A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CALCISEDRON-D TRIO filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: alendronic acid, colecalciferol, calcium carbonate

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M05 - CSONTBETEGSÉGEK KEZELÉSÉNEK GYÓGYSZEREI
  • M05B - MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK
  • M05BB - Bisphosphonatok, kombinációk
  • M05BB05 - Alendronic acid, calcium és colecalciferol, szekvenciális
hirdetés

CALCISEDRON-D TRIO filmtabletta 56x+4x

56x+4x

V

5 170 Ft

OGYI-T-20189/03

TB támogatás

EÜ emelt

70%9a2SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ emelt

70%9b1SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a CalciSedron-D Trio és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sedron hatóanyaga az alendronsav. A Sedron a biszfoszfonátoknak nevezett nem hormontartalmú gyógyszerek osztályának tagja. A Sedron megelőzi a menopauzán (változás korán) átesett nőknél előforduló csontvesztést, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc- és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

A CalciviD kalciumot és D3-vitamint (más néven kolekalciferolt) tartalmaz. Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és D3-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére, valamint a csontállomány csökkenésének (csontritkulás, oszteoporózis) kiegészítő kezelésére.
Hogyan hat a CalciSedron-D Trio?
Az orvosa azért írta fel Önnek a CalciSedron-D Trio-t, mert a Sedront és a CalciviD-et is szednie kell, hogy kezelje a csontritkulásnak nevezett betegségét. A CalciSedron-D Trio csökkenti a gerinc- és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Kérjük, hogy a részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!
A kezelés optimális időtartamát nem állapították meg. A folyamatos kezelés szükségességét kezelőorvosa rendszeres időközönként újraértékeli, különösen az 5 éve vagy annál hosszabb ideje tartó alkalmazás után.

Mi a csontritkulás?
A csontritkulás (oszteoporózis) a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán (változás korán) átesett nők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogén nevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennek eredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábban jelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.

Kezdetben a csontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is előfordulhatnak, mint például az emelés, vagy pedig olyan minimális sérülések hatására is bekövetkezhetnek, amelyek általában a normál állapotú csontok törését nem okozzák. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, a gerinctájékon, vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem olyan számottevő problémát is okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság) és a mozgásképesség elvesztése.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A CalciSedron-D Trio szedése mellett orvosa javasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javítása érdekében:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a CalciSedron-D Trio szedése előtt

Ne szedje a CalciSedron-D Trio-t
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha bizonyos nyelőcsőbetegsége van, például a nyelőcsőszűkület vagy nyelési nehézségek,
- ha nem képes legalább harminc percig felegyenesedve ülni vagy állni,
- ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy pillanatnyilag alacsony a vérében a kalciumszint,
- ha Ön súlyos vesekárosodásban, vagy veseelégtelenségben szenved,
- ha veseköve van,
- ha az Ön vérében túl magas a D-vitamin szintje,
- ha az Ön vizeletében vagy vérében hosszú ideje emelkedett a kalciumszint,
- a CalciviD hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.
Amennyiben úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, ne vegye be a tablettákat. Először beszéljen orvosával, és kövesse az utasításait!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A CalciSedron-D Trio szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, amennyiben:
- vesebetegségben szenved,
- nyelési vagy emésztési problémái vannak Önnek,
- orvosa azt mondta, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsó szakaszát borító sejtek változásával járó betegség),
- orvosa azt mondta Önnek, hogy az Ön gyomrában vagy beleiben az ásványi anyagok nem szívódnak fel megfelelően (malabszorpciós szindróma),
- alacsony a kalciumszint a vérében,
- rosszak a fogai, fogínybetegsége van, foghúzás előtt áll vagy nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,
- Ön hajlamos vesekőképződésre,
- Ön szarkoidozisban szenved (ismeretlen eredetű, krónikus gyulladással járó megbetegedés, amire jellemzőek a test különböző helyein megjelenő csomók),
- bármilyen típusú allergiája van.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre, ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a CalciSedron-D Trio-t:
- daganatos betegségben szenved,
- kemo- vagy radioterápiás kezelés alatt áll,
- angiogenezis-gátlókat szed (pl. bevacizumab vagy talidomid),
- kortikoszteroidokat szed (például prednizon vagy dexametazon),
- dohányzik vagy korábban dohányzott (mert ez fokozhatja a fogászati problémák kockázatát).

Ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a Sedront. Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára a Sedron szedése alatt! A kezelés alatt Önnek rendszeres fogászati ellenőrzésre kell járnia, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát vagy fogorvosát, ha szájában vagy a fogaival kapcsolatban problémák merülnek fel (például foglazulás, fájdalom vagy duzzanat).

