A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

HUMIRA 40 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben tűvédővel

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

adalimumab

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L04 - IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04A - IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04AB - Tumor necrosis faktor alfa (TNF-alfa) gátlók
  • L04AB04 - Adalimumab
hirdetés

HUMIRA 40 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben tűvédővel 1x0,8ml tűvédővel+1x törlőkendő

1x0,8ml tűvédővel+1x törlőkendő

V

EU/1/03/256/006

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Humira és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Humira hatóanyaga az adalimumab, egy szelektív immunszupresszáns anyag. A Humira a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), gyermekkori ismeretlen eredetű sokízületi gyulladás (poliartikuláris juvenilis idiopátiás artritisz), az ínak tapadási helyeinek gyulladásos elváltozásával társult reumás ízületi gyulladásban (entezitisszel társult artritisz), a csigolyák összecsontosodásával járó kisízületi gyulladás (spondilitisz ankilopoetika), spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladás (axiális spondiloartritisz), pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás (artritisz pszoriatika), pikkelysömör (pszoriázis), a bélfal minden rétegére kiterjedő, nem fertőzéses eredetű gyulladás (Crohn-betegség) és a nem fertőzéses eredetű, kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) kezelésére szolgál. A gyógyszer csökkenti ezen betegségek gyulladásos folyamatait. A készítmény hatóanyaga az adalimumab, sejtkultúrában előállított emberi monoklonális antitest. A monoklonális antitestek fehérjék, amelyek felismerik és kötődnek bizonyos egyéb fehérjékhez. Az adalimumab így egy speciális fehérjéhez (tumor nekrózis faktor vagy TNFα) kötődik, amely gyulladásos megbetegedésekben, mint reumatoid artritiszben, poliartikuláris juvenilis idiopátiás artritiszben, entezitisszel társult artritiszben, spondilitisz ankilopoetikában, spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladásban (axiális spondiloartritisz), artritisz pszoriatikában, pikkelysömörben, Crohn-betegségben és kolitisz ulcerózában megnövekedett mennyiségben van jelen.
Reumatoid artritisz
A Humira alkalmazható a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére. A reumatoid artritisz az ízületek gyulladásos betegsége. Ha Ön középsúlyos, vagy súlyos aktív reumatoid artritisben szenved, először más, betegséget befolyásoló reumaellenes szerrel, mint a metotrexát javasolt kezelni. Ha a kezelésre nem reagál megfelelő módon, abban az esetben javasolt a Humira alkalmazása a reumatoid artritisz kezelésére.
A Humira-t használni lehet súlyos, aktív és súlyosbodó reumatoid artritiszben előzetes metotrexát kezelés nélkül is.
A Humira lelassítja a betegség okozta ízületi porc és csont károsodást és javítja a fizikai funkciót.
A Humira-t általában metotrexáttal használják. Amennyiben az Ön kezelőorvosa a metotrexát adását nem tartja megfelelőnek, abban az esetben a Humira önállóan alkalmazható.
Poliartikuláris juvenilis idiopátiás artritisz és entezitisszel társult artritisz
A Humira alkalmazható a gyermekkori ismeretlen eredetű sokízületi gyulladás (poliartikuláris juvenilis idiopátiás artritisz) és az ínak tapadási helyeinek gyulladásos elváltozásával társult reumás ízületi gyulladásban (entezitisszel társult artritisz) kezelésére. A gyermekkori ismeretlen eredetű sokízületi gyulladás és az ínak tapadási helyeinek gyulladásos elváltozásával társult reumás ízületi gyulladás olyan gyulladásos betegségek. Gyermeke először egyéb betegséget módosító gyógyszereket (pl. metotrexátot) kaphat. Ha gyermeke nem reagál kellőképpen ezekre a gyógyszerekre, akkor a poliartikuláris juvenilis idiopátiás artritisz és az entezitisszel társult artritisz kezelésére Humira-t adnak.
Spondilitisz ankilopoetika és spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladás (axiális spondiloartritisz)
A Humira alkalmazható felnőttkori spondilitisz ankilopoetika és spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladás (axiális spondiloartritisz) kezelésére. A spondilitisz ankilopoetika és a spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladás (axiális spondiloartritisz) a gerincoszlop gyulladással járó betegsége. Ha Ön spondilitisz ankilopoetikában vagy spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladásban (axiális spondiloartritiszben) szenved, először egyéb gyógyszereket kap. Ha nem reagál megfelelő módon ezekre a gyógyszerekre, abban az esetben a betegség jeleinek és tüneteinek csökkentése érdekében Humira-t fog kapni.
