A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ENAPRIL 5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

enalapril

enalapril 5 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A-ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA-ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA02-Enalapril
hirdetés

ENAPRIL 5 mg tabletta 30x

30x

V

376 Ft

OGYI-T-8074/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Enapril tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Enapril tabletta az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer a vérerek tágítása révén fejti ki hatását, melynek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja rajtuk keresztül a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményeként a vérnyomás csökken.
Az Enapril tabletta a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia);
- tünetekkel járó szívelégtelenség kezelése;
- a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzése tünetmentes állapotban, a szív csökkent pumpafunkciója mellett.
2. Tudnivalók az Enapril tabletta szedése előtt
Ne szedje az Enapril tablettát:
- ha allergiás az enalaprilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy bármely más ACE-gátlóra;
- ha ACE-gátló (ugyanabba a családba tartozó gyógyszerek) bevételét követően volt már korábban allergiás reakciója, így pl. nyelési vagy légzési nehézséggel járó arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanata;
- ha a családjában előfordult angioödéma (az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott), vagy Önnél bármely más körülmény mellett angioödéma lépett fel;
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt). (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Enapril tablettát, lásd a "Terhesség" című részt.);
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap;
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Enapril tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha diuretikummal (vízhajtó) való kezelés, dialízis, alacsony sótartalmú diéta, hányás vagy hasmenés következményeként kiszáradt. Leginkább a tabletta szedésének kezdetekor tapasztalhat nagyfokú vérnyomáscsökkenést (hipotenzió), és gyengének vagy szédülékenynek érezheti magát.
- ha Önnek alacsony a vérnyomása;
- ha Önnek folyadék-/elektrolitzavara van;
- ha káliumpótlókat vagy káliumtartalmú sópótló készítményeket szed;
- ha Önnek szívelégtelensége van;
- ha Ön iszkémiás szívbetegségben vagy az agyi ereket érintő (cerebrovaszkuláris) betegségben szenved;
- ha Önnek szívizombetegsége (hipertrófiás kardiomiopátia) van, vagy a szív bal kamrájában lévő billentyűk (aortabillentyű vagy mitrális billentyű) szűkületében (aortasztenózis vagy mitrális sztenózis), vagy egyéb szívbetegségekben szenved;
- ha Önnek veseelégtelensége volt vagy van, a veseartériákon szűkülete (artéria renális sztenózis) van, vagy csak egy működő veséje van, illetve művese-kezelést kap;
- ha Ön a közelmúltban veseátültetésen esett át;
- ha Önnek májbetegsége van;
- ha Önnek kollagén-érbetegsége van, pl. szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy szkleroderma, amelyek bőrkiütésekkel, ízületi fájdalommal és lázzal járhatnak; ha az immunrendszerét elnyomó kezelésben részesül (amit autoimmun betegségek kezelésére, mint például a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), vagy transzplantációs műtétet követően használnak), ha allopurinolt szed (köszvény kezelésére), illetve ha prokainamidot szed (szívritmuszavar kezelésére). Orvosa rendszeresen vérmintát vehet a fehérvérsejtszám ellenőrzése érdekében. Ha a felsoroltak bármelyikének fennállása közben fertőzést kap (amelynek tünete lehet a láz vagy a hőemelkedés), azonnal értesítse kezelőorvosát!
- ha a cukorbetegségének kezelésére vércukorszint-csökkentő gyógyszert szed vagy inzulint kap. Rendszeresen ellenőriznie kell, hogy nem csökken-e le a vércukorszintje kórosan alacsony értékre, főleg a két gyógyszer együttes alkalmazásának első hónapjában.
- ha lítiumot szed (a lítiumot bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használják);
- ha a vérében magas a káliumszint;
- ha Ön elmúlt 70 éves;
- ha Ön feketebőrű, mert az enalapril hatása csökkent lehet;
- ha a kórtörténetében szerepel ACE-gátló szedése alatt jelentkező angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, ajak-, arc-, torok- vagy nyelvduzzanat - angioödéma). Feketebőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátló-kezelés alatt fellépő angioödémának.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
• ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) kockázata nagyobb lesz:
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR-gátlók osztályába (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására valamint daganatok kezelésére alkalmazzák) tartozó egyéb gyógyszerek.
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérében.
Lásd még a "Ne szedje az Enapril tablettát" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
Ha az Enapril tabletta szedése közben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát:
- szédül az első adag bevétele után. Néhány betegnél az első adag bevétele, illetve az adag emelése szédülést, gyengeséget, ájulásérzést és hányingert vált ki.
- az ajkak, az arc, a nyelv, a hangrés, a gége, a nyak és a végtagok hirtelen megduzzadása. Ezt az állapotot nevezzük angioödémának, ami a kezelés során bármikor felléphet. Az ACE-gátlók nagyobb arányban okoznak angioödémát feketebőrű betegeknél, mint a nem-feketebőrűeknél.
- magas láz, torokfájás vagy szájfekély (afta) (ezek a tünetek fertőzésre utalhatnak, ami a fehérvérsejtszám csökkenése miatt alakulhat ki).
- a bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság), ami májbetegség jele lehet.
- száraz köhögés, ami hosszú ideig, tartósan fennáll. Az ACE-gátlók alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak köhögésről, de ez felső légúti megbetegedés tünete is lehet.
Ha az alábbi orvosi beavatkozások bármelyikén megy keresztül, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Ön Enapril tablettát szed:
- bármilyen műtéti beavatkozás vagy érzéstelenítés (akár a fogorvosnál is);
- méh- vagy darázscsípés kiváltotta allergiás reakció mértékét csökkentő kezelés (deszenzibilizáció);
- hemodialízis (nagyobb pórusátmérőjű membránnal) vagy egy (dextrán-szulfáttal végzett) LDL-aferezis nevű kezelés, mely gépi úton távolítja el a koleszterint a szervezetből.
Amikor először elkezdi szedni az Enapril tablettát, kezelőorvosa gyakran meg fogja mérni a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy Ön a megfelelő adagot kapta. Ezen felül, néhány betegnél a kezelőorvos olyan vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja, amelyek a kálium- és a kreatininszintet (a vizeletben található melléktermék), illetve májenzimszintet méri.
Korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Enapril tabletta alkalmazásával kapcsolatban 6 év feletti, magas vérnyomású gyermekek esetében, szívbetegségben szenvedő gyermekekről pedig nincs adat. Az Enapril tabletta szedése nem javasolt gyermekek számára a magas vérnyomás kezelésén kívül más javallatokban.
Egyéb gyógyszerek és az Enapril tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha az alább felsorolt gyógyszerek közül bármelyiket szedi, beszélnie kell kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni az Enapril tablettát, mert előfordulhat, hogy orvosának meg kell változtatnia gyógyszereinek adagolását és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje az Enapril tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- káliummegtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, eplerenon, triamteren vagy amilorid), káliumpótlók vagy káliumtartalmú sópótló készítmények, más gyógyszerek, melyek növelhetik a vér káliumszintjét a szervezetben (például a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer; a bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol, másnéven trimetoprim/szulfametoxazol; és a ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozásásra alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer), ami magas káliumszinthez, hiperkalémiához vezethet. Az enyhe fokú hiperkalémia, ha egyáltalán okoz, akkor is csak kevés mellékhatással jár, és általában vérvizsgálattal vagy elektrokardiogrammal (EKG) állapítják meg.
- vízhajtók, mint pl. a tiazid diuretikumok vagy kacsdiuretikumok, pl. a furoszemid, a bumetanid, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint a nitroglicerin, más nitrát-készítmények és egyéb értágítók. Enalaprillal történő együttes alkalmazásuk alacsony vérnyomást okozhat.
- lítium. Ezt a gyógyszert bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használják. Az enalapril lítiummal való együttes alkalmazása nem javasolt.
- triciklusos antidepresszánsok, pl. az amitriptilin (depresszió kezelésére), antipszichotikumok, pl. a fenotiazin származékok (súlyos szorongás enyhítésére), narkotikumok, pl. a morfin (közepes fokú vagy súlyos fájdalom kezelésére) vagy érzéstelenítők. Az enalaprilnak ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása tovább csökkentheti az Ön vérnyomását.
- nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok (beleértve a COX-2 gátlókat is) pl. a diflunizál vagy a diklofenák), vagy az aranyterápia, melyet - főleg az izmokat, csontokat és ízületeket érintő - fájdalmas betegségek kapcsán jelentkező fájdalom, merevség és gyulladás enyhítésére alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek, enalaprillal együtt szedve megakadályozhatják a vérnyomás megfelelő beállítását, és növelhetik a vér káliumszintjét. Az aranyterápia - ACE-gátlóval, pl. enalaprillal együtt alkalmazva - az arc kipirulását, hányingert, hányást és alacsony vérnyomást okozhat.
- szimpatomimetikumok, pl. az efedrin, a noradrenalin vagy az adrenalin, melyeket alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergia kezelésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek magas értéken tarthatják a vérnyomását.
- antidiabetikus gyógyszerek, mint pl. az inzulin, melyeket a vércukorszint csökkentésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek a vércukorszintet tovább csökkenthetik.
- olyan gyógyszerek, amelyek az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma kialakulásának kockázata növekedhet:
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer,
- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz,
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Az Enapril tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Enapril tabletta étkezéstől függetlenül bevehető, de bevételéhez egy pohár folyadékot meg kell inni.
Az alkohol fokozza az Enapril tabletta vérnyomáscsökkentő hatását, ezért alkoholt a lehető legkisebb mennyiségben fogyasszon!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhességet tervez), orvosát feltétlenül tájékoztatnia kell erről. Orvosa azt fogja javasolni, hogy hagyja abba az Enapril tabletta szedését mielőtt teherbe esne, illetve amint az Ön tudomására jut, hogy terhes, és az Enapril tabletta helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. Az Enapril tabletta szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni az Enapril tablettát a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a gyógyszert a terhesség harmadik hónapja után szedi.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Enapril tabletta szedése alatt az újszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek szoptatása nem javasolt. Ha Ön idősebb csecsemőt szoptat, az enalapril alkalmazásáról kezelőorvosa fog dönteni, mérlegelve a várható kockázat-nyereség arányt, összehasonlítva más kezelésekkel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer hatása egyénenként eltérő lehet. Az enalapril kapcsán jelentett bizonyos mellékhatások néhány betegnél befolyásolhatják a járművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Időnként előfordulhat szédülés vagy kimerültség.
Az Enapril tabletta laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni az Enapril tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolása magas vérnyomás esetén:
A javasolt kezdő adag napi egyszer 5-20 mg, az Ön vérnyomásától függően. Néhány betegnél ennél kisebb kezdő adag is alkalmazható. Vesebetegségben, szívbetegségben szenvedő, illetve só- és/vagy folyadékhiányos állapotban lévő betegeknél 5 mg vagy ennél kisebb kezdő adag alkalmazandó.
Ha Ön jelenleg nagy adagban szed vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert), előfordulhat, hogy kezelőorvosa arra kéri, hogy 2-3 nappal az Enapril tabletta bevétele előtt hagyja abba annak szedését. Kezdő adagként 5 mg vagy ennél kisebb adag javasolt.
Amint a vérnyomása beállt a megfelelő értékre, a szokásos fenntartó adag egy tabletta (20 mg) vagy legfeljebb két tabletta (40 mg) naponta.
Adagolása szívbetegség esetén:
Szívbetegségben szenvedő betegeknél az Enapril tablettát vízhajtóval, és amennyiben szükséges, digitálisszal (pangásos szívelégtelenségben vagy rendszertelen szívműködés esetén alkalmazott gyógyszer) vagy béta-blokkolóval (magas vérnyomás, angina és szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) együtt adják. Ha a beteg vízhajtót szed, az enalapril-kezelés megkezdése előtt, amennyiben lehetséges, a vízhajtó adagját csökkenteni kell. A kezdő adag 2,5 mg és folyamatosan, 2-4 hét alatt szabad csak a szokásos fenntartó adagig emelni, ami egy (20 mg-os) tabletta naponta egyszer vagy két (10 mg-os) tabletta naponta kétszer. A maximális napi adag 40 mg, két egyenlő adagra osztva.
