A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DIAPHYLLIN 150 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

aminophylline

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R03 - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ SZEREK
  • R03D - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ EGYÉB SYSTEMÁS SZEREK
  • R03DA - Xanthinok
  • R03DA05 - Aminophylline
hirdetés

DIAPHYLLIN 150 mg tabletta 20x

20x

V

OGYI-T-12104/01

DIAPHYLLIN 150 mg tabletta 100x

100x

V

OGYI-T-12104/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diaphyllin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Diaphyllin tabletta hörgőtágító gyógyszer. Rohamokban jelentkező nehézlégzés (tüdőasztma), idült hörgőgyulladás fellángolása vagy tüdőtágulat következtében kialakuló hörgőgörcs megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. Gyermekek asztmájának kezelésére nem ez az elsődlegesen választandó szer.
2. Tudnivalók a Diaphyllin tabletta szedése előtt
Ne szedje a Diaphyllin tablettát
- ha allergiás a teofillin-etiléndiaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére,
- más xantin-származékkal szembeni túlérzékenység esetén,
- friss szívizomelhalás (szívinfarktus) esetén,
- szapora szívműködéssel járó szívritmuszavar esetén,
- a teofillin 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek kezelésére ellenjavallt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diaphyllin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A következő betegségek fennállása esetén a Diaphyllin tabletta csak kifejezett elővigyázatossággal adható:
- instabil angina pektorisz (mellkasi szorító fájdalom, mely pl. fizikai terhelésre fokozódik),
- szapora szívverésre való hajlam,
- súlyos magasvérnyomás-betegség,
- hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia (a szívizomzat megvastagodásával járó szívbetegség),
- porfíria (a vérfesték anyagcseréjének örökletes betegsége),
- pajzsmirigy-túlműködés,
- gyomor-/nyombélfekély,
- máj- és/vagy vesebetegség,
- epilepszia.
Forduljon orvosához, ha a fenti betegségek valamelyike érinti, vagy bármikor a múltban érintette Önt.
Bizonyos állapotok, betegségek és körülmények befolyásolják a gyógyszer szervezetből történő kiürülését:
- Újszülött- és csecsemőkor (1 éves kor alatt) valamint időskor (60 év feletti életkor).
- Legalább 24 órán át tartó, hirtelen fellépő, magas (39 °C feletti) lázzal járó betegség (csökken a gyógyszer kiürülése, ezért ilyenkor a napi adagot csökkenteni kell).
- Elhízás, magas szénhidráttartalmú étrend, koffeinfogyasztás (csökkentik a gyógyszer kiürülését, ezért ilyenkor a napi adagot is csökkenteni kell).
- Magas fehérjetartalmú étrend és az alkoholfüggőség (fokozza a gyógyszer kiürülését, így nagyobb adagokra lehet szüksége).
- Dohányzás. A dohányzás abbahagyásakor csökkenteni kell az addigi adagot!
- Influenza elleni oltás (növeli a teofillin vérszintjét).
- Tüdőgyulladás, vírusfertőzés (különösen influenza), oxigénhiányos állapotok (hypoxia) csökkentik a gyógyszer kiürülését,
Amennyiben a fentiek bármelyike érvényes Önre, feltétlen beszéljen kezelőorvosával a Diaphyllin tabletta alkalmazása előtt. Az Ön számára megfelelő gyógyszeradagot kezelőorvosa fogja meghatározni!
Az ajánlott adag elégtelen hatása vagy mellékhatások jelentkezése esetén kezelőorvosa ellenőrizheti a teofillin vérszintjét Önnél.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők esetén az adagolás egyedi megállapítása szükséges. A Diaphyllin tabletta 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható. Számukra más, megfelelőbb gyógyszerformák is elérhetők.
Egyéb gyógyszerek és a Diaphyllin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Diaphyllin tablettával együtt szedett egyéb gyógyszerek befolyásolhatják a készítmény szervezetből történő kiürülését vagy a hatását, ezért más gyógyszerekkel együtt kizárólag az orvos utasítása alapján szedhető. A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.
Különösen fontos, hogy kezelőorvosának megemlítse, amennyiben Ön a felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:
- a szív- és érrendszer bizonyos gyógyszerei (kalcium-antagonisták pl. verapamil, diltiazem; béta-blokkolók pl. propanolol; vízhajtók; tiklopidin; mexiletin; propafenon);
- a légúti betegségek egyes gyógyszerei (xantintartalmú gyógyszerek és xantinszármazékok pl. teofillin, koffein; béta-szimpatomimetikumok; rifampicin; efedrin);
- idegrendszerre ható gyógyszerek (pl. barbiturátok; benzodiazepinek pl. diazepám; karbamazepin; fenitoin; lítium; halotán);
- antibiotikumok (pl. makrolidok; ciprofloxacin);
- az emésztőrendszerre ható gyógyszerek (pl. cimetidin; ranitidin);
- köszvényellenes szerek (pl. szulfinpirazon; allopurinol);
- immunrendszert befolyásoló szerek (pl. alfa-interferon);
- parazitaellenes készítmények (pl. tiabenzadol);
- egyéb gyógyszerek (ösztrogének; giráz-gátlók; pankuronium).
A Diaphyllin tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A táplálékbevitel - különösen gyermekeknél - befolyásolja a tabletta felszívódását, ezért a gyógyszert étkezés előtt kell bevenni.
