A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CEFTRIAXON PHARMACENTER 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ceftriaxone

  • J-SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J01-SYSTEMÁS ANTIBACTERIALIS SZEREK
  • J01D-EGYÉB BETA-LACTAM ANTIBIOTICUMOK
  • J01DD-Harmadik generációs cephalosporinok
  • J01DD04-Ceftriaxone
hirdetés

CEFTRIAXON PHARMACENTER 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10x2g (30 ml-es, átlátszó, I-es típusú inj. üvegben)

10x2g (30 ml-es, átlátszó, I-es típusú inj. üvegben)

V

OGYI-T-23626/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ceftriaxon Pharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ceftriaxon Pharmacenter hatóanyaga a ceftriaxon nevű antibiotikum, mely felnőtteknek, serdülőknek és gyermekeknek (újszülötteknek is) adható. Elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. A cefalosporinoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik.

A Ceftriaxon Pharmacenter az alábbi szervek fertőzéseinek kezelésére alkalmazható:
- agy (agyhártyagyulladás);
- tüdő;
- középfül;
- has és hasfal (hashártyagyulladás);
- húgyutak és vese;
- csontok és ízületek;
- bőr és lágyrészek;
- vér;
- szív.

A Ceftriaxon Pharmacenter adható:
- bizonyos nemi úton terjedő betegségek kezelésére (gonorrea és szifilisz);
- olyan alacsony fehérvérsejtszámú (neutropéniás) betegek kezelésére, akiknek a láza gyaníthatóan bakteriális fertőzéssel áll összefüggésben;
- a mellkas fertőzéseinek kezelésére krónikus hörghurutban szenvedő felnőtteknél;
- Lyme-kór kezelésére (melyet kullancscsípés okoz) felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél, beleértve a 15 napnál idősebb újszülötteket is;
- sebészeti beavatkozás kapcsán kialakuló fertőzések megelőzésére.


2. Tudnivalók a Ceftriaxon Pharmacenter alkalmazása előtt

Nem kaphatja a Ceftriaxon Pharmacenter-t:
-
ha Ön allergiás a ceftriaxonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Önnél korábban hirtelen jelentkező vagy súlyos allergiás reakció lépett fel penicilinnel vagy hasonló antibiotikumokkal (pl. cefalosporinokkal, karbapenemekkel vagy monobaktámokkal) szemben. Ennek tünete lehet a torok vagy az arc hirtelen kialakuló, esetenként légzési vagy nyelési nehézséget okozó duzzanata, a kéz, a láb vagy a boka hirtelen bedagadása, valamint súlyos, gyorsan terjedő bőrkiütés;
- ha Ön allergiás a lidokainra, és a Ceftriaxon Pharmacenter injekciót Önnek izomba fogják beadni.

A Ceftriaxon Pharmacenter-t tilos újszülötteknek és csecsemőknek adni:
-
ha a gyermek koraszülött;
- ha a gyermek újszülött (legfeljebb 28 napos) és bizonyos vérképzési problémái vannak, vagy sárgaság alakult ki nála (bőre vagy a szemfehérje besárgult), vagy kalciumot tartalmazó készítményt terveznek adni neki vénába.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ceftriaxon Pharmacenter alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha mostanában kalcium-tartalmú készítményt kapott vagy ilyet terveznek beadni Önnek;
- ha a közelmúltban hasmenése volt antibiotikum-kezelést követően;
- ha korábban valaha bélrendszeri problémái voltak, különösképpen, ha bélgyulladása (kolitisze) volt;
- ha máj- vagy veseproblémái vannak (lásd 4. pont);
- ha epeköve vagy veseköve van;
-
ha más betegségei vannak, pl. a vörösvértestek számának csökkenése, ami halványsárga bőrszínt, gyengeséget és légszomjat okoz (hemolítikus anémia);
-
ha sószegény diétát tart.