Csökkent veseműködés:
Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, az enalapril adagját - a veseműködéstől függően - módosítani kellhet. A veseműködés megállapításához a vizelet kreatinin mennyiségét meg kell mérni és vérvizsgálatot kell végezni.
Amennyiben Ön művesekezelésben (dialízis) részesül, az Ön adagja minden nap változni fog. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy mekkora adagot kell szednie.
Időskorú betegek:
Az orvos az Ön veseműködése alapján fogja eldönteni, hogy Önnek mekkora adagot kell szednie.
Adagolása vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén:
Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén enalapril adása nem javasolt.
Az alkalmazás módja:
Az Enapril tablettát szájon át kell bevenni, étkezés alatt vagy attól függetlenül. A tablettát egy pohár folyadékkal, általában vízzel kell lenyelni. Törekedjen arra, hogy a napi adagot ugyanabban az időben vegye be minden nap! Fontos, hogy az orvos ellenkező utasításáig folytassa az Enapril tabletta szedését.
Ha az Enapril tabletta hatását túlzottan erősnek érzi vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az enalapril magas vérnyomású gyermekeknél való alkalmazásáról kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha a gyermek már le tud nyelni tablettát, az adagot a gyermek testtömege fogja meghatározni, illetve az, hogy vérnyomása hogyan reagál a gyógyszerre. A javasolt kezdő adag 20 kg feletti, illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél 2,5 mg, 50 kg, illetve afeletti testtömegű gyermekeknél 5 mg. Az Enapril tablettát naponta egyszer kell bevenni. Az adagot a gyermek szükségleteinek megfelelően módosítani kell maximum napi 20 mg-ig 20 kg feletti, illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél, illetve 40 mg-ig 50 kg feletti testtömegű gyermekeknél.
A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben).
Ha az előírtnál több Enapril tablettát vett be
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy gyermek lenyelt néhányat.
A túladagolás leggyakoribb jelei és tünetei a vérnyomásesés és a stupor (majdnem teljes öntudatlansággal járó állapot). Egyéb tünetei lehetnek még a keringés összeomlása, elektrolitzavar, szédülés, az erőteljes és szapora szívverés, a szapora pulzus, lassú szívverés, a szorongás, a köhögés, a veseelégtelenség és a szapora légzés.
Ha elfelejtette bevenni az Enapril tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a gyógyszer szedését a szokásos rend szerint, mert ezzel már nem pótolja az elfelejtett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja az Enapril tabletta szedését
Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, a vérnyomása emelkedhet, a túl magasra emelkedett vérnyomás pedig befolyásolhatja a szív és a vese működését. A gyógyszer szedését csak orvosi utasításra hagyja abba!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Feltétlenül hagyja abba azonnal az Enapril tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha erősen szédül, főleg a kezelés kezdetén, az adag emelését követően, vagy ha feláll.
Életbevágóan fontos, hogy azonnal abbahagyja az Enapril tabletta szedését és orvosi segítséget hívjon, ha a bőre elkezd viszketni, légszomja lesz vagy zihálva veszi a levegőt és a keze, a szája, a torka, az arca vagy a szeme megduzzad.