Artritisz pszoriatika
A Humira alkalmazható a felnőttkori artritisz pszoriatika kezelésére. Az artritisz pszoriatika az ízületek olyan gyulladásos betegsége, amely pikkelysömörrel társul.
Kimutatták, hogy a Humira lassítja az ízületekben a betegség által okozott porc és csontkárosodást, valamint javítja az ízületek működőképességét.
Pikkelysömör (pszoriázis)
A Humira alkalmazható a felnőttkori pszoriázis kezelésére. A pikkelysömör a bőr gyulladásos betegsége. Ha Önnek közepesen súlyos vagy súlyos plakkos pszoriázisa van, Önt először másféle gyógyszerekkel vagy pl. fényterápiával kezelik. Ha nem reagál jól ezekre a kezelési módokra, akkor Humira-t adnak a pikkelysömör okozta panaszok és tünetek csökkentésére.
Crohn-betegség felnőtteknél és gyermekeknél
A Humira alkalmazható Crohn-betegségben szenvedő felnőttek és a 6 és 17 éves kor közötti gyermekek kezelésére. A Crohn-betegség az emésztőcsatorna gyulladásos kórfolyamata. A Humira Crohn-betegségben szenvedő felnőttek és a 6 és 17 éves kor közötti gyermekek kezelésére szolgál. Ha Ön Crohn-betegségben szenved, akkor először Önt másfajta gyógyszerekkel kezdik el kezelni. Ha ezekre a gyógyszerekre nem reagál megfelelően, akkor Humira-t kap a Crohn-betegség okozta panaszok és tünetek enyhítése céljából.
Kolitisz ulceróza
A Humira alkalmazható felnőttkori kolitisz ulceróza kezelésére. A kolitisz ulceróza a vastagbélbél gyulladásos betegsége. Ha kolitisz ulcerózában szenved, akkor Önt először másfajta gyógyszerekkel kezdik el kezelni. Ha ezekre a gyógyszerekre nem reagál megfelelően, akkor Humira-t kap a betegség okozta panaszok és tünetek enyhítése céljából.
2. Tudnivalók a Humira alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Humira-t
- Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az adalimumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Ön súlyos fertőzésben szenved, beleértve az aktív tuberkulózist (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések"). Kezelőorvosával feltétlenül közölje, ha bármilyen fertőzésre utaló tünete van, mint pl. láz, sebek, fáradtságérzés, fogászati problémák.
- Ha Ön középsúlyos vagy súlyos szívelégtelenségben szenved. Kezelőorvosával feltétlenül közölje, ha Önnek volt, vagy van súlyos szív problémája (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Humira alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Humira alkalmazása előtt, ha fertőzésben szenved, mint hosszantartó vagy helyi fertőzés (pl. lábszárfekély) beszéljen orvosával. Ha kétségei vannak, forduljon orvosához.
- Humira-kezelés során könnyebben kaphat fertőzéseket. Ennek veszélye nagyobb lehet, ha a légzésfunkciója károsodott. Ezek a fertőzések súlyosak lehetnek és közéjük tartozik a tuberkulózis, a vírusok, gombák, élősködők vagy baktériumok okozta fertőzések vagy az egyéb opportunista fertőzések és a szepszis, melyek ritkán életveszélyesek lehetnek. Kezelőorvosával feltétlenül közölje, ha bármilyen fertőzésre utaló tünete van, mint láz, sebek, fáradtságérzés, fogászati problémák. Orvosa a Humira-kezelés átmeneti felfüggesztését javasolhatja.
- Humira-val kezelt betegeken tuberkulózis kialakulását észlelték, így a kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa megvizsgálja a tuberkulózisra utaló jeleket és tüneteket. Részletes orvosi kórelőzmény felvételére és megfelelő szűrővizsgálatokra (mint pl mellkasröntgen vizsgálatra és tuberkulin teszt végzésére) kerül sor. A Betegkészenléti Kártyán a vizsgálatok elvégzésének tényét és eredményét vezetni kell. Kezelőorvosával feltétlenül közölje, ha bármikor tuberkulózisban szenvedett vagy közeli kapcsolatban volt bárkivel, akinek tuberkulózisa volt. A tuberkulózis kialakulhat a kezelés során annak ellenére, hogy Ön tuberkulózis elleni megelőző terápiát kapott. Ha a tuberkulózis tünetei (hosszan tartó köhögés, testsúlycsökkenés, kedvetlenség, hőemelkedés), vagy más fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek a kezelés alatt vagy a kezelést követően, azonnal közölje orvosával.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha olyan területen él vagy olyan területre utazik, ahol a gombák okozta fertőzések, mint például a hisztoplazmózis, kokcidioidomikózis vagy a blasztomikózis helyi, járványos betegségként előfordul.