Ha vér- vagy vizeletvizsgálatra kell mennie
Ha Ön hosszú időn keresztül kapja a Ceftriaxon Pharmacenter-t, szüksége lehet rendszeres vérvizsgálatra. A Ceftriaxon Pharmacenter hatására megváltozhat a vizeletből végzett cukormeghatározás és a Coombs-tesztnek nevezett vérvizsgálat eredménye.
Ha vér- vagy vizeletvizsgálatra megy, mondja el a mintát vevő személynek, hogy Ön Ceftriaxon Pharmacenter-kezelés alatt áll.

Ha Ön cukorbeteg, vagy a vércukorszintjének ellenőrzésére van szükség, bizonyos vércukorszint-mérő készülékek a vércukorszintjét tévesen határozhatják meg, amíg Ön ceftriaxont kap. Ha Ön ilyen típusú készülékeket használ, ellenőrizze a használati útmutatóját, és mondja el a kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Amennyiben szükséges, más vizsgálati módszereket kell alkalmazni.

Gyermekek és serdülők
Mielőtt gyermekének beadnák a Ceftriaxon Pharmacenter-t, beszéljen a kezelőorvossal, gyógyszerésszel vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha gyermeke a közelmúltban kalcium-tartalmú készítményt kapott vénába, vagy ilyen készítmény beadását tervezik.

Egyéb gyógyszerek és a Ceftriaxon Pharmacenter
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő gyógyszereket kapja:
- az úgynevezett aminoglikozidok közé tartozó antibiotikumot;
- klóramfenikol nevű antibiotikumot (fertőzések, elsősorban szemfertőzések kezelésére használják).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Kezelőorvosa mérlegelni fogja a Ceftriaxon Pharmacenter-kezelés nyújtotta előnyöket Önre nézve, szemben a gyermeket érintő kockázatokkal.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ceftriaxon Pharmacenter szédülést okozhat. Ha szédül, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen eszközöket, gépeket. Beszéljen kezelőorvosával, ha ilyen tüneteket észlel.

A Ceftriaxon Pharmacenter nátriumot tartalmaz

Ceftriaxon Pharmacenter 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ez a gyógyszer 82,8 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 4,14%-ának felnőtteknél.

Ceftriaxon Pharmacenter 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ez a gyógyszer 165,6 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 8,28%-ának felnőtteknél.


3. Hogyan kell alkalmazni a Ceftriaxon Pharmacenter-t?

A Ceftriaxon Pharmacenter-t rendszerint kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be. Beadható cseppinfúzióként (intravénás infúzióban) egy vénába vagy injekció formájában közvetlenül egy vénába vagy izomba. A Ceftriaxon Pharmacenter-t az orvos, a gyógyszerész vagy a gondozását végző egészségügyi szakember készíti elő, és nem keverik össze, illetve nem adják egyidőben kalcium-tartalmú injekcióval.

A készítmény ajánlott adagja
A Ceftriaxon Pharmacenter Ön számára megfelelő adagját a kezelőorvosa fogja meghatározni. Az adag nagysága függ a fertőzésének súlyosságától és típusától, és attól, hogy Ön kap-e más antibiotikumot is; függ továbbá testtömegétől, az életkorától; valamint a vese- és májműködésétől.
A fertőzés típusától függ, hogy hány napig vagy hétig kapja a Ceftriaxon Pharmacenter-t.

Felnőttek, idősek, serdülők és 12 éves vagy annál idősebb, 50 kg-os vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek:
-
1-2 g naponta egyszer, a fertőzés súlyosságától és típusától függően. Ha az Ön állapota súlyos, a kezelőorvosa ennél nagyobb adagot fog adni (legfeljebb 4 g-ot naponta egyszer). Ha az Ön napi adagja nagyobb 2 g-nál, kaphatja ezt egy adagban naponta egyszer, vagy két külön adagban.