A magas szénhidráttartalmú vagy fehérjetartalmú diéta, a koffeinfogyasztás (kávé és energiaitalok), valamint az alkoholfogyasztás befolyásolja a teofillin kiürülését a szervezetből. Ilyen esetekben kezelőorvosának módosítania kell a gyógyszer adagolását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Diaphyllin tabletta csak a haszon és a kockázat gondos mérlegelése után adható terhesség és szoptatás alatt. A hatóanyag átjut a magzatba és bekerül az anyatejbe is, ezért a csecsemőt gondosan figyelni kell. A gyermeket lehetőleg a gyógyszer bevétele előtt kell megszoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A teofillin-kezelés során kialakuló esetleges központi idegrendszeri mellékhatások a reakciókészséget ronthatják, ezért ezt figyelembe kell venni fokozott balesetveszéllyel járó, vagy figyelmet igénylő munkavégzés (pl. autóvezetés, gépek kezelése) során. Ez fokozottan érvényes alkohollal vagy más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazás esetén, amelyek már önmagukban is károsíthatják a reakciókészséget.
Alkalmazása előtt a közlekedésben való részvételre, és a baleseti veszéllyel járó munkavégzésre vonatkozóan a kezelőorvos utasítását kell kérni.
3. Hogyan kell szedni a Diaphyllin tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mivel a teofillin-szükséglet egyénenként nagymértékben különbözik, az adagolást minden esetben egyedileg kell megállapítani. Lázas megbetegedés esetén az adag csökkentése szükségessé válhat.
A tablettát egy pohár vízzel, étkezés előtt vegye be.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknek a javasolt napi adag 750 mg/nap (5 tabletta), 4 egyenlő részre osztva.
A napi maximális összadag nem haladhatja meg a 8 tablettát (1200 mg teofillin-etiléndiamin).
A dohányzók gyakran nagyobb adagot igényelnek, mint a nemdohányzók.
Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek esetén is az adagolás egyedi megállapítása szükséges. Az alábbi adagok, az igen változó egyéni teofillin-szükséglet miatt, csak az adott csoportra vonatkozó átlagos szükségletet jelentik.
A Diaphyllin tabletta 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható. Számukra más, megfelelőbb gyógyszerformák is elérhetők.
Életkor Napi adag (mg) Napi adag (tabletta)
6 - 8 év 600 - 750 mg 4 - 5 tabletta
8 - 12 év 750 - 900 mg 5 - 6 tabletta
12 - 16 év 975 - 1200 mg 6 1/2 - 8 tabletta
16 év felett 750 - 1200 mg 5 - 8 tabletta
A napi szükséges adagot 4 egyenlő részre osztva kell bevenni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha a Diaphyllin tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Diaphyllin tablettát vett be
Ha az előírtnál több Diaphyllin tablettát vett be, értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége.
A Diaphyllin tabletta túladagolásának tünetei:
Túladagolás előfordulhat hirtelen (egyszeri nagy adag bevétele) vagy lassan, a szükségesnél nagyobb adagok rendszeres szedése esetén. Az életkor, az egyéni érzékenység és a kísérő betegségek befolyásolják a mérgezés súlyosságát és kimenetelét.
A mérgezés tünetei a súlyosságtól függően változók. Enyhébb esetben hányás, hasmenés, szapora szívdobogás, vérnyomáscsökkenés, remegés léphet fel. Súlyosabb esetben központi idegrendszeri és szív-érrendszeri tünetek, pl. epilepsziás görcsök, zavartság, szívritmuszavarok, sokk alakulhatnak ki. Legsúlyosabb esetekben akár halál is lehetséges.
Ha elfelejtette bevenni a Diaphyllin tablettát
Ha adagját elfelejtette bevenni, a következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja a Diaphyllin tabletta alkalmazását
Mivel gyakran idült megbetegedés miatt kell szedni a Diaphyllin tablettát, ezért a kezelés időtartama mindenképpen egyedi, amit a kezelőorvos határoz meg.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes esetekben már a terápiás vérszint mellett is előfordulhatnak koffeinhatás-szerű mellékhatások (mintha túl sok vagy túl erős kávét ivott volna). Ezek a tünetek általában enyhék és átmenetiek. Magasabb vérszintek esetén nagyon változatos és súlyos mellékhatások is jelentkezhetnek.
Gyakori mellékhatások (10 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
Nő a szérum kalcium-, vércukor-- és húgysavszint,
Csökken a szérum káliumszint,
Végtagremegés, fejfájás, izgatottság, nyugtalanság, álmatlanság,
Kamrai szívritmuszavarok, vérnyomásesés,
Émelygés, hányás, hasmenés, a meglévő refluxbetegség felerősödése.
Nem gyakori mellékhatások (100 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
Csökkent nátrium- és foszfátszint a szérumban,
Csalánkiütés, bőrkiütés, hámlás, bőrvörösség, bőrviszketés.
Ritka mellékhatások (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
Allergiás reakciók,
Kóros elmeállapot (pszichózis), elbutulás, depresszió,
Szívdobogásérzés, szívritmuszavarok, hirtelen vérnyomásesés (magas teofillin-vérszint esetén),
Súlyos gyomor- vagy bélpanaszok (pl. vérzés magas teofillin-vérszint esetén),
Epilepsziás görcsök (magas teofillin-vérszint esetén),
Fokozott vizeletürítés.
További mellékhatások gyermekeknél
Ritka mellékhatás (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
Hiperaktivitás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diaphyllin tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diaphyllin tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: Egy tabletta 150 mg vízmentes teofillin-etiléndiamint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, kukoricakeményítő.
Milyen a Diaphyllin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy halványsárga, kerek, metszett élű, 8 mm átmérőjű, jellegzetes illatú tabletta, egyik oldalán "DIAPHYLLIN" felirattal, másik oldalán felező bemetszéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
20 db vagy 100 db tabletta átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!