Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LISINOPRIL HEXAL 20 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

lisinopril

Egyenértékűség:
lisinopril 20 mg tabletta
hirdetés

LISINOPRIL HEXAL 20 mg tabletta 30x

Kiszerelés:

30x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

1 100 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-9408/03

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Lisinopril HEXAL tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lisinopril HEXAL tabletta a lizinoprilnek nevezett hatóanyagot tartalmazza, ami az angiotenzin-konvertáló enzimet gátló (ACE-gátló vagy ACE-inhibitor) gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Lisinopril HEXAL tabletta az alábbi betegségek kezelésére szolgál:
- magas vérnyomás (hipertónia),
- tüneteket okozó szívelégtelenség,
- nemrégiben lezajlott (heveny) szívinfarktus
- magas vérnyomásban szenvedő betegek II-es típusú cukorbetegsége által okozott vesebetegség kezelésére.
A Lisinopril Hexal a vérerek tágításán keresztül hat, ami elősegíti a vérnyomás csökkentését. Ezzel együtt megkönnyíti, hogy a szív a szervezet minden pontjára eljuttassa a vért.
2. Tudnivalók a Lisinopril HEXAL tabletta szedése előtt
Ne szedje a Lisinopril HEXAL-t:
- ha allergiás a lizinoprilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha szöveti vizenyő (ödéma) alakult ki Önnél a korábban történt ACE-gátló kezelés eredményeként,
- ha korábban előfordult már Önnél vagy valamelyik vérrokonánál, hogy a végtagjai, arca, ajkai, torka, szája vagy nyelve megdagadt (angioödéma) bármilyen körülmények között,
- ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Lisinopril HEXAL tablettát/lásd. a "Terhesség" című részt.)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lisinopril HEXAL tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- vesebetegségben,
- művesekezelés esetén,
- májbetegségben,
- ha más, a vér káliumszintjét emelő gyógyszert szed (pl. vízhajtó, káliumpótló, káliumtartalmú sópótló, heparin),
- ha Ön lítiumtartalmú gyógyszereket szed,
- súlyos szívelégtelenségben vagy egyéb súlyos szívbetegségben szenved,
- heveny szívinfarktusban, amennyiben egyidejűleg vesebetegség áll fenn, illetve ha a vérnyomás nagyon alacsony,
- ha Ön kollagén érbetegségben vagy egyéb autoimmun betegségben (pl. szisztémás lupusz eritematózus vagy szkleroderma) szenved,
- ha Ön ún. LDL-aferezis kezelés előtt áll (koleszterin eltávolítása céljából),
- ha Ön alacsony sótartalmú étrendet tart,
- ha Ön ún. deszenzibilizáló (a túlérzékenységet megszüntető) kezelésben részesül a méh- vagy darázscsípés okozta allergia enyhítése céljából,
- ha műtéti érzéstelenítés előtt áll,
- ha Önnek cukorbetegsége van,
- ha allergiás betegsége vagy asztmája van,
- ha Ön fekete bőrű, mert a készítmény hatása csökkent lehet.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
- Ha Ön az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma kockázata (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) növekedhet:
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz).
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Lisinopril HEXAL szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Lisinopril HEXAL tablettát" pontban szereplő információkat.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszer 6 évesnél fiatalabb vagy súlyos vesekárosodásban szenvedő gyermekeknél nem alkalmazható
Egyéb gyógyszerek és a Lisinopril HEXAL tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos esetekben egyes gyógyszerek felerősíthetik vagy csökkenthetik a Lisinopril HEXAL tabletta hatását, vagy a Lisinopril HEXAL tabletta befolyásolhatja azok hatását.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, nemrégiben szedte, vagy szedését tervezi, mivel lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- angiotenzin II receptor blokkolók (ARB-k) vagy aliszkirén (Lásd még a "Ne szedje a Lisinopril HEXAL tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Olyan gyógyszerek, amelyek az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer).
- vízhajtók, amelyeket magas vérnyomás kezelésére használnak (pl. spironolakton, triamteren vagy amilorid),
