A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EDRONAX 4 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

reboxetine

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06-PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06A-ANTIDEPRESSANSOK
  • N06AX-Egyéb antidepressansok
  • N06AX18-Reboxetine
hirdetés

EDRONAX 4 mg tabletta 60x

60x

V

7 627 Ft

OGYI-T-6922/01

TB támogatás

EÜ emelt

90%7a3SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Edronax és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Edronax hatóanyaga a reboxetin, ami a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, az ún. antidepresszánsok csoportjába tartozik.

Az Edronax a depressziós betegség/súlyos (major) depresszió akut kezelésére javallt, valamint a kezdeti kezelés hatására elért javulás fenntartására.


2. Tudnivalók az Edronax szedése előtt

Ne szedje az Edronax-ot
- ha allergiás a reboxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Edronax szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- görcsrohamokkal járó betegségben vagy epilepsziában szenved. Az Edronax-kezelést abba kell hagynia, ha görcsroham jelentkezik.
- bármilyen vizeletürítési problémára, megnagyobbodott prosztatára (dülmirigy) utaló tünet áll fenn Önnél, vagy ha az Ön kórtörténetében szívbetegség szerepel,
- vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed,
- vese- vagy májbetegségben szenved. Kezelőorvosa módosíthatja gyógyszere adagját.
- a depresszió kezelésére szolgáló, úgynevezett monoamináz-oxidáz- (MAO) gátlót szed, vagy szedett az elmúlt 2 hétben. Szükség lehet arra, hogy kezelőorvosa leállítsa a MAO-gátló-kezelést legalább 2 héttel az Edronax szedésének megkezdése előtt,
- valaha mániás epizódja volt (felfokozott magatartás vagy gondolatok),
- szemészeti problémái vannak, így az emelkedett szembelnyomás (glaukóma) bizonyos típusai.

Szerotonin-szindróma:
A szerotonin-szindróma egy potenciálisan életveszélyes állapot, ami az Edronax önálló szedésekor vagy más gyógyszerekkel együttesen alkalmazva is jelentkezhet (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és az Edronax"). A szerotonin-szindróma jelei és tünetei közé tartozhat az alábbiak valamilyen kombinációja: zavarodottság, nyugtalanság, hallucinációk, kóma, gyors szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, gyors vérnyomásváltozások, izzadás, kipirulás, remegés, túlzott reflexek, hányinger, hányás és hasmenés. Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy látogasson el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára, ha úgy gondolja, hogy a szerotonin-szindróma jelentkezhetett Önnél.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatból származó információk szerint antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának
beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
Az Edronax nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. A 18 évnél fiatalabb betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (jellemzően agresszív, erőszakos viselkedés, ellenkezés és düh) kockázata, ha a gyógyszerek ezen csoportjába tartozó gyógyszeres kezelésben részesülnek.
Mindazonáltal lehetséges, hogy a kezelőorvos úgy dönt, hogy Edronax-ot ír fel 18 évnél fiatalabb betegnek, amennyiben ez a beteg érdeke. Ha a kezelőorvos Edronax-ot rendelt olyan betegnek, aki 18 évnél fiatalabb, és Önnek kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérjük, keresse fel a kezelőorvost.
Továbbá ha a fent felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik, amikor 18 évnél fiatalabb beteg szedi az Edronax-ot, tájékoztatnia kell az orvost.
Ezen felül az Edronax-nak a növekedésre, érésre, a kognitív funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hosszútávú biztonságosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az Edronax

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Edronax és más gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással. Ezek a következők:
- bizonyos gomba elleni gyógyszerek, pl. ketokonazol,
- bizonyos antibiotikumok, pl. eritromicin, rifampicin,
- ergot származékoknak nevezett gyógyszerek, melyeket migrén vagy Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak,
- bármilyen, kálium ürítését fokozó vízhajtó (úgynevezett diuretikum), pl. tiazidok,
- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. fenobarbitál, karbamazepin és fenitoin,
- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítmények.
- az Edronax-szal együttesen szedett gyógyszerek fokozhatják a szerotonin-szindróma kialakulásának kockázatát (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések"):
-- bizonyos antidepresszánsok, mint például a MAO-gátlók, triciklusos antidepresszánsok, tetraciklikus antidepresszánsok, nefazodon, szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k, pl. a fluvoxamin), egyéb szerotonin-noradrenalinvisszavétel-gátlók (SNRI-k) vagy lítium,
-- triptánoknak nevezett gyógyszerek, amelyek a migrén kezelésére szolgálnak,
-- egyéb MAO-gátlók, mint pl. a linezolid (egy antibiotikum) és metilénkék (a vérben az oxidált vasat tartalmazó hemoglobin magas szintjének kezelésére szolgál),
-- opioidokat tartalmazó gyógyszerek (például buprenorfin), amelyek a súlyos fájdalom és/vagy opioidfüggőség kezelésére szolgálnak,
-- a szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek, például buspiron,
-- triptofánt tartalmazó gyógyszerek (pl. alvással kapcsolatos problémák vagy depresszió kezelésére szolgálnak).

Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy szedheti-e az Edronax-ot egyéb gyógyszerekkel egyidejűleg. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a gyógynövény készítményeket valamint a vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Az Edronax egyidejű alkalmazása étellel
Az Edronax bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség:
Nincsenek megfelelő tapasztalatok az Edronax terhes nőknél történő alkalmazására vonatkozóan. Ha Ön terhes, ne szedje az Edronax-ot, hacsak kezelőorvosa a kockázat/haszon gondos mérlegelését követően nem tartja azt feltétlenül szükségesnek. Azonnal mondja el orvosának, ha terhes vagy terhességet tervez.

Szoptatás:
Az Edronax kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Fennáll a csecsemőre gyakorolt hatás kockázata. Ezért beszéljen kezelőorvosával, aki eldönti, hogy a szoptatást vagy az Edronax-kezelést kell abbahagynia.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Óvatosság javasolt gépjárművezetés vagy a gépek kezelése esetén.
Ne vezessen vagy ne kezeljen gépeket, amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy az Edronax nem befolyásolja az Ön képességeit (például nem érzi álmosnak magát), és így a vezetés és gépkezelés biztonságos az Ön számára.


3. Hogyan kell szedni az Edronax-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek napi 8 mg (2 × 1 darab 4 mg-os tabletta naponta). Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, szükség esetén orvosa 3-4 hét elteltével napi 10 mg-os adagot rendelhet. A legmagasabb napi adag nem haladhatja meg a 12 mg-ot.
Károsodott vese- vagy májműködésű betegeknél a kezdő adag napi 4 mg (2 × fél tabletta naponta). Ez az adag az egyéni választól függően emelhető.

-- Az Edronax alkalmazása idős betegek kezelésére nem ajánlott.

-- Az Edronax alkalmazása gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülők kezelésére nem ajánlott.

A tablettákat 2 részre osztva, reggel és este kell bevennie. A tablettát egy pohár vízzel nyelje le. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Ne rágja szét a tablettát! Annak érdekében, hogy ne felejtse el bevenni az Edronax-ot, a gyógyszert mindig ugyanabban az időben vegye be.

Mint egyéb gyógyszerek, az Edronax sem fogja a tüneteket azonnal enyhíteni. Néhány héten belül kezdi majd el jobban érezni magát.
Fontos, hogy folytassa a gyógyszer szedését, még akkor is, ha jobban érzi magát, amíg kezelőorvosa nem javasolja a gyógyszer abbahagyását. Kérjük, legyen türelemmel, ha túl hamar hagyja abba a tabletták szedését, a tünetei visszatérhetnek.

Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be
Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál több tablettát. Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be, forduljon kezelőorvosához vagy menjen el a legközelebbi kórházba. Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be, a túladagolás tüneteit, köztük alacsony vérnyomást, szorongást vagy magas vérnyomást észlelhet.

Ha elfelejtette bevenni az Edronax-ot
Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be a következőt a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Edronax szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna, mert a tünetei visszatérhetnek. Néhány esetben beszámoltak megvonási tünetekről, köztük fejfájásról, szédülésről, idegességről és hányingerről, amikor a betegek abbahagyták az Edronax szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Edronax esetében a legtöbb mellékhatás enyhe, és általában a kezelés első néhány hetében megszűnik.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- álmatlanság,
-- szájszárazság,
-- székrekedés,
-- hányinger,
-- izzadás,
-- szédülés.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás,
-- étvágycsökkenés vagy étvágytalanság,
-- izgatottság, szorongás,
-- érzészavar (zsibbadás és tűszúrásszerű érzés), egy helyben ülésre vagy állásra való képtelenség, megváltozott ízérzékelés,
-- a szem alkalmazkodási (akkomodációs) zavara,
-- szapora szívverés, szívdobogásérzés,
-- értágulat, felálláskor történő vérnyomásesés, vérnyomás-emelkedés,
-- hányás,
-- bőrkiütés,
-- nem tökéletes hólyagürülés érzése vagy lassú vizeletürítés, húgyúti fertőzés, fájdalmas vizeletürítés, a hólyag teljes kiürítésének képtelensége,
-- merevedési zavar (impotencia), ejakulációs fájdalom vagy késleltetett ejakuláció,
-- hidegrázás.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- tág pupillák,
-- forgó jellegű szédülés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- emelkedett szembelnyomással járó állapot (glaukóma)

Az Edronax forgalomba hozatalát követően az alábbi, nem ismert gyakoriságú mellékhatásokat jelentették (a gyakoriság a rendelkezdésre álló adatokból nem állapítható meg):
- szerotonin-szindróma (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések"),
-- a vér nagyon alacsony nátriumszintje (hiponatrémia),
-- agresszív magatartás, hallucináció,
-- öngyilkossági gondolatok, öngyilkos magatartás.
Öngyilkossági gondolatok, öngyilkos magatartás eseteit jelentették a reboxetin-nel történő kezelés ideje alatt, vagy a kezelés abbahagyását követő időszak elején (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések"),
-- hideg végtagok, Raynaud-jelenség (rossz vérkeringés a végtagokban, rendszerint a láb és a kéz ujjaiban, de érintett lehet az orr és a fül is, a bőr sápadt, hideg és zsibbadt),
-- allergiás bőrgyulladás,
-- herefájdalom,
-- ingerlékenység,
-- emelkedett szembelnyomás.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Edronax-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Edronax?
- A készítmény hatóanyaga a reboxetin (reboxetin-metánszulfonát formájában), 4 mg reboxetin tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kroszpovidon, víztartalmú szilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

Milyen az Edronax külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Edronax tabletták fehér, kerek, mindkét oldalukon domború felületű, egyik oldalukon bemetszéssel és a bemetszés bal oldalán mélynyomású "P", jobb oldalán mélynyomású "U" a másik oldalukon mélynyomású "7671" jelöléssel ellátott tabletták. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
Az Edronax 4 mg tabletta fehér, átlátszatlan PVDC/PVC//PVDC/Al buborékcsomagolásban, 60 db tablettát tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!