák közül csak a Tinctura amara FoNo VIII. került be a galenikumok közé, mivel ennek egyedi dózisa van a FoNo VIII-ban. A többi tinctura minőségének továbbra is a GYEMSZI - OGYI 2/2013 MAG sz. közleménynek kell megfelelnie.

A Cremor aquosus 2 éves kor alatt nem alkalmazható, mivel nátrium-lauril-szulfátot (SLS) tartalmaz, 2 és 4 év között alkalmazása pedig nem ajánlott. Milyen készítményeket ajánljunk a betegeknek helyette. Az Ung. stearini 0,5% nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz, alkalmazási korlátokat nem tartalmaz a cikkely, de a felhasználó figyelmét fel kell hívni arra, hogy SLS-t tartalmaz. Az Ung. glyceroli 1,5 %-ban tartalmazza az SLS-t, és ugyanazok az életkori megkötések vannak, mint a Cremor aquosus-nal. Viszont ajánlható a Cremor hydratans et nutritivus, a Cremor lini és az Ung. nutritivus, mely zsírosabb állagú ugyan és földimogyoró-olajat tartalmaz.

A módszertani levelek közül kiemelte a propanolollal kapcsolatos változásokat, melyet gyermekeknél haemangioma kezelésére alkalmaznak belsőleg és külsőleg is. Figyelembe kell venni, hogy életkorilag egy érzékeny csoport kezeléséről van szó, és a kezelés is hosszú ideig eltarthat. Ezért a 4/2022 sz. MAG közleményben külön is foglalkoztak a magisztrális gyógyszer elkészítésével. (A vonatkozó közleményt ide kattintva érhetik el "Az OGYÉI módszertani tájékoztatói 2022-ben" c. cikkünkben, amely folyamatosan frissül. >>)

A jövőbeni terv a vancomycin alkalmazásának felülvizsgálata is, hogy egységes gyakorlat alapján készüljön magisztrális készítmény a glycopeptid antibiotikumból, melyet Clostridium difficile fertőzés ellen alkalmaznak, amennyiben a metronidazollal nem sikerül megszüntetni a fertőzést. Új módszertani levél kiadását tervezik.

A módszertani levelek és irányelvek kidolgozásában szakmai szervezetek is részt vesznek:

  • közforgalmú gyógyszerellátás esetén: Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyógyszerellátási Gyógyszerészet Tagozat
  • kórházi betegellátás esetén: Kórházi-Klinikai Gyógyszerészet Tagozat

Figyelmébe ajánljuk az OGYÉI Gyógyszerészeti Információs Napjának egyéb előadásairól szóló összefoglalónkat >>

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI

Ajánlott cikkek