- egyéb, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- érzéstelenítő szerek,
- antidepresszánsok vagy nyugtatók,
- lítium (pszichés betegségek kezelésére),
- fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. acetilszalicilsav vagy indometacin),
- arany-készítmény (nátrium-aurotiomalátot) ízületi gyulladás kezelésére szolgáló injekcióban,
- efedrin, noradrenalin és adrenalin tartalmú gyógyszerek,
- vércukorszint csökkentő gyógyszerek (inzulin vagy más, szájon át szedhető szerek, pl. vildagliptin).
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
A Lisinopril HEXAL tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal
A Lisinopril HEXAL tabletta szedését az étkezés nem befolyásolja.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Lisinopril HEXAL helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Lisinopril HEXAL szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Lisinopril HEXAL-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Lisinopril HEXAL tabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa valószínűleg másik készítményt fog Önnek javasolni, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lisinopril HEXAL tabletta szedése során esetenként szédülés és fáradtság alakulhat ki, ezért a kezelőorvos egyedileg bírálja el, hogy milyen adagolás mellett lehet járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
3. Hogyan kell szedni a Lisinopril HEXAL tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást a kezelőorvos egyedileg, az egyéb betegségeket is figyelembe véve fogja beállítani.
A készítmény ajánlott kezdő adagja 1 db 10 mg-os tabletta, melyet a nap azonos időszakában szájon át kell alkalmazni. A kezelés megkezdésekor szoros orvosi ellenőrzésre, kórházi felvételre is szükség lehet. Egyes esetekben a szükséges kezdő adag ennél kevesebb (2,5-5 mg) is lehet, pl. a veséket ellátó verőerek szűkülete esetén, szívelégtelenségben, nagyon magas vérnyomás fennállása esetén, cukorbetegségben vagy a veseműködés romlása esetén. Amennyiben kezelőorvosa 2,5 mg-os kezdő adagot határoz meg, egy másik készítményt fog Önnek felírni. 5 mg-os kezdő adag esetén pedig egy 10 mg-os tabletta felét kell bevennie naponta.
A gyógyszer adagját szükség esetén fokozatosan emelni kell. A hatásos fenntartó adag általában 20 mg (2 db 10 mg-os vagy 1 db 20 mg-os tabletta).
Cukorbetegség miatt kialakult veseproblémák esetén:
Az ajánlott adag 10 mg vagy 20 mg naponta egyszer.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény alkalmazása 6-16 év közötti korú, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél
A 20 kg és 50 kg alatti testtömegű betegek számára ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2,5 mg, míg az 50 kg vagy ezt meghaladó testtömegű betegeknek naponta egyszer 5 mg (az ehhez szükséges hatáserősségű gyógyszerek más gyártótól beszerezhetők). Az adagot egyénenként kell beállítani, ami maximum napi 20 mg lehet a 20 és 50 kg alatti testtömegű betegek esetében és 40 mg az 50 kg vagy ezt meghaladó testtömegű betegeknél. A 40 mg-ot meghaladó adagokat gyermekgyógyászati betegeknél nem vizsgálták.
Csökkent veseműködésű gyermekeknél megfontolandó egy alacsonyabb kezdő adag alkalmazása vagy az adagok közötti időtartam megnyújtása.
Az alkalmazás időtartamát a kezelőorvos határozza meg.
Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több tablettát vett be
A túladagolás mértékétől függően, a következő tünetek lehetségesek:
Nagyfokú vérnyomásesés, ami fáradtságban, szédülésben, izzadásban, látási zavarokban és álmosságban mutatkozhat meg. További tünetek lehetnek: felgyorsult légzés, szapora vagy lassult szívverés, szívdobogás-érzés, szorongás, köhögés, keringési sokk, veseelégtelenség valamint az elektrolit-háztartás zavarai.
Feltételezett túladagoláskor sürgős orvosi segítségre van szükség. A beteget túladagolás esetén gondosan ellenőrizni kell. A kezelés a tünetek fajtájától és súlyosságától függ.
Ha súlyos vérnyomásesés alakul ki, a beteget az orvosi segítség megérkezéséig le kell fektetni, lábait meg kell emelni.
Ha elfelejtette bevenni a Lisinopril HEXAL tablettát
A következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Lisinopril HEXAL tabletta szedését