- Közölje orvosával visszatérő fertőzésre utaló kórelőzményét, vagy egyéb állapotot, ami a fertőzés lehetőségét fokozza.
- Figyelmeztesse orvosát arra, ha ön hepatitisz B vírus (HB-) -hordozó, netán aktív HBV fertőzésben szenved, vagy feltételezi, hogy hepatitisz B fertőzés veszélye fenyegetheti. Orvosának HBV-vizsgálatot kell végeznie Önnél. A Humira a vírushordozókban ismét aktiválhatja a HBV-t. Egyes ritka esetekben - különösen ha más, az immunrendszer működését gátló szereket is szed - a HBV ismételt aktiválódása életveszélyes lehet.
- Ha Ön 65 évnél idősebb, a Humira-kezelés ideje alatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A Humira-kezelés ideje alatt Önnek és kezelőorvosának különös figyelmet kell fordítania a fertőzések tüneteire. Fontos, hogy mondja el kezelőorvosának, ha fertőzésre utaló tünetei vannak, mint például láz, sebek, fáradtságérzés vagy fogászati problémák.
- Ha sebészeti vagy fogászati beavatkozás előtt áll tájékoztassa orvosát, hogy Humira-kezelésben részesül. Orvosa a kezelés átmeneti felfüggesztését javasolhatja.
- Ha az idegrostok velőshüvelyének lebomlásával (demielinizációval) járó betegségben szenved (mint amilyen a szklerózis multiplex) kezelőorvosa dönti el, hogy a Humira-kezelés alkalmazható-e az Ön esetében.
- Humira alkalmazása során bizonyos védőoltások fertőzést okozhatnak, és ezért nem adhatóak.
Védőoltás adását megelőzően beszéljen orvosával. Ajánlott, hogy - ha lehetséges -, a gyermekeknek a Humira-kezelés megkezdése előtt adjanak be minden védőoltást a hatályos védőoltási irányelvek alapján. Ha a terhessége alatt Humira-t kapott, a kisbabája a terhesség alatt kapott utolsó adagot követően legfeljebb 5 hónapig nagyobb eséllyel kaphat el valamilyen fertőzést. Fontos, hogy elmondja kisbabája orvosának vagy az őt kezelő egészségügyi személyzetnek, hogy a terhessége alatt Humira-t kapott, így ők el tudják dönteni, hogy kisbabájának mikor kell valamilyen védőoltást kapnia.
- Enyhe szívelégtelenség esetén, a Humira-kezelés során a szívelégtelenség állapotát orvosának szorosan követnie kell. Kezelőorvosával feltétlenül közölje, ha Önnek volt, vagy van súlyos szív problémája. Ha új tünetek kialakulását vagy a szívelégtelenség tüneteinek rosszabbodását észleli (pl. légszomj, vagy lábdagadás), azonnal közölje orvosával. Kezelőorvosa el fogja dönteni, hogy Ön kaphat-e Humira-t.
- Bizonyos betegségekben a szervezet nem termel elég olyan vérsejtet, melyek segítenék a szervezetet a fertőzés elleni küzdelemben, vagy megállítanák a vérzést. Ha csillapíthatatlan láza van, véraláfutása van, vagy könnyen vérzik és sápadtnak látszik, értesítse orvosát. Orvosa eldönti, hogy folytassák-e a kezelést.
- Nagyon ritkán előfordul, hogy a Humira-t vagy más TNF-antagonista gyógyszert szedő betegeknél bizonyos daganatfajta jelentkezik. A hosszú ideje súlyos reumatoid artritiszben szenvedő betegeknek az átlagosnál nagyobb a kockázatuk, hogy limfóma (a nyirokrendszert érintő daganat) vagy leukémia (a csontvelőt, vérképzést érintő daganat) alakul ki. Amennyiben Humira-t kap, kockázata fokozódhat. Ritkán a nyirokdaganat (limfóma) egy specifikus és súlyos típusát észlelték Humira-val kezelt betegeknél. E betegek közül egyeseket egyidejűleg azatioprinnel, illetve 6-merkaptopurinnal is kezeltek. Közölje orvosával, ha a Humira-val egyidejűleg azatioprint vagy 6-merkaptopurint szed. Ezen kívül, nem melanomás bőrrák kialakulását észlelték Humira-val kezelt betegeken. Ha új bőrelváltozások jelennek meg a kezelés alatt, vagy a meglévők külleme megváltozik, tájékoztassa orvosát.
- Voltak esetek, amikor egy adott tüdőbetegségben (amelyet idült obstruktív tüdőbetegségnek (COPD-nek) neveznek) szenvedő, TNF-antagonistával kezelt betegeken (nem limfóma természetű) rákos daganatok kialakulását észlelték Ha Ön COPD-ben szenved vagy erős dohányos, kérje orvosa tanácsát, hogy vajon a TNF-antagonistával végzett kezelés megfelelő-e az Ön számára.
Gyermekek és serdülők
- Védőoltások: ha lehetséges, a gyermeknek meg kell kapnia az összes esedékes védőoltást a Humira alkalmazásának megkezdése előtt.
- Ne adjon Humira-t 2 éves kor alatti, gyermekkori ismeretlen eredetű sokízületi gyulladásban szenvedő gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Humira
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Humira együtt alkalmazható metotrexáttal vagy más, betegséget befolyásoló reumaellenes szerrel (szulfaszalazin, hidroxiklorokin, leflunomid és arany injekció), szteroidokkal vagy fájdalomcsillapító készítményekkel, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ket).
Humira-val kezeltek nem kaphatnak anakinra vagy abatacept hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket. Ha kérdése van, kérdezze meg orvosát.
A Humira egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Humira-t bőr alá (szubkután) kell beadni, ezért az ételek és italok aligha befolyásolják a Humira-t.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Humira terhességben kifejtett hatása nem ismert, így a Humira alkalmazása terhességben nem javasolt. Indokolt a terhesség megelőzése és megfelelő fogamzásgátlás alkalmazása a Humira-val történő kezelés során és a Humira-val történt utolsó kezelést követően legalább 5 hónapig. Amennyiben teherbe esik, beszéljen kezelőorvosával.
Az adalimumab anyatejbe történő kiválasztása nem ismert.
Ha Ön szoptató anya, a szoptatást Humira-val történő kezelés során és a Humira-val történt utolsó kezelést követően legalább 5 hónapig abba kell hagynia. Ha a terhessége alatt Humira-t kapott, a kisbabája nagyobb eséllyel kap el valamilyen fertőzést. Fontos, hogy elmondja kisbabája orvosának vagy az őt kezelő egészségügyi személyzetnek, hogy a terhessége alatt Humira-t kapott, mielőtt a kisbaba bármilyen védőoltást kapna (további információért lásd a védőoltásokról szóló részt).
Ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Humira csak csekély mértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez, kerékpározáshoz vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Humira alkalmazását követően előfordulhat olyan érzés, mintha forogna a szoba vagy a tér, továbbá látászavar is előfordulhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Humira-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Reumatoid artritiszben, spondilitisz ankilopoetikában, spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladásban (axiális spondiloartritiszben) és pszoriázisos artritiszben szenvedő felnőttek
A Humira-t a bőr alá (szubkután) kell beadni. A készítmény szokásos adagja reumatoid artritiszben, spondilitisz ankilopoetikában, spondilitisz ankilopoetikára jellemző röntgeneltérést nem mutató gerincízületi gyulladásban (axiális spondiloartritiszben) és pszoriázisos artritiszben szenvedő felnőttek részére 40 mg adalimumab kéthetenként egy adagban alkalmazva.
Reumatoid artritiszben a Humira alkalmazása során a metotrexát kezelést folytatni kell. Amennyiben az Ön kezelőorvosa a metotrexát adását szükségtelennek tartja, abban az esetben a Humira önállóan alkalmazható.
Ha Önnek reumatoid artritisze van és a Humira alkalmazása során nem kap metotrexát kezelést, abban az esetben kezelőorvosa hetenként 40 mg adalimumab adása mellett dönthet.
Ismeretlen eredetű sokízületi gyulladásban szenvedő gyermekek:
Az ismeretlen eredetű sokízületi gyulladásban szenvedő, 2 - 12 éves korú betegek számára ajánlott Humira adag a gyermek testmagasságától és testtömegétől függ.
Az ismeretlen eredetű sokízületi gyulladásban szenvedő, 13 - 17 éves korú betegek számára ajánlott Humira adag kéthetente 40 mg.
Az ínak tapadási helyeinek gyulladásos elváltozásával társult reumás ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek
Az ínak tapadási helyeinek gyulladásos elváltozásával társult reumás ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek számára a Humira ajánlott adagja a gyermek magasságától és testtömegétől függ.
Pikkelysömörben szenvedő felnőttek
A pikkelysömörben szenvedő felnőttek szokásos kezdő adagja 80 mg, amelyet minden második héten adott 40 mg követ, a kezdőadag utáni első héttől kezdve. Humira injekciót az orvos által meghatározott ideig kell alkalmazni.
Crohn-betegségben szenvedő felnőttek
Crohn-betegségben a szokásos adag először 80 mg, majd két héttel később 40 mg minden második héten. Ha gyorsabb hatás szükséges, akkor orvosa 160 mg-ra növelheti a kezdőadagot (ez esetben egy nap alatt 4 injekciót kap, vagy két egymást követő napon adnak be Önnek 2-2 injekciót), majd két héttel később 80 mg-ot adnak Önnek. A továbbiakban 40 mg Humira-t kap minden második héten. A pikkelysömörben szenvedő felnőttek szokásos kezdő adagja 80 mg, amelyet minden második héten adott 40 mg követ, a kezdőadag utáni első héttől kezdve. A terápiás hatástól függően orvosa heti 40 mg-ra emelheti az adagot. Humira injekciót az orvos által meghatározott ideig kell alkalmazni. A terápiás hatástól függően orvosa heti 40 mg-ra emelheti az adagot.

