A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OVESTIN 1 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

estriol

  • G-UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G03-NEMI HORMONOK ÉS A GENITÁLIS RENDSZER MODULATORAI
  • G03C-ESTROGENEK
  • G03CA-Természetes és félszintetikus estrogenek önmagukban
  • G03CA04-Estriol
hirdetés

OVESTIN 1 mg tabletta 30x

30x

V

OGYI-T-1662/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ovestin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ovestin tabletta egy hormonpótló kezelésre (HRT) alkalmazható gyógyszer. Női hormont, ösztriolt (egy ösztrogén hormont) tartalmaz. Az Ovestint azoknál a nőknél alkalmazzák, akiknek legalább 12 hónapja volt az utolsó természetes vérzése (tehát az úgynevezett posztmenopauza során).

Az Ovestin alkalmazása:

A klimax után jelentkező tünetek enyhítésére
A klimax alatt a női szervezet ösztrogén termelése fokozatosan csökken. Ha a petefészkeket a klimax előtt műtétileg eltávolítják (ovariektómia), az ösztrogéntermelés csökkenése nagyon hirtelen lép fel.

Sok esetben a csökkent ösztrogéntermelés jól ismert klimaxos panaszokat okoz, mint például a hőhullámok és az éjszakai izzadás. Az ösztrogénhiány a hüvelyfal elvékonyodását és szárazságát okozhatja. Ennek eredményeként a szexuális közösülés fájdalmassá válhat, hüvelyviszketés és fertőzések fordulhatnak elő. Az ösztrogénhiány olyan tünetekhez is vezethet, mint a vizelettartási nehézség és a visszatérő húgyhólyaggyulladás.

Az Ovestin enyhíti ezeket a klimax utáni tüneteket. Lehet, hogy néhány napot vagy akár hetet is igényelhet, mire észreveszi a javulást. Csak akkor írják fel Önnek az Ovestint, ha a tünetek súlyosan akadályozzák Önt a mindennapi életben.

Továbbá a fent említett alkalmazásokon kívül az Ovestin tabletta felírható még:
- a meddőség bizonyos formáinak kezelésére.
- sebgyógyulás javulására hüvelyi műtéten áteső posztmenopauzás nőknél.
- posztmenopauzás nőktől vett méhnyakkenetek értékelhetőségének javítására.


2. Tudnivalók az Ovestin tabletta alkalmazása előtt

Kórtörténet és rendszeres orvosi ellenőrzések
A HRT alkalmazása kockázatokkal jár, amit figyelembe kell venni, amikor arról döntenek, hogy elkezdik-e az alkalmazást, vagy folytatják-e azt.

Kevés tapasztalat áll rendelkezésre a korai klimaxban szenvedő nők kezeléséről (petefészek-elégtelenség vagy -műtét miatt). Ha Önnek korai klimaxa van, a HRT alkalmazásának kockázatai eltérőek lehetnek. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt elkezdi (vagy újrakezdi) a HRT alkalmazását, kezelőorvosa megkérdezi az Ön és családja kórtörténetét. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy általános egészségügyi vizsgálatot végez. Ez magában foglalhatja az emlők vizsgálatát és/vagy egy belső vizsgálatot, ha szükséges.

Miután elkezdte az Ovestin alkalmazását rendszeres orvosi vizsgálatra kell mennie kezelőorvosához (legalább évente egyszer). Ezeken a vizsgálatokon beszélje meg kezelőorvosával az Ovestin-alkalmazás folytatásának előnyeit és kockázatait.

Menjen rendszeresen emlőszűrésre, ahogy azt kezelőorvosa javasolja.

Ne alkalmazza az Ovestin tablettát,
ha a következők bármelyike érvényes Önre. Ha bizonytalan az alábbi pontok bármelyikében, az Ovestin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ne alkalmazza az Ovestin tablettát,
- ha emlőrákja van, vagy valaha volt, vagy fennáll annak gyanúja;
- ha ösztrogénre érzékeny daganatos betegsége van, mint pl. a méhnyálkahártya (endometrium) rákja, vagy fennáll annak gyanúja;
- ha nem szokványos hüvelyi vérzése van;
- ha méhének nyálkahártyája rendellenesen növekszik (endometriális hiperplázia), amit még nem kezelnek;
- ha van, vagy valaha volt vérrög a vénájában (trombózis), mint például a lábakban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia);
- ha vérrögképződési betegsége van (trombózisra hajlamosító betegség, mint a protein-C, protein-S vagy antitrombin hiánya);
- ha olyan betegsége van, vagy valaha volt, amit a verőerekben kialakult vérrög okozott, mint pl. szívinfarktus, szélütés (sztrók) vagy angina;
- ha májbetegsége van, vagy valaha volt, amennyiben a máj működése még nem normalizálódott;
- ha Önnek egy ritka - "porfíriá"-nak nevezett - a családjában is előforduló vérfesték-képződési zavara van (öröklött);
- ha allergiás az ösztriolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha a fenti állapotok közül bármelyik először jelentkezik az Ovestin tabletta alkalmazása alatt, azonnal hagyja abba a tabletta alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön a következő betegségek közül valamelyikben szenved, vagy valaha szenvedett, mielőtt elkezdi a kezelést, mivel ezek a betegségek visszatérhetnek vagy rosszabbodhatnak az Ovestin-kezelés alatt. Amennyiben így van, akkor gyakrabban kell vizsgálatokra járnia kezelőorvosához:
- méhfibrómák;
- a méhnyálkahártya méhen kívüli növekedése (endometriózis), vagy a méhnyálkahártya korábbi túlzott növekedése, megvastagodása (endometriális hiperplázia);
- a vérrögképződés kockázatának növekedése (lásd "Vérrögök a vénában (trombózis)");
- ösztrogén-érzékeny rák kialakulásának megnövekedett kockázata (például, ha az édesanyjának, lánytestvérének vagy a nagymamájának volt emlőrákja);
- magas vérnyomás;
- májrendellenesség, mint például a jóindulatú májtumor;
- cukorbetegség (diabétesz);
- epekövesség;
- migrén, vagy súlyos fejfájás,
- az immunrendszer olyan betegsége, ami több szervre is hatással van (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE);
- epilepszia;
- asztma;
- betegség, ami a dobhártyát és a hallást érinti (otoszklerózis);
- szív-, vagy vesebetegség miatt fellépő folyadékvisszatartás.