A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy fekélyesedése különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be a Sedront, és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabb fekszenek le. Ez gyakran olyan kísérő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, a gyomorégés, illetve a nehezített vagy fájdalmas nyelés. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak, amennyiben a beteg tovább szedi a Sedront.

Keresse fel orvosát, ha bármilyen comb-, csípő- vagy lágyéktáji fájdalmat érez, mert ez a combcsonttörés korai tünete lehet!

Gyermekek és serdülők
A CalciSedron-D Trio-t gyermekek és 18 év alatti serdülőkorúak nem szedhetik.

Egyéb gyógyszerek és a CalciSedron-D Trio
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Amennyiben egyidejűleg kalciumpótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszert szed, valószínű, hogy azok befolyásolják a CalciSedron-D Trio felszívódását. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat.

Mivel bizonyos (nemszteroid) gyulladásgátló és fájdalomcsillapító készítmények használata gyomorirritációval hozható összefüggésbe, alendronáttal történő együttes alkalmazásuk esetén óvatossággal kell eljárni.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszert,
- szisztémásan (szájon át vagy injekcióban) adott ún. kortikoszteroidot (gyulladáscsökkentő gyógyszer),
- úgynevezett szívglikozidot (szívelégtelenség kezelésére) szed.

Fokozott elővigyázatosság szükséges
- A készítmény egyidejű szedése más biszfoszfonát-tartalmú vagy kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel a túladagolás veszélye miatt kerülendő.
- Az ioncserélő gyanták, mint pl. a kolesztiramin, vagy a hashajtók (pl. a paraffinolaj), csökkentik a D-vitamin felszívódását.
- A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin-tartalmú gyógyszerek (bizonyos antibiotikumok) felszívódását. Ezért a tetraciklint legalább 2 órával a CalciviD bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD bevétele után kell bevenni.
- A CalciviD és a nátrium-fluorid egyidejű adása esetén a nátrium-fluoridot legalább 3 órával a CalciviD bevétele előtt kell alkalmazni.
- A rifampicin (tuberkulózis elleni gyógyszer), a fenitoin (epilepszia kezelésére használt gyógyszer) és a barbiturátok (epilepszia kezelésére és altatóként használt gyógyszerek) csökkentik a CalciviD hatását.
- A kinolon antibiotikumok felszívódása károsodhat, ha kalciummal adják együtt. A kinolon tartalmú antibiotikumokat legalább 2 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt, vagy 6 órával a CalciviD filmtabletta bevétele után kell bevenni.
- Az esztramusztin (kemoterápiában használt gyógyszer), a pajzsmirigyhormonok, és a vasat, cinket vagy stronciumot tartalmazó gyógyszerek csökkenthetik a CalciviD felszívódását. Legalább két óra szükséges ezek és a CalciviD bevétele között.

A CalciSedron-D Trio egyidejű bevétele étellel és itallal
Ha a Sedront étellel, itallal (beleértve az ásványvizet is), kalciumtartalmú étrend-kiegészítőkkel, savkötő készítményekkel, valamint néhány, szájon át szedhető gyógyszerrel együtt veszi be, az a Sedron hatékonyságát nagymértékben csökkenti. Ezért fontos, hogy kövesse a 3 pontban megadott utasításokat (Hogyan kell szedni a CalciSedron-D Trio-t).

Az oxálsav (a spenótban, sóskában és a rebarbarában található) és a fitinsav (gabonafélékben van jelen) gátolhatják a kalcium felszívódását, mivel a kalciumionnal oldhatatlan vegyületeket képeznek. A nagy mennyiségben oxálsavat vagy fitinsavat tartalmazó ételek fogyasztása és a CalciviD bevétele között legalább két órának el kell telnie.

Terhesség, szoptatás és termékenység
A CalciSedron-D Trio-t menopauzán átesett nőknél alkalmazzák. Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy ha szoptat, nem szedheti a CalciSedron-D Trio-t. A CalciviD filmtabletta termékenységre való hatásáról nem áll rendelkezésre információ.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Jelentettek néhány olyan mellékhatást az alendronsavval kapcsolatban (például homályos látást, szédülést, és súlyos csont-, izom- vagy ízületi fájdalmat), amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd 4. pont). A kalciumnak és a D-vitaminnak nincsenek ismert hatásai a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

A CalciSedron-D Trio hidrogénezett szójababolajat, szacharózt és nátriumot tartalmaz
A CalciviD filmtabletta hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a Calcisedron-D Trio-t, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.
A CalciviD filmtabletta szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a CalciSedron-D Trio-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A CalciSedron-D Trio készítmény hetente egyszer alkalmazandó Sedront és naponta kétszer alkalmazandó CalciviD-et tartalmaz. A Sedron-t az alábbiakban részletezett előírásoknak megfelelően rögtön felkelés után, egészben kell lenyelni. A Sedron és a CalciviD egy időben nem vehető be, a CalciviD-et legalább 3 órával a Sedron alkalmazását követően kell bevenni.