Crohn-betegségben szenvedő gyermekek és serdülők

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek és serdülők:
Első alkalommal 40 mg, majd 2 héttel később 20 mg a szokásos adag. Ha gyorsabb hatásra van szükség, úgy gyermeke kezelőorvosa 80 mg kezdőadagot (1 nap alatt 2 injekció), majd 2 héttel később 40 mg-os adagot is felírhat.
Ezután a szokásos adag kéthetente 20 mg. Függően attól, hogyan reagál gyermeke, gyermeke kezelőorvosa heti 20 mg-ra is emelheti az adagot.
40 kg-os vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek és serdülők:
Első alkalommal 80 mg, majd 2 héttel később 40 mg a szokásos adag. Ha gyorsabb hatásra van szükség, úgy gyermeke kezelőorvosa 160 mg kezdőadagot(1 nap alatt 4 injekció vagy 2 egymást követő napon 2-2 injekció), majd 2 héttel később 80 mg-os adagot is felírhat.
Ezután a szokásos adag kéthetente 40 mg. Függően attól, hogyan reagál a gyermeke, gyermeke kezelőorvosa heti 40 mg-ra is emelheti az adagot.
Akiknek nincs szükségük a teljes 40 mg-os dózisra, a Humira 40 mg-os egyadagos injekciós üveg kiszerelésben is hozzárférhető.
Kolitisz ulcerózában szenvedő felnőttek
Felnőtteknél kolitisz ulcerózában a szokásos adagolás 160 mg a 0. héten (ezt az adagot egy nap alatt 4 injekcióban, vagy két egymást követő napon 2-2 injekció formájában kaphatja meg), 80 mg a 2. héten, majd ezt követően 40 mg minden második héten. A terápiás hatástól függően orvosa heti 40 mg-ra emelheti az adagot.
Az alkalmazással kapcsolatos tudnivalók és az alkalmazás módja
A Humira-t a bőr alá (szubkután injekció formájában) kell beadni.
Utasítások a Humira injekció előkészítéséhez és alkalmazásához:

Az alábbi utasítások ismertetik a Humira injekció alkalmazásának módját. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat, és kövesse lépésről lépésre. Önt kezelőorvosa vagy asszisztense tájékoztatni fogja az öninjekciózás módjáról. Ne kezdjen bele az öninjekciózásba, míg teljesen nem győződött meg arról, hogy megértette az injekció előkészítésének és beadásának folyamatát. Megfelelő gyakorlatot követően adhatja be önmagának az injekciót, vagy adhatja be Önnek azt egy másik személy, családtag vagy barát.
Az injekció nem keverhető más gyógyszerrel azonos fecskendőben vagy üvegben.
1) Előkészítés
- Alaposan mosson kezet
- Készítse elő az alábbiakat egy tiszta felületre
-- Egy előretöltött fecskendőben levő injekcióhoz való Humira-t.
-- Egy alkoholos törlőkendőt.

