A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EGZYSTA 75 mg kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

pregabalin

pregabalin 75 mg kemény kapszula

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02-ANALGETICUMOK
  • N02B-EGYÉB FÁJDALOM- ÉS LÁZCSILLAPÍTÓK
  • N02BF-Gabapentinoids
  • N02BF02-Pregabalin
hirdetés

EGZYSTA 75 mg kemény kapszula 56x buborékcsomagolásban

56x buborékcsomagolásban

V

3 063 Ft

OGYI-T-22918/09

TB támogatás

EÜ emelt

90%2bSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Egzysta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Egzysta felnőtteknél az epilepszia, az általános szorongás, és a neuropátiás (idegi eredetű) fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartozik.

Környéki (perifériás) és központi (centrális) neuropátiás (idegi eredetű) fájdalom: Az Egzysta-t az idegek károsodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom kezelésére alkalmazzák. Számos betegség okozhat perifériás neuropátiás fájdalmat, például a cukorbetegség (diabétesz) vagy az övsömör.

A fájdalomérzet lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló. A perifériás és centrális neuropátiás fájdalom továbbá járhat hangulati változással, alvászavarral, fáradtsággal és hatással lehet a fizikai és szociális funkciókra, valamint az életminőség egészére.

Epilepszia: Az Egzysta az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagos generalizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére alkalmazható felnőttek esetében. A kezelőorvosa Egzysta-t ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. Az Egzysta-t a jelenlegi kezelése mellett kell szednie. Az Egzysta önmagában nem adható, mindig más epilepszia-ellenes kezeléssel együtt kell alkalmazni.

Általános szorongás: Az Egzysta az általános szorongás (angolul Generalised Anxiety Disorder - GAD) kezelésére alkalmazható. A GAD tünetei a tartós túlzott szorongás és aggodalmaskodás, melyeken nehéz uralkodni. A GAD emellett okozhat nyugtalanságot, idegességet vagy feszültségérzést, fáradékonyságot, koncentrálási nehézségeket vagy gondolkodási nehézségeket, ingerlékenységet, izomfeszülést vagy alvászavart. Ez más, mint a mindennapi élettel járó stressz és feszültség.


2. Tudnivalók az Egzysta szedése előtt

Ne szedje az Egzysta-t
- ha allergiás a pregabalinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Egzysta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Néhány Egzysta-t szedő beteg beszámolt allergiás reakcióra utaló tünetekről. Ezek közé a tünetek közé tartozott az arc, az ajkak, a nyelv és a torok vizenyős duzzanata, valamint a testszerte jelentkező bőrkiütés. Ha ezen reakciók bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Az Egzysta szedése szédüléssel és aluszékonysággal járhat, amely idősek esetében növelheti a baleseti sérülések (elesés) kockázatát. Ezért, legyen óvatos mindaddig, amíg meg nem szokja a gyógyszer esetleges hatásait.
- Az Egzysta látásvesztést vagy homályos látást, illetve a látás egyéb megváltozását okozhatja, melyek a legtöbb esetben átmenetiek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a látásában bármilyen változást tapasztal.
- Néhány olyan diabéteszes beteg esetében, akiknél a pregabalin-kezelés során súlygyarapodás jelentkezik, szükség lehet a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer adagolásának módosítására.
- Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság gyakrabban fordulhatnak elő gerincvelő-sérült betegeknél, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat (spaszticitás) kezelésére egyéb, a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokat okozó gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazásakor az ilyen hatások súlyosbodhatnak.
- Szívelégtelenséget jelentettek néhány betegnél pregabalin szedésekor. Ezek a betegek többnyire idősek voltak, és valamilyen szív- és érrendszeri elváltozásuk volt. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, el kell mondja kezelőorvosának, ha kórelőzményében szívbetegség szerepel.
- Veseelégtelenség eseteit jelentették néhány betegnél az Egzysta-kezelés alatt. Ha az Egzysta szedése során az ürített vizelet mennyiségének csökkenését észleli, mondja el kezelőorvosának, mivel a gyógyszer szedésének abbahagyása javulást eredményezhet.
- Néhány, az Egzysta-hoz hasonló epilepszia ellenes gyógyszerekkel kezelt betegnek önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak vagy öngyilkossági hajlamot mutattak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének vagy erre hajlamot mutat azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Amikor az Egzysta-t együtt szedi egyéb gyógyszerekkel, melyek székrekedést okozhatnak (mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek néhány típusa), emésztőrendszeri problémák (például székrekedés, bélelzáródás vagy bélhűdés) jelentkezhetnek. Mondja el kezelőorvosának, ha székrekedést észlel, különösen akkor, ha hajlamos erre a problémára.
- Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, mondja el kezelőorvosának, ha valaha alkohollal, vényköteles gyógyszerrel vagy illegális drogokkal való visszaélése vagy függősége volt; ez azt jelenti, hogy nagyobb lehet Önnél az Egzysta-függőség kockázata.
- Az Egzysta szedése alatt vagy röviddel annak abbahagyását követően görcsrohamok eseteit jelentették. Ha görcsrohamok jelentkeznek Önnél, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Néhány Egzysta-t szedő betegnél csökkent agyi működés (enkefalopátia) eseteit jelentették, egyéb alapbetegség fennállásakor. Mondja el kezelőorvosának, ha kórelőzményében bármilyen súlyos betegség szerepel, beleértve a máj- vagy vesebetegséget.
- Légzési nehézség eseteiről is beszámoltak. Ha idegrendszeri betegsége, légzési problémája, vesekárosodása van, vagy 65 évnél idősebb, kezelőorvosa más adagolási rendet írhat elő az Ön számára. Forduljon kezelőorvosához, ha nehézlégzést vagy felületes légzést tapasztal.
- Súlyos bőrkiütéseket, köztük Stevens-Johnson-szindrómát és toxikus epidermális nekrolízist jelentettek a pregabalin alkalmazásával kapcsolatban. Hagyja abba a pregabalin alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a súlyos bőrreakció tüneteinek bármelyikét észleli (ezeket lásd a 4. pontban).

Függőség

Egyes személyeknél Egzysta-függőség alakulhat ki (szükségük lehete a gyógyszer folyamatos szedésére). Elvonási tünetek jelentkezhetnek náluk, amikor abbahagyják az Egzysta szedését (lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni az Egzysta-t?" és "Ha idő előtt abbahagyja az Egzysta szedését"). Ha aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy esetleg Egzysta-függővé válhat, fontos, hogy megbeszélje a kezelőorvosával.

Ha az alábbi jelek bármelyikét észleli az Egzysta szedése alatt, az a már kialakult függőség jele lehet:
-- a gyógyszer szedését az orvos által javasoltnál hosszabb ideig tartja szükségesnek;
-- úgy érzi, többet kell bevennie a javasolt adagnál;
-- a gyógyszert az előírtaktól eltérő okból szedi be;
-- Ön többször is sikertelenül próbálta abbahagyni vagy ellenőrzése alatt tartani a gyógyszer szedését
-- a gyógyszer abbahagyásakor rosszul érzi magát, majd ismét jobban érzi magát, amikor újra szedi a gyógyszert.
Ha ezek bármelyikét észleli, beszéljen a kezelőorvosával, hogy megbeszéljék az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módot, beleértve azt is, hogy mikor alkalmas a kezelés leállítása, és hogyan teheti meg biztonsággal.

Gyermekek és serdülők
A pregabalin biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetén (18 éves kor alatt) nem állapították meg, ezért ebben a korcsoportban nem szabad alkalmazni.

Egyéb gyógyszerek és az Egzysta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Egzysta és egyéb gyógyszerek hatással lehetnek egymásra (kölcsönhatás). Bizonyos olyan gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén, amelyek nyugtató hatásúak (ideértve az opioidokat is), az Egzysta felerősítheti ezt a hatást, és légzési elégtelenséghez kómához és halálhoz vezethet. Fokozódhat a szédülés, álmosság és a koncentrálási zavar, ha az Egzysta-t együtt szedi:
-- oxikodon-(fájdalomcsillapító),
-- lorazepám- (szorongásoldó),
-- alkoholtartalmú gyógyszerekkel.

Az Egzysta-t lehet szájon át adott fogamzásgátló tablettával együtt szedni.

Az Egzysta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Egzysta kapszulákat étkezéstől függetlenül lehet bevenni.

Az Egzysta-kezelés során nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.

Terhesség és szoptatás
Az Egzysta-t nem szabad terhesség vagy szoptatás alatt szedni, kivéve, ha kezelőorvosa más utasítást ad. A pregabalin alkalmazása a terhesség első 3 hónapjában olyan születési rendellenességeket okozhat a születendő gyermekben, amelyek orvosi kezelést igényelnek. Egy vizsgálatban, amelyben a terhesség első 3 hónapjában pregabalint szedő, skandináv országokban élő nők adatait vizsgálták, 100-ból 6 csecsemőnek volt ilyen születési rendellenessége. Ezzel összevetve, a vizsgálat alapján a pregabalinnal nem kezelt nők esetén 100-ból 4 csecsemő volt érintett. Az arcot (orofaciális hasadékokat), a szemet, az idegrendszert (beleértve az agyat), a vesét és a nemi szerveket érintő rendellenességeket jelentettek.

Fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Egzysta szédülést, álmosságot és koncentrálási zavart okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nem tudja, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.

Az Egzysta laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Egzysta-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ne vegyen be az előírtnál több gyógyszert.

Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.
Az Egzysta kizárólag szájon át alkalmazható.

Perifériás és centrális neuropátiás fájdalom, epilepszia vagy általános szorongás:
- Annyi kapszulát vegyen be, amennyit kezelőorvosa előírt.
- Az Ön számára beállított adag általában napi 150-600 mg között van.
- A kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy az Egzysta-t naponta kétszer vagy háromszor vegye be. Naponta kétszer: reggel és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be az Egzysta-t. Naponta háromszor: reggel, délben és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be az Egzysta-t.

Ha az Egzysta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti az Egzysta-t kivéve, ha veseproblémái vannak.

A kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.

Az Egzysta-t folyamatosan kell szednie, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

Ha az előírtnál több Egzysta-t vett be
Azonnal hívja kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára. Vigye magával az Egzysta kapszulákat a dobozzal együtt. Ha az előírtnál több Egzysta-t vett be, álmosnak, zavartnak, izgatottnak vagy nyugtalannak érezheti magát. Görcsrohamokról és eszméletvesztésről (kómáról) is beszámoltak.

Ha elfelejtette bevenni az Egzysta-t
Fontos, hogy az Egzysta kapszulákat rendszeresen, minden nap azonos időben vegye be. Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ebben az esetben csak vegye be a következő adagot a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Egzysta szedését
Ne hagyja abba hirtelen az Egzysta szedését. Ha szeretné abbahagyni az Egzysta szedését, először beszélje meg kezelőorvosával. Ő el fogja mondani, hogyan tegye ezt meg. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Egzysta-kezelés abbahagyásakor bizonyos mellékhatásokat, úgynevezett elvonási tüneteket tapasztalhat. Ilyen mellékhatások az alvászavar, fejfájás, hányinger, szorongás, hasmenés, influenzaszerű tünetek, görcsrohamok, idegesség, depresszió, fájdalom, izzadás és szédülés. Ezek a mellékhatások gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek, ha Ön hosszabb ideig szedett Egzysta-t. Ha elvonási tüneteket tapasztal, a kezelőorvosához kell fordulnia.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 beteget érinthet:
- szédülés, álmosság, fejfájás.

Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- fokozott étvágy,
- emelkedett hangulat, zavartság, a tájékozódó-képesség zavara (dezorientáció), a szexuális vágy csökkenése, ingerlékenység,
- figyelemzavar, ügyetlenség, memóriakárosodás, emlékezetkiesés, remegés, beszédzavar, bizsergés, zsibbadás, álmosság, levertség, álmatlanság, kimerültség, szokatlan érzés,
- homályos látás, kettős látás,
- forgó jellegű szédülés, egyensúlyzavar, elesés,
- szájszárazság, székrekedés, hányás, szélgörcs, hasmenés, hányinger, hasi puffadás,
- merevedési zavar,
- a test egészére kiterjedő folyadékgyülem, beleértve a végtagokat is,
- részegség érzése, furcsa járásmód,
- testsúlygyarapodás,
- izomgörcs, ízületi fájdalom, hátfájdalom, végtagok fájdalma,
- torokfájás.

Nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- étvágytalanság, testtömegcsökkenés, alacsony vércukorszint, magas vércukorszint,
- az önérzékelés megváltozása, nyughatatlanság, depresszió, nyugtalanság, hangulati ingadozások, szótalálási nehézség, hallucinációk, kóros álmok, pánikrohamok, közöny, agresszió, emelkedett hangulat, mentális károsodás, gondolkodás zavara, a szexuális vágy növekedése, szexuális funkciók zavara, beleértve a kielégülésre való képtelenséget, késői magömlés
- látás megváltozása, szokatlan szemmozgások, látászavar, beleértve a csőlátást, a fényfelvillanásokat is, rángások, csökkent reflexek, hiperaktivitás, felálláskor szédülés, érzékeny bőr, ízérzésvesztés, égető érzés, mozgáskor remegés, tudatzavar, eszméletvesztés, ájulás, fokozott zajérzékenység, rossz közérzet,
- száraz szem, szemduzzanat, szemfájdalom, szemgyengeség, könnyező szem, szemirritáció,
- szívritmuszavarok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szívelégtelenség,
- kipirulás, hőhullám,
- nehézlégzés, orrszárazság, orrdugulás,
- fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, szájkörüli zsibbadás,
- izzadás, bőrkiütés, hidegrázás, láz,
- izomrángás, ízületek duzzanata, izommerevség, fájdalom, beleértve az izomfájdalmat,
nyakfájdalom,
- emlőfájdalom,
- nehéz- vagy fájdalmas vizelés, vizelettartási nehézség (inkontinencia),
- gyengeség, szomjúságérzet, mellkasi szorító érzés,
- kóros vérkép és májfunkciós értékek (a kreatin-foszfokináz, a glutamát-piruvát-transzamináz, GPT (ALAT és a glutamát-oxálacetát transzamináz, GOT (ASAT) szintjének megemelkedése), csökkent vérlemezkeszám a vérben, a neutrofil fehérvérsejteknek kórosan alacsony száma (neutropénia), emelkedett kreatininszint a vérben, csökkent káliumszint a vérben,
- túlérzékenység, arcduzzanat, viszketés, csalánkiütés, orrfolyás, orrvérzés, köhögés, horkolás,
- fájdalmas havi vérzés,
- hideg végtagok.

- Ritka: 1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- megváltozott szaglás, vibráló látás, a mélység érzékelésének megváltozása, szemkáprázás,
látásvesztés,
- tágult pupillák, kancsalság,
- hideg verítékezés, szorító érzés a torokban, nyelvduzzanat,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- nyelési nehézség,
- lomha vagy renyhe testmozgások,
- írászavar,
- hasüregben felhalmozódó folyadék,
- folyadékgyülem a tüdőben,
- görcsrohamok,
- szívritmuszavaroknak megfelelő elváltozások a szív elektromos változásait regisztráló
vizsgálatban (EKG),
- vázizom-károsodás,
- emlőváladékozás, az emlő kóros megnagyobbodása, férfiaknál az emlő megnagyobbodása
- elmaradt havi vérzés,
- veseelégtelenség, csökkent vizeletmennyiség, hólyag teljes kiürülésének zavara (vizeletretenció),
- a fehérvérsejtek számának csökkenése,
- magatartászavar, öngyilkos magatartás, öngyilkossági gondolatok,
- Allergiás reakciók, amelyek magukba foglalhatják a légzési nehézséget, a szem szaruhártyájának gyulladását (keratitisz) és súlyos bőrreakciót, amely az alábbiakkal járhat: a törzsön megjelenő vöröses, nem kiemelkedő, céltáblaszerű vagy körkörös, középen gyakran hólyagos foltok, bőrhámlás, fekélyképződés a szájban, a torokban, az orron, a nemi szerveken vagy a szemen. Ezeknek a súlyos bőrkiütéseknek a megjelenését megelőzheti láz vagy influenzaszerű tünetek fellépése (úgynevezett Stevens-Johnson-szindróma, illetve toxikus epidermális nekrolízis).
- sárgaság (a bőr és a szemfehérje besárgulása).
- Parkinzonizmus: a Parkinson-kórhoz hasonló tünetek, mint például remegés, csökkent mozgásképesség (bradikinézia) és merevség (izommerevség).