A CalciSedron-D Trio szedésének javasolt módját a következő táblázat és a hozzá tartozó magyarázó szöveg foglalja össze:

Az ábrán a számok a hét napjait jelölik, az első nap a hétnek azt a napját jelenti, melyet Ön a Sedron rendszeres szedésére kiválaszt (lásd az alábbiakban, "Hogyan kell szedni a Sedront?" című részben).

Az egyes szimbólumok jelentése a következő:

A CalciviD csomagolásának hátlapja is segítséget nyújt a készítmény pontos szedéséhez:
- a csomagolás hátlapján a számok a napok sorrendjét jelzik,
- a felkelő nap, a delelő nap, illetve a hold szimbólum pedig azt jelöli, hogy az adott filmtablettát reggel, délben vagy este kell-e bevenni.
- a hét első napjának reggeléhez tartozó buborék üres, és a hátlapon zöld mezőben figyelmeztető felirat jelzi, hogy ekkor kell bevennie a heti 1 darab Sedront (ezt másik, teljesen zöld hátlapú, kisebb buborékfólia csomagolásban találja). CalciviD-et a hétnek ezen a napján délben és este kell bevenni.
- a hét többi napján ne vegyen be Sedront, CalciviD-et pedig reggel és este vegyen be.

A CalciSedron-D Trio-t minden héten a fent bemutatott módon kell szedni.

Kérjük, hogy a következő részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!

Hogyan kell szedni a Sedront?
Kövesse az alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik a Sedron megfelelő hatásának kialakulását:
1. Válassza ki a hét azon napját, amely a legjobban megfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten az így kiválasztott napon, az alábbiaknak megfelelően vegye be a tablettát.
2. Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy más gyógyszer bevétele előtt kizárólag egy teli pohár tiszta vízzel nyelje le:
- nem ásványvízzel
- nem kávéval vagy teával
- nem gyümölcslével vagy tejjel.
3. A Sedront ne rágja szét és ne szopogassa!
4. A Sedron bevétele után közvetlenül ne feküdjön le - maradjon teljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig és az aznapi első étkezés befejeztéig.
5. A Sedront ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkelést megelőzően.
6. A fenti utasítások betartása elősegíti, hogy a Sedron rövid időn belül a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcső irritációjának lehetősége.
7. A Sedron lenyelése után legalább 30 percet várjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit. A Sedron csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.
8. Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a CalciSedron-D Trio szedését és azonnal forduljon orvoshoz!
9. Fontos, hogy a CalciSedron-D Trio-t mindaddig szedje, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D Trio csak folyamatos szedése esetén segíthet a csontritkulás kezelésében.

Hogyan kell szedni a CalciviD-et?
A CalciviD-et célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni. A lenyelés megkönnyítésére a CalciviD szükség esetén kettétörhető. A CalciviD-et minimum 3 órával a Sedron bevétele után kell bevenni.

Ha az előírtnál több Sedront vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, és sürgősen forduljon kezelőorvosához. Hányással ne próbálkozzon, és ne feküdjön le!

Ha az előírtnál több CalciviD-et vett be
A javasoltnál nagyobb adag CalciviD bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolását idézhet elő. A kalcium-túladagolás tünetei: az étvágytalanság, szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott folyadékfogyasztás és vizeletürítés, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, súlyos esetekben szívritmus zavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magas kalciumvérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.

A fenti tünetek jelentkezése esetén a CalciviD szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni!

Ha elfelejtette bevenni a Sedront
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, vegyen be egy Sedront az azt követő nap reggelén, ahogy a mulasztás eszébe jutott. Ne vegyen be egy nap két Sedron tablettát! Ezt követően ismét hetente egyszer, az eredetileg beütemezett napon szedje a tablettát.

Ha elfelejtette bevenni a CalciviD-et
A következő adagolási időpontban ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a CalciSedron-D Trio szedését
Fontos, hogy mindaddig szedje a CalciSedron-D Trio-t, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D Trio csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedi a filmtablettákat.
Mivel nem ismeretes, hogy mennyi ideig kell szednie a CalciSedron-D Trio-t, rendszeresen egyeztesse kezelőorvosával, hogy meddig szükséges ezt a gyógyszert szednie és, hogy a CalciSedron-D Trio még mindig megfelelő-e az Ön számára.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A CalciSedron-D Trio egyedi gyógyszerkomponenseire vonatkozó mellékhatások külön vannak felsorolva alább.