Alább vannak felsorolva azon mellékhatások, amelyek az enalaprilt szedő betegeknél fordultak elő.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- homályos látás,
- szédülés,
- köhögés,
- émelygés,
- gyengeség.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás,
- depresszió,
- kórosan alacsony vérnyomás (beleértve a kizárólag felálláskor jelentkező vérnyomásesést is),
- ájulás,
- mellkasi fájdalom,
- szívritmuszavarok,
- szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz),
- szapora szívverés,
- légszomj,
- hasmenés,
- hasi fájdalom,
- az ízérzés megváltozása,
- bőrkiütés,
- túlérzékenységi reakció (angioödéma),
- fáradékonyság.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérszegénység,
- alacsony vércukorszint,
- zavartság,
- álmosság vagy álmatlanság,
- idegesség,
- bizsergő vagy zsibbadó érzés a végtagokban,
- forgó jellegű szédülés,
- felálláskor jelentkező vérnyomásesés,
- szapora, erőteljes szívverés,
- szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy agyi infarktus (pl. szélütés), ami a nagy kockázatú betegek esetében valószínűleg a nagymértékű vérnyomásesés következménye,
- orrfolyás,
- torokfájás,
- rekedtség,
- hörgőszűkület, asztma,
- bélelzáródás,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- hányás,
- emésztési zavar,
- székrekedés,
- étvágytalanság,
- gyomorirritáció,
- szájszárazság,
- gyomorfekély,
- verejtékezés,
- viszketés,
- csalánkiütés,
- hajhullás,
- csökkent veseműködés vagy veseelégtelenség,
- fehérje jelenléte a vizeletben (ezt általában egy teszt mutatja ki),
- impotencia,
- izomgörcsök,
- kipirulás,
- fülcsengés,
- rossz közérzet,
- láz.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérkép megváltozása (pl. bizonyos fehérvérsejtek (neutrofil fehérvérsejtek) számának csökkenése, vörösvértestek számának csökkenése, a vérlemezkék számának csökkenése, bizonyos fehérvérsejtek (granulocita fehérvérsejtek) hiánya, alacsony vörösvértest-, fehérvérsejt- és vérlemezkeszám),
- nyirokcsomó-bántalom,
- az immunrendszer védekezőképességét érintő hatások (pl. autoimmun betegségek),
- a csontvelő működésének csökkenése,
- tüdőt érintő hatások (pl. tüdőgyulladás, vízgyülem a tüdőben),
- rendellenes álmok,
- alvási zavarok,
- hideg végtagok (Raynaud-jelenség),
- orrnyálkahártya-gyulladás,
- szájnyálkahártya-gyulladás és -fekély,
- nyelvgyulladás,
- májelégtelenség,
- májgyulladás,
- sárgaság,
- súlyos (pl. hólyagszerű duzzanatok kialakulásával és a bőr leválásával járó) bőrreakciók,
- a napi ürített vizeletmennyiség csökkenése,
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál,
- céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a hasi szervek vizenyője (ödéma).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
- nem megfelelő antidiuretikushormon-termelés szindróma (SIADH).
Egy tünetegyüttesről is beszámoltak, ami a következő tünetek némelyikét vagy akár az összeset is magában foglalhatja: láz, a savós hártyák gyulladása, vérerek gyulladása, izom- és ízületi fájdalom és -gyulladás, a vér összetevőit befolyásoló és általában vérvizsgálattal kimutatható vérképzőszervi zavar, bőrkiütés, fényérzékenység és a bőrön megjelenő egyéb hatások.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Néhány olyan mellékhatást észleltek, melyek befolyásolják a vérképet, és amiket csak laboratóriumi vizsgálatok mutatnak ki.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): magas káliumszint, magas kreatininszint (melléktermék).
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet): a karbamidszint emelkedése (melléktermék), csökkent nátriumszint, alacsony vércukorszint.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet): emelkedett májenzimszintek, emelkedett bilirubinszint.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Enapril tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Enapril tabletta?
- A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát.
Enapril 5 mg tabletta: 5 mg enalapril-maleátot tartalmaz tablettánként.
Enapril 10 mg tabletta: 10 mg enalapril-maleátot tartalmaz tablettánként.
Enapril 20 mg tabletta: 20 mg enalapril-maleátot tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Enapril 5 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, hidroxipropil-cellulóz.
Enapril 10 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E 172).
Enapril 20 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).
Milyen az Enapril tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Enapril 5 mg tabletta:
Fehér, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán bemetszés, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "5" kódjelzés van.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Enapril 10 mg tabletta:
Vörösbarna színű, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán bemetszés, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "10" kódjelzés van.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Enapril 20 mg tabletta:
Világos narancsszínű, ovális, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű tabletták. A tabletták egyik oldalán bemetszés, ennek bal oldalán "EN", jobb oldalán "20" kódjelzés van.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 30 db, 50 db, illetve 100 db tabletta OPA/ALU/PVC//ALU buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!