- Nézze meg a fecskendőn látható lejárati időt. Ne alkalmazza a készítményt a feltüntetett hónapot és évet követően.
2) Az injekció beadási helyének kiválasztása és előkészítése
- Válasszon egy helyet a combján vagy a hasfalán.

- Minden újabb injekciót legalább 3 cm-re lehet csak alkalmazni az utolsó injekció beadásának helyétől.
-- Ne adja az injekciót olyan helyre, ahol a bőr bepirosodott, megsérült vagy kemény. Ezek a tünetek fertőzésre utalhatnak.
-- Törölje le körkörös mozdulattal az injekció beadásának helyét a mellékelt alkoholos törlővel.
-- Az injekció beadása előtt ezt a területet már ne érintse meg.
3) Humira injekció beadása
- A fecskendőt ne rázza össze!
- Távolítsa el az injekciós tűn levő védőkupakot és gondosan figyeljen arra, hogy ne érintse meg a tűt, illetve ne érintsen meg vele semmilyen felületet.
- Egyik kezével finoman fogja meg a letörölt bőrfelületet és tartsa erősen.
- Másik kezével tartsa a bőréhez viszonyítva 45 fokos szögben a fecskendőt a rovátkolt részével felfele.

- Egy gyors, rövid mozdulattal szúrja a tűt teljesen a bőrbe.
- A kezével megemelt bőrt engedje el.