Nagyon ritka mellékhatás: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- májelégtelenség,
- májgyulladás (hepatitisz).

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Egzysta-függőség kialakulása ("gyógyszerfüggőség").

Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Egzysta-kezelés abbahagyásakor bizonyos mellékhatásokat, úgynevezett elvonási tüneteket tapasztalhat (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja az Egzysta szedését" című pontot).

Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben arcduzzanatot vagy nyelvduzzanatot észlel, vagy ha bőre kipirosodik és hólyagosodni vagy hámlani kezd.
Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság gyakrabban fordulhatnak elő gerincvelősérült betegeknél, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat (spaszticitás) kezelésére egyéb, a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokat okozó gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazásakor az ilyen hatások súlyosbodhatnak.

- A forgalomba hozatalt követően a következő mellékhatásokról számoltak be: nehézlégzés, felületes légzés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Egzysta-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Egzysta?
- A készítmény hatóanyaga: a pregabalin.
Egy kemény kapszula 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg vagy 300 mg pregabalint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, talkum, zselatin, titán-dioxid (E171),
-- a 25 mg-os kapszula fekete vas-oxidot (E172) is tartalmaz,
-- az 50 mg-os, 200 mg-os és 225 mg-os kapszula sárga vas-oxidot (E172) tartalmaz,
-- a 75 mg-os, 100 mg-os, 200 mg-os 225 mg-os és 300 mg-os kapszula vörös vas-oxidot (E172) tartalmaz,
-- fekete jelölőfesték a 75 mg-os, 100 mg-os és a 225 mg-os kapszulánál (amelyben sellak, fekete vas-oxid (E172), propilénglikol, 28%-os ammónia oldat van).

Milyen az Egzysta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Egzysta 25 mg kemény kapszula: 4-es méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan szürke színű, alsó része: átlátszatlan szürke színű. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 50 mg kemény kapszula: 3-as méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan csontszínű, alsó része: átlátszatlan csontszínű. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 75 mg kemény kapszula: 4-es méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan vöröses-barna színű, alsó része: átlátszatlan fehér színű, fekete "75 mg" felirattal. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 100 mg kemény kapszula: 3-as méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan vöröses-barna színű, alsó része: átlátszatlan vöröses-barna színű, fekete "100 mg" felirattal. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 150 mg kemény kapszula: 2-es méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan fehér színű, alsó része: átlátszatlan fehér színű. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 200 mg kemény kapszula: 1-es méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan karamell színű, alsó része átlátszatlan karamell színű. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 225 mg kemény kapszula: 0-ás méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan karamell színű, alsó része: átlátszatlan fehér színű, fekete "225 mg" felirattal. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

Egzysta 300 mg kemény kapszula: 0-ás méretű kemény zselatin kapszula, felső része: átlátszatlan vöröses-barna színű, alsó része: átlátszatlan fehér színű. A kapszula tartalma: fehér vagy csaknem fehér por.

14, 20, 28, 50, 56 vagy 96 db kemény kapszula, PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!