A Sedron szedése miatt a következő mellékhatások léphetnek fel:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- csont-, izom- vagy ízületi fájdalom, mely néha súlyos.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hasi fájdalom, kellemetlen érzés a hasban, étkezés utáni böfögés; székrekedés; a gyomor teltsége vagy puffadás érzése; hasmenés; felfúvódás; sav visszafolyás a gyomorból, ami gyomorégést, nyelési nehézséget, vagy a nyelésnél jelentkező fájdalmat okozhat; a nyelőcső fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat
- ízületi duzzanat
- fejfájás, szédülés
- forgó jellegű szédülés
- hajhullás, viszketés
- fáradtság, a kéz és a láb duzzanata.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hányinger, hányás, a nyelőcső vagy a gyomor irritációja, vagy gyulladása; fekete (szurokszerű) és/vagy véres széklet
- kiütés, bőrpír
- az ízérzékelés megváltozása
- homályos látás, szemfájdalom vagy szemvörösség
- átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például izomfájdalom, általános rossz közérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés megkezdésekor jelentkezik.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés; arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, amelynek következtében nyelési vagy légzési nehézség léphet fel
- a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek, mint például az izomgörcsök és izommerevség, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban vagy a száj körül
- a nyelőcső szűkülete; szájnyálkahártya-fekélyek, ami a tabletta szétrágása vagy a szájban történő feloldása következtében jöttek létre; gyomor- vagy egyéb nyombélfekélyek (esetenként súlyosak, vagy vérzéssel járnak)
- fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagy fekélyek a szájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy az állkapocs elnehezülése, illetve egy fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás (csontelhalás) jelei lehetnek, melyek általában elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel járnak, valamint gyakran foghúzást követően lépnek fel. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen tüneteket észlel.
- kiütés (mely napfény hatására esetenként súlyosbodhat)
- súlyos bőrreakciók
- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Beszéljen kezelőorvosával, ha fáj a füle, váladékozik a füle és/vagy fülfertőzése van. Ezek a fülben kialakuló csontkárosodás tünetei lehetnek.

A CalciviD szedése mellett a következő mellékhatások léphetnek fel:

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- kórosan megnövekedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia), amelynek tünetei: hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyomorfájdalom, csontfájdalom, fokozott szomjúság, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság és zavartság;
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalcuria).

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- székrekedés, felfúvódás, hasi fájdalom, hasmenés;
- hányinger;
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 0000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- tej-alkáli szindróma (gyakori vizelési ingerrel, folyamatos fejfájással, étvágytalansággal, hányingerrel, vagy hányással, szokatlan fáradtsággal vagy gyengeséggel járó tünetegyüttes; általában túladagoláskor észlelhető);
- emésztési zavar.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát a fenti vagy bármilyen más szokatlan tünetek jelentkezéséről.

Sokat segíthet, amennyiben Ön jegyzeteket készít, hogy mit tapasztalt, mikor kezdődtek és meddig tartottak a tünetek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a CalciSedron-D Trio-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a CalciSedron-D Trio?

Sedron 70 mg filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga az alendronsav. A Sedron 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát formájában filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: kroszkarmellóz-nátrium (E468), magnézium-sztearát (E572), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), mikrokristályos cellulóz (E460) a tablettamagban és Opadry QX white 321A180025, ami a következőket tartalmazza: makrogol-poli(vinil-alkohol) fésűs kopolimer, talkum (E553b), titán-dioxid (E171), glicerin-monokaprilokaprinát, poli(vinil-alkohol) (részlegesen hidrolizált) (E1203) a filmbevonatban.

CalciviD filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga a D3-vitamin (más néven kolekalciferol) és a kalcium. A CalciviD 10 µg (400 NE) D3-vitamint és 600 mg kalciumot tartalmaz kalcium-karbonát formájában filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát (E572), kroszpovidon, kopovidon, mikrokristályos cellulóz (E460), szacharóz, zselatin, dl-α-tokoferol (E307), hidrogénezett szójababolaj, kukoricakeményítő a tablettamagban és sárga vas-oxid (E172), hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum (E553b) a filmbevonatban.

Milyen a CalciSedron-D Trio külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Sedron filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomású "M14" jelöléssel van ellátva.
A CalciviD filmtabletta okkersárga, ovális alakú, egyik oldalán bemetszés látható.
A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
A kombinált csomagolás 1 buborékcsomagolásba csomagolt 4 db Sedron filmtabletta mellett 4 buborékcsomagolásban 14-14 db CalciviD filmtablettát tartalmaz.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!