Újszülöttek 15 napos kortól, csecsemők és gyermekek 12 éves korig (50 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek):
-
50-80 mg Ceftriaxon Pharmacenter testtömegkilogrammonként naponta egyszer, a fertőzés súlyosságától és típusától függően. Súlyos fertőzés esetén a kezelőorvos az adagot legfeljebb 100 mg-ra emeli testtömegkilogrammonként, maximum naponta egyszer 4 g-os adagig. Ha a napi adag nagyobb 2 g-nál, kaphatja ezt egy adagban naponta egyszer, vagy két külön adagban.
- Ha a gyermek testtömege 50 kg vagy annál nagyobb, a szokásos felnőtt adag adható.

Újszülöttek (0-14 nap)
-
20-50 mg Ceftriaxon Pharmacenter a gyermek testtömegének minden egyes kilogrammjára számítva naponta egyszer, a fertőzés súlyosságától és típusától függően.
- A maximális napi adag nem haladhatja meg az 50 mg-ot testtömegkilogrammonként.

Máj- és vesekárosodásban szenvedő betegek
Ön a szokásostól eltérő adagot is kaphat. Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy Önnek mennyi Ceftriaxon Pharmacenter-re van szüksége, és a máj-, ill. veseműködési zavara súlyosságától függően szoros ellenőrzés alatt tartja Önt.

Ha az előírtnál több Ceftriaxon Pharmacenter-t kapott
Ha Ön véletlenül az előírtnál több Ceftriaxon Pharmacenter-t kapott, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórházzal.

Ha nem kapta meg a Ceftriaxon Pharmacenter adagját
Ha kimaradt egy injekció, azt a lehető leghamarabb be kell adni. Ha viszont a következő esedékes injekció időpontja már nagyon közeli, ki kell hagyni a kimaradt adagot. Nem szabad kétszeres adagot (egyszerre két injekciót) alkalmazni a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyják Önnél a Ceftriaxon Pharmacenter alkalmazását
Ne hagyja abba a Ceftriaxon Pharmacenter-kezelést, kivéve, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Ceftriaxon Pharmacenter alkalmazása esetén a következő mellékhatások léphetnek fel:

Súlyos allergiás reakciók (gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Ha súlyos allergiás reakciója van, azonnal forduljon orvoshoz.

Ennek a következő jelei lehetnek:
- az arc, a torok, az ajkak vagy a száj hirtelen megduzzadása, ami légzési vagy nyelési nehézséghez vezethet;
- a kéz, a láb vagy a boka hirtelen bedagadása.

Súlyos bőrkiütés (gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Ha súlyos bőrkiütése van, azonnal forduljon orvoshoz.
- Ennek jelei lehetnek: súlyos, gyorsan terjedő, hólyagos, hámló bőrkiütés, esetenként a szájnyálkahártyán kialakuló hólyagok.

A ceftriaxon-kezelés - különösen a súlyos vesekárosodásban vagy központi idegrendszeri betegségben szenvedő idős betegeknél - ritkán a tudatszint csökkenését, rendellenes mozgásokat, izgatottságot és görcsrohamokat okozhat.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a fehérvérsejteket érintő eltérések (mint pl. a fehérvérsejtszám csökkenése vagy az eozinofil sejtek számának emelkedése) és a vérlemezkéket érintő eltérések (vérlemezkeszám-csökkenés);
- laza széklet vagy hasmenés;
- a májműködést tükröző vérvizsgálati eredmények megváltozása;
- bőrkiütés.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gombás fertőzések (pl. szájpenész);
- fehérvérsejtszám-csökkenés (granulocitopénia);
- vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység - anémia);
- véralvadási zavarok, melynek következtében könnyebben alakulhatnak ki véraláfutások a testén, illetve fájdalom és duzzanat az ízületeiben;
- fejfájás;
- szédülés;
- hányinger vagy hányás;
- viszketés;
- fájdalom vagy égő érzés annak a vénának a mentén, melybe a Ceftriaxon Pharmacenter-t beadták;
- fájdalom az injekció beadásának helyén;
- testhőmérséklet-emelkedés (láz);
- kóros veseműködésre utaló vizsgálati eredmény (emelkedett kreatininszint a vérben).