- Nyomja a dugattyút, úgy, hogy az oldat injektálása 2-5 másodpercig tartson.
- Amikor a fecskendő kiürült, húzza ki a tűt a bőrből, ügyelve arra, hogy az a beszúrással azonos szögben történjen.
- Az injekció helyét 10 másodpercig nyomja a hüvelykujjával és egy darab gézzel. Enyhe vérzés előfordulhat. Ne dörzsölje az injekció helyét. Leragaszthatja sebtapasszal.
4) Az alkalmazott eszközök eldobása
- A Humira fecskendőjét SOHA nem szabad ismételten felhasználni! SOHA ne helyezze vissza a védőkupakot a tűre!
- A Humira beadását követően haladéktalanul dobja el a fecskendőt egy speciális gyűjtőedénybe, annak alapján, ahogy orvosa, asszisztense vagy a gyógyszerésze javasolta.
- A gyűjtőedényt gyermekek elől elzárva kell tartani!
Ha az előírtnál több Humira-t alkalmazott
Ha véletlenül a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által előírtnál gyakrabban alkalmazta a Humira-t, azonnal közölje ezt kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Őrizze meg a külső csomagolást vagy az üveget, abban az esetben is, ha üres.
Ha elfelejtette alkalmazni a Humira-t
Ha elfelejtette beadni az injekciót, adja be a következő Humira adagot rögtön, amikor eszébe jutott. A következő adagot az eredeti kezelési terv alapján meghatározott napon alkalmazza, úgy mintha az előző adagot az előírás szerinti időpontban adta volna be.
Ha idő előtt abbahagyja a Humira alkalmazását
A döntést, hogy abbahagyja a Humira alkalmazását, meg kell beszélni kezelőorvosával. Tünetei visszatérhetnek, ha abbahagyja a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A legtöbb mellékhatás enyhe vagy közepes fokú. Néhány esetben kezelést igénylő, súlyos mellékhatás is előfordulhat.
A mellékhatások az utolsó Humira injekciót követően legalább 4 hónapig még bekövetkezhetnek. Közölje azonnal orvosával, ha az alábbiak közül bármit észlel:
- súlyos kiütés, csalánkiütés vagy más allergiára utaló tünet
- duzzanat az arcon, kezeken vagy lábakon
- nehézlégzés vagy nehézség a nyelés során
- megerőltetéskor vagy lefekvéskor jelentkező nehézlégzés, vagy lábdagadás
Közölje orvosával amint lehetséges, ha az alábbiak közül bármit észlel:
- fertőzésre utaló tünet, mint láz, rossz közérzet, gyengeség, sebek, fogászati problémák, vizeléskor jelentkező égő érzés
- gyengeség vagy fáradtságérzés
- köhögés
- fülzúgás
- zsibbadás
- kettős látás
- kar vagy lábgyengeség
- duzzanat vagy nyílt fekély, amelyik nem gyógyul
- vérképzőszervi betegségre jellemző jelek és tünetek, mint állandó láz, véraláfutás, vérzés, sápadtság
A fent leírt tünetek az alábbiakban felsorolt mellékhatások jelei is lehetnek, melyeket a Humira alkalmazása során észleltek:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több, mint 1-nél kialakuló) mellékhatások:
- helyi reakció az injekció beadásának helyén, (beleértve fájdalom, duzzadás, vörösség vagy viszketés).
- légúti fertőzések (beleértve a megfázást, orrfolyást, melléküreg-gyulladást, tüdőgyulladást is),
- fejfájás,
- hasi fájdalom,
- hányinger és hányás,
- bőrkiütés,
- mozgásszervi eredetű fájdalom.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-nél kialakuló) mellékhatások:
- súlyos fertőzések (beleértve a vérmérgezést és az influenzát is),
- bőrfertőzések (beleértve a kötőszövetgyulladást és az övsömört is),
- fülfertőzések,
- szájüregi fertőzések (beleértve a fogfertőzéseket és az ajakherpeszt is),
- a nemiszervek fertőzései,
- húgyúti fertőzések,
- gombás fertőzések,
- ízületi fertőzések,
- jóindulatú daganatok,
- bőrrák,
- allergiás reakciók (beleértve a szezonális allergiát is),
- kiszáradás,
- hangulatváltozás (beleértve a depressziót is),
- szorongás,
- álmatlanság,
- érzészavarok, például bizsergés, szurkáló érzés vagy zsibbadás,
- migrén,
- ideggyök nyomási tünetei (beleértve a derékfájdalmat és a lábfájást is),
- látászavar,
- szemgyulladás,
- a szemhéj gyulladása és a szem duzzanata,
- forgó jellegű szédülés,
- gyors szívverés érzés,
- magas vérnyomás,
- kipirulás,
- vérömleny,
- köhögés,
- asztma,
- légszomj,
- tápcsatorna eredetű vérzés,
- diszpepszia (emésztési zavar, puffadás, gyomorégés),
- a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe,
- szikka-szindróma (beleértve a száraz szemet és a száraz szájat is),
- bőrviszketés,
- viszkető bőrkiütés,
- véraláfutás,
- bőrgyulladás (mint például az ekcéma),
- a kéz- és lábujjkörmök töredezése,
- fokozott verejtékezés,
- hajhullás,
- pikkelysömör megjelenése vagy rosszabbodása,
- izomgörcsök,
- véres vizelet,
- veseproblémák,
- mellkasi fájdalom,
- vizenyő,
- láz,
- a vérlemezkék számának csökkenése, ami növeli a vérzés vagy a véraláfutás kialakulásának kockázatát.
- csökkent gyógyulási készség
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél kialakuló) mellékhatások:
- opportunista fertőzések (ezek közé tartozik a tuberkulózis és más, olyan fertőzések, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a betegségekkel szembeni ellenállóképesség lecsökken),
- ideggyógyászati eredetű fertőzések (beleértve a vírusos eredetű agyhártyagyulladást is),
- szemfertőzések,
- baktériumok okozta fertőzések,
- divertikulitisz (vastagbélgyulladás és -fertőzés),
- rák,
- rák, amely a nyirokrendszert támadja meg,
- melanoma,
- a szervezet védekező rendszerének betegségei, amelyek érinthetik a tüdőt, a bőrt és a nyirokcsomókat (leggyakrabban szarkoidózisként jelentkezik),
- vaszkulitisz (érgyulladás),
- remegés,
- szélütés,
- ideg károsodása,
- kettőslátás,
- halláscsökkenés, fülzúgás,
- szabálytalan szívverés érzése, mint például kimaradó szívverés,
- szívproblémák, amelyek például nehézlégzést vagy bokadagadást okozhatnak,
- szívroham,
- zsákszerű kiöblösödés valamely nagy ütőér falán, gyulladás és vérrögképződés valamelyik vénában, érelzáródás,
- nehézlégzést okozó tüdőbetegségek (beleértve a gyulladást is),
- tüdőembólia (a tüdőt ellátó ér elzáródása),
- pleurális folyadékgyülem (a mellhártyák között kóros folyadékgyülem),
- hasnyálmirigy-gyulladás ami erős hasi fájdalmat és hátfájást okoz,
- nyelészavar,
- az arc feldagadása,
- epehólyaggyulladás, epekövesség,
- zsírmáj,
- éjszakai izzadás,
- hegképződés,
- az izomszövet kóros szétesése,
- szisztémás lupusz eritematózusz (beleértve a bőr, a szív, a tüdő, az ízületek és más szervrendszerek gyulladását),
- az alvás megszakadása,
- merevedési zavar,
- gyulladások.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél kialakuló) mellékhatások:
- leukémia (fehérvérűség, a vérképző rendszer daganata, ami a csontvelőt érinti),
- súlyos, sokkot okozó allergiás reakció,
- szklerózis multiplex,
- ideggyógyászati betegségek (pl. a látóideg gyulladása vagy Guillain-Barré-szindróma, ami izomgyengeséget, érzészavart, a karok és a felsőtest zsibbadását okozhatja),
- szívleállás,
- tüdőfibrózis (tüdőhegesedés),
- bél átlyukadása,
- májgyulladás,
- B típusú fertőző májgyulladás kiújulása,
- autoimmun májgyulladás (a máj gyulladása, melyet a saját immunrendszer vált ki),
- kután vaszkulitisz (a bőrben található erek gyulladása),
- Stevens-Johnson-szindróma (korai tünetei a rossz közérzet, láz, fejfájás és bőrkiütés),
- arcduzzanat, amit allergiás reakció kísér,
- eritéma multiforme (gyulladásos bőrkiütés),
- lupusz-szerű szindróma.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- hepatoszplénikus T-sejtes limfóma (ritka vérrák, ami gyakran halálos kimenetelű)
- Merkel-sejtes karcinóma (bőrrák egyik típusa)
- májelégtelenség
- dermatomiozitisz nevű betegség (izomgyengeséghez társult bőrkiütés formájában jelentkezik) súlyosbodása
A Humira alkalmazása során észlelt némelyik mellékhatás nem okoz tüneteket, és lehet, hogy csak vérvizsgálattal deríthető ki.
Ezek közé tartozik:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több, mint 1-nél alakul ki):
- alacsony fehérvérsejtszám,
- alacsony vörösvértestszám,
- a vérzsírszint emelkedése,
- emelkedett májenzimszint.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-nél alakul ki):
- magas fehérvérsejtszám,
- alacsony vérlemezkeszám,
- emelkedett húgysavszint a vérben,
- kóros nátriumszint a vérben,
- alacsony kalciumszint a vérben,
- alacsony foszfátszint a vérben,
- magas vércukorszint,
- emelkedett laktát-dehidrogenáz-szint a vérben,
- autoantitestek megjelenése a vérben.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél alakul ki):
- alacsony fehérvérsejtszám, vörösvértestszám és vérlemezkeszám.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- májelégtelenség.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Humira-t tárolni?
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
A címkén/buborékcsomagoláson/kartondobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendő az eredeti dobozban tárolandó.
További tárolási lehetőség:
Amennyiben szükséges (pl. utazás alatt), úgy önmagában a Humira előretöltött fecskendő legfeljebb 25 °C-on, maximum 14 napig tárolható. A fénytől való védelmet biztosítani kell. Ha a hűtőgépből kivette, hogy szobahőmérsékleten tartsa, úgy a fecskendőt 14 napon belül fel kell használni, vagy meg kell semmisíteni, még akkor is, ha visszatette a hűtőszekrénybe.
Jegyezze fel, hogy mikor vette ki először a fecskendőt a hűtőszekrényből, és azt a dátumot is, ami után azt meg kell semmisíteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Humira
A készítmény hatóanyaga: adalimumab.
Egyéb összetevők: mannit, citromsav-monohidrát, trinátrium-citrát, nátrium-dihidrogén-foszfát- dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, poliszorbát 80, nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per 0,8 ml adag nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes és nem tartalmaz tartósítószereket.
Milyen a Humira külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Humira előretöltött fecskendő üvegből készült, tűvédővel van ellátva és adalimumab oldatot tartalmaz.
Csomagolási egységek: 1 előretöltött fecskendő tűvédővel kórházi felhasználásra vagy a beteg gondozója általi beadásra, 1 alkoholos törlőkendővel.
A Humira 40 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 40 mg adalimumabot tartalmazó 0,8 ml steril oldat formájában kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. A Humira injekciós üvegben, előretöltött injekciós fecskendőben és előretöltött injekciós tollban kapható.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2014. 12. 18.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!