Tájékoztassa orvosát, amennyiben hepatitis C-fertőzése van, és olyan kombinált gyógyszeres kezelést alkalmaznak Önnél, amely során ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt kap dazabuvirrel vagy anélkül. Ezen gyógyszerkombinációk együttes alkalmazása néhány ösztrogént tartalmazó gyógyszerrel egyes májfunkciós vérvizsgálati eredmények emelkedését okozhatja (az ALAT (SGPT) májenzim vérszintjének növekedése). Jelenleg nem ismert annak kockázata, hogy ugyanez megtörténik-e az Ovestin-nel.

Hagyja abba az Ovestin alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz
ha a következők bármelyikét észleli a HRT alkalmazásakor:
- bármely állapot, ami a "Ne alkalmazza az Ovestin tablettát" részben említésre került;
- sárgás bőr vagy szemfehérje (sárgaság). Ezek májbetegségre utalhatnak;
- a vérnyomás nagy mértékű emelkedése (a tünetek lehetnek fejfájás, fáradtság, szédülés);
- migrénszerű fejfájás, ami először jelentkezik;
- ha teherbe esik;
- ha a vérrög jeleit észleli, mint például:
-- a láb fájdalmas duzzanata és bőrpír
-- hirtelen fellépő mellkasi fájdalom
-- légzési nehézség.
További információkért lásd a "Vérrögök a vénában (trombózis)" részt.

Megjegyzés: Az Ovestin nem fogamzásgátló. Ha kevesebb, mint 12 hónapja volt az utolsó menstruációs ciklusa, vagy 50 évesnél fiatalabb, akkor még szüksége lehet további fogamzásgátlásra is terhességmegelőzés céljából. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.

Hormonpótló kezelés (HRT) és a rák

A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometriális hiperplázia) és a méhnyálkahártya daganata (endometriumrák)

A csak ösztrogénnel történő hormonpótló kezelés alkalmazása növeli a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium hiperpláziának) és a méhnyálkahártyaráknak (endometriumráknak) a kockázatát.
Amennyiben az ösztrogén mellé kiegészítőleg egy progesztogént is szed minden 28 napos ciklus során legalább 12 napig, az megvédi Önt ettől a többletkockázattól. Így, ha nem esett át méheltávolításon, kezelőorvosa külön progesztogén-készítményt fog felírni Önnek. Ha átesett méheltávolításon (hiszterektómián), beszélje meg kezelőorvosával, hogy biztonságosan szedheti-e ezt a gyógyszert progesztogénkészítmény nélkül.
Méheltávolításon át nem esett, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél átlagosan 1000 közül 5 esetben diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot 50 és 65 éves koruk között.
A méheltávolításon át nem esett, 50 és 65 éves kor közötti, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmazóknál 1000 nőre számítva 10 és 60 között diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot, az adagtól és az alkalmazás időtartamától függően (azaz a többletesetek száma 5 és 55 közötti).

Egy epidemiológiai vizsgálat kimutatta, hogy az ösztriol tabletták kis adagjaival történő hosszú távú kezelés növelheti az endometriális rák kockázatát. A kockázat a kezelés időtartamával nőtt, és a kezelés leállítása után egy éven belül megszűnt. Azoknál a nőknél, akik ösztriolt alkalmaztak, a felfedezett rák kisebb valószínűséggel terjedt tovább, mint az ösztriolt nem alkalmazó nőknél.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a méh belső rétegének stimulálását, a maximális adagot nem szabad túllépni, illetve a maximális adagot legfeljebb néhány hétig szabad alkalmazni. Hosszú távú kezelés esetén lehet, hogy kezelőorvosa szükségesnek tartja az Ön méhének vizsgálatát, vagy esetleg előírhatja a progesztogén alkalmazását.

Áttöréses vagy pecsételő vérzés előfordulhat a HRT alkalmazásának első néhány hónapja alatt.