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- vastagbélgyulladás, melynek a következő jelei lehetnek: hasmenés véres és nyálkás széklettel, hasi fájdalom és láz;
- légzési nehézség (bronhospazmus);
- kidudorodó bőrkiütések (csalánkiütés), melyek a teste nagy részére kiterjedhetnek, viszkethetnek és duzzanattal járhatnak;
- vér vagy cukor megjelenése a vizeletben;
- ödéma (folyadék-felhalmozódás);
- hidegrázás.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- másodlagos fertőzés, amely lehetséges, hogy nem reagál a korábban felírt antibiotikumra;
- a vérszegénység vörösvértest-pusztulással járó formája (hemolítikus anémia);
- a fehérvérsejtszám súlyos mértékű csökkenése (agranulocitózis);
- görcsrohamok;
- forgó jellegű szédülés (vertigó);
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz), melynek jele lehet a hasból a hátba sugárzó, súlyos fájdalom;
- szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz);
- nyelvgyulladás (glosszitisz), melynek a következő tünetei lehetnek: nyelvduzzanat, vörös, fájdalmas nyelv;
- epehólyag-problémák és/vagy májproblémák, amelyek fájdalmat, hányingert, hányást, a bőr besárgulását, viszketést, szokatlanul sötét vizeletet és agyagszínű székletet okozhatnak;
- egy neurológiai kórkép, amely súlyos sárgaságban szenvedő újszülötteknél fordul elő (magikterusz);
- veseproblémák, melyet a kalcium-ceftriaxon lerakódások okoznak. A vizeletürítés fájdalmassá válhat, illetve csökkenhet az ürített vizelet mennyisége;
- a Coombs-teszt (bizonyos vérképzőszervi problémákat kimutató vizsgálat) téves, álpozitív eredménye;
- galaktozémia (a galaktóz nevű cukor kóros felhalmozódása) szűrővizsgálat téves, álpozitív eredménye;
- a Ceftriaxon Pharmacenter befolyásolhatja egyes vércukortesztek eredményét - kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ceftriaxon Pharmacenter-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az injekciós üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:/Felh.:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.

Az elkészített oldat kémiai és fizikai stabilitása legfeljebb 25 °C-on tárolva 6 órán át, 2-8 °C-on 72 órán át igazolt.

Mikrobiológiai szempontból az elkészített oldatot azonnal fel kell használni.
Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, amely általános esetben 2-8 °C közötti hőmérsékleten tárolva nem haladhatja meg a 24 órát, kivéve, ha az elkészítés ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ceftriaxon Pharmacenter?
- A készítmény hatóanyaga a ceftriaxon.
Ceftriaxon Pharmacenter 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
1 g ceftriaxont tartalmaz (ceftriaxon-nátrium formájában) injekciós üvegenként.

Ceftriaxon Pharmacenter 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz:
2 g ceftriaxont tartalmaz (ceftriaxon-nátrium formájában) injekciós üvegenként.

- Egyéb összetevők: nitrogén (védőgáz).

Milyen a Ceftriaxon Pharmacenter külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy sárgás színű, enyhén higroszkópos, kristályos por.

Ceftriaxon Pharmacenter 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
1 g por 15 ml-es, átlátszó, I-es típusú injekciós üvegben vagy 10 ml-es, átlátszó, II-es típusú injekciós üvegben, brómbutil gumidugóval, lepattintható védőlappal és alumínium kupakkal lezárva. 10 db injekciós üveg dobozban.

Ceftriaxon Pharmacenter 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
2 g por 30 ml-es, átlátszó, I-es típusú injekciós üvegben vagy 50 ml-es, átlátszó, III-as típusú injekciós üvegben, brómbutil gumidugóval, lepattintható védőlappal és alumínium kupakkal lezárva. 10 db injekciós üveg dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!