Magas vérnyomás esetén a vérnyomás újra emelkedhet és szívelégtelenségben az erre jellemző tünetek visszatérhetnek. Ezért beszéljen orvosával, mielőtt a Lisinopril HEXAL tabletta szedését a saját elhatározásából megszakítaná vagy idő előtt befejezné, pl. mellékhatások jelentkezése vagy állapotának javulása miatt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés hatására erős vérnyomásesés következhet be.
Nem gyakori előfordulással számoltak be az arcon, az ajkakon, a nyelven, a gégefőn és/vagy a garatban kialakuló szöveti duzzadásról, mely a túlérzékenység jele lehet, és ezek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.
A mellékhatások előfordulási gyakoriságuk szerint kerülnek felsorolásra az alábbiakban
Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
szédülés, fejfájás, a vérnyomás jelentős csökkenése hirtelen felálláskor, felegyenesedéskor, köhögés, hasmenés, hányás veseműködési rendellenesség.
Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek
kedélyingadozások, alvászavarok, bizsergés és zsibbadás, egyensúlyzavar, ízérzékelési zavarok,
szívdobogás-érzés, szapora szívverés, szívinfarktus vagy agyi keringési rendellenesség, az ujjak egyfajta keringési zavara (Raynaud-szindróma), az orrnyálkahártya gyulladása, hányinger, hasi fájdalom és emésztési zavarok. impotencia, fáradtság, gyengeség-érzés, emelkedett vérkarbamid-, szérumkreatinin-, májenzim-, káliumszint, bőrkiütés, viszketés.
Ritka mellékhatások: 1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
a vörösvértestszám és a hemoglobin-érték csökkenése, mentális zavartság, szájszárazság, angioödéma (az ajkak, az arc és a nyak, és olykor a lábak és kezek hirtelen duzzanatával valamint gégeduzzanattal járó túlérzékenységi reakció), csalánkiütés, hajhullás, pikkelysömör, húgyvérűség, akut veseelégtelenség, mellnagyobbodás férfiaknál, túlzott antidiuretikus hormon elválasztás szindróma(SIADH), emelkedett szérum bilirubinszint, csökkent nátriumszint a vérben.
Nagyon ritka mellékhatások: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
a csontvelő működésének nagyfokú csökkenése, a vérkép romlása: vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia), fehérvérsejtszám-csökkenés (neutropénia, leukopénia, agranulocitózis), vérszegénység, nyirokcsomó bántalom, autoimmun betegség (amikor a szervezet védekező rendszere a saját szöveteit, sejtjeit támadja), a vércukorszint csökkenése (hipoglikémia), hörgőgörcs, orrmelléküreg-gyulladás, a tüdőgyulladás bizonyos fajtái, hasnyálmirigy-gyulladás, vizenyőképződés a bélfalban, májgyulladás (hepatitisz), sárgaság és májelégtelenség, erőteljes izzadás, a bőr hólyagosodása, toxikus epidermális nekrózis, egyéb ritka bőrbetegségek, mint az ún. Stevens-Johnson-szindróma, az eritéma multiforme, vörös foltok megjelenése a bőrön (kután pszeudolimfóma), a vizelet mennyiségének jelentős csökkenése vagy teljes vizelethiány.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
depressziós tünetek, ájulás.
Olyan tünetegyüttesről is beszámoltak, amiben a következőkből egy vagy több előfordulhat: láz, érgyulladás, izomfájdalom, ízületi gyulladás és fájdalom, egyes ún. autoimmun betegségre jellemző laboratóriumi értékek megváltozása, fokozott vérsejtsüllyedés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lisinopril HEXAL tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lisinopril HEXAL tabletta?
A készítmény hatóanyaga a lizinopril.
Lisinopril HEXAL 10 mg tabletta:
10,0 mg lizinopril (10,89 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
Lisinopril HEXAL 20 mg tabletta:
20,0 mg lizinopril (21,78 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
Egyéb összetevők:
Vörös vas-oxid (E172), magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, mannit, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát.
Milyen a Lisinopril HEXAL külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Lisinopril HEXAL 10 mg tabletta
Piros, kerek, mindkét oldalán domború, sima felületű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható
Lisinopril HEXAL 20 mg tabletta
Piros, kerek, mindkét oldalán domború, sima felületű, kb. 9 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 30 db tabletta fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés