Szegénység és mentális zavarok

hirdetés

Egyre több evidencia szól amellett, hogy a mentális zavarok és a szegénység ténye összefüggésben áll, a közepes-, és az alacsony GDP-vel rendelkező országokban. Szerzők szerint kevés az ismeretünk arról, milyen intervenciók révén törhetnénk meg e bűvös kört, negatív önerősítő ciklust.

Szisztémás módon kezdték vizsgálni, hogy a szegénység, a gazdaságilag hátrányos helyzet enyhítése valóban hatott-e a mentális, neurológiai és addiktológiai betegségekre, valamint azt is, hogy a mentális egészségre irányuló intézkedések javítják-e az egyéni és családi anyagi helyzetet, csökken-e a szegénység mértéke ezekben az országokban.

Azt találták tanulmányaik alapján, hogy a szegénység csökkentésére foganatosított intézkedések hatása nem volt konzekvens: bár egyes pénzügyi programok mutattak némi hatást a mentális egészségre nézve. Az érem másik oldalán, ha a mentális egészség javításával kapcsolatos intézkedések születtek, minden vizsgálatban volt eredmény, esetleg nem mindegyik bizonyult statisztikai szempontból szignifikánsnak.

Szerzők azt javasolják, hogy a további kutatásokban az alacsony és közepes GDP-jű országokban olyan vizsgálatokat végezzenek,amelyekben elemzik a mentális egészség-gondozás makro-ökonómiai konzekvenciáit, az újraelosztás és a piaci viszonyok szerepének hatásait. Nemcsak közegészségügyi és emberi jogi szempontból fontos a mentális zavarok kezelése, hanem a fejlődés szempontjából is prioritásnak tekinthető.

Szerző:

PHARMINDEX Online