Mindazonáltal, ha a vérzés vagy a pecsételő vérzés:
- az első néhány hónap elteltével is fennáll;
- a HRT már egy ideje tartó, folyamatos alkalmazása közben jelentkezik;
- a HRT abbahagyása után is fennáll,
keresse fel kezelőorvosát. Ez lehet annak a jele, hogy a méhnyálkahártya megvastagodott.

Emlőrák
A bizonyítékok azt mutatják, hogy az emlőrák kockázata fokozott az ösztrogén-progesztogén kombinációt vagy a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés alkalmazása esetén. A többletkockázat attól függ, hogy Ön mennyi ideig alkalmazza a hormonpótló kezelést. A többletkockázat 3 éves alkalmazás után válik nyilvánvalóvá. A hormonpótló kezelés befejezése után a fokozott kockázat idővel csökken, de a kockázat 10 évig vagy még tovább is fennállhat, ha több mint 5 évig kapott hormonpótló kezelést.

Összehasonlítás
Az 50-54 év közötti, hormonpótló kezelésben nem részesülő nőknél 5 év alatt 1000 közül átlagosan 13-17 nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.
Azon nőkre számolva, akik 50 éves koruktól 5 éven át alkalmaznak csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést, 1000 közül 16-17 fő válik érintetté (azaz további 0-3 eset).
Azon nőkre számolva, akik 50 éves koruktól 5 éven át alkalmaznak ösztrogén-progesztogén kombinációt tartalmazó hormonpótló kezelést, 1000 közül 21 fő válik érintetté (azaz további 4-8 eset).

Az 50-59 év közötti, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 1000-ből átlagosan 27 nőnél diagnosztizálnak emlőrákot 10 év alatt.
Azon 50 éves nők esetében, akik 10 évig alkalmaznak csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést, 1000-ből 34 fő válik érintetté (azaz további 7 eset).
Azon 50 éves nők esetében, akik 10 évig alkalmaznak ösztrogén-progesztogén kombinációt tartalmazó hormonpótló kezelést, 1000-ből 48 fő válik érintetté (azaz további 21 eset).

Rendszeresen vizsgálja át emlőit. Menjen el kezelőorvosához, ha olyan változásokat észlel, mint:
- behúzódás a bőrön
- a mellbimbó alakváltozása
- látható vagy tapintható csomók.

Amennyiben az emlőrák kockázata aggodalommal tölti el, beszélje meg kezelőorvosával a kezelés várható előnyeit és kockázatait.

Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztogén-tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár együtt.

A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelésben részesülő nőknél 2000-ből körülbelül 3 eset fordul elő (vagyis körülbelül 1 esettel több).

A HRT hatása a szívre és a vérkeringésre
Vérrögök a vénában (trombózis)
A vérrögök vénában történő kialakulásának kockázata 1,3-3-szor nagyobb a HRT-t alkalmazóknál, mint a HRT-t nem alkalmazóknál, különösen az alkalmazás első évében. A vérrögök komoly bajt okozhatnak, ha egy vérrög eljut a tüdőbe, az mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást okozhat, vagy akár halálhoz is vezethet.
Önnél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki vérrög a vénában az életkor előrehaladtával, illetve ha a következők bármelyike érvényes Önre. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen esetek közül bármelyik érvényes Önre:
- ha Ön hosszú ideje fekvőbeteg, egy nagy műtét, sérülés vagy betegség következtében (lásd a 3 pontot is, "Ha műtét szükséges Önnél");
- ha Ön kifejezetten túlsúlyos (BMI > 30 kg/m2);
- ha Önnek bármilyen vérrögösödéssel járó problémája van, ami hosszú távú - vérrögképződést gátló készítménnyel történő - gyógyszeres kezelést igényel;
- ha az Ön valamelyik közeli családtagjának volt már vérrög a lábában, tüdejében vagy egy másik szervében;
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) betegségben szenved;
- ha Ön rákos beteg.
A vérrög jeleire vonatkozó információkat lásd a "Hagyja abba az Ovestin alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz" részben.

Összehasonlítás
Az 50-es éveikben járó, HRT-t nem alkalmazó nők esetében egy 5 éves időszakban, 1000 nő közül 4-7 nőnél várható vérrög kialakulása a vénában. Az 50-es éveikben járó, ösztrogén-progesztogén HRT-t legalább 5 éven át alkalmazó nőknél 1000 alkalmazó közül 9-12 eset lesz (azaz 5 esettel több). Az 50-es éveikben járó nők közül, akiknek eltávolították a méhét és 5 éven át csak ösztrogén HRT-t alkalmaznak, 1000 alkalmazó közül 5-8 eset lesz (azaz 1 esettel több).
Nem ismert, hogy az Ovestin-terápia kockázata ugyanaz-e, mint az egyéb HRT-k kockázata.

Szívbetegség (szívinfarktus)
Nincs arra vonatkozólag bizonyíték, hogy a HRT meggátolja a szívinfarktust.
A 60 évesnél idősebb nőknél, akik ösztrogén-progesztogén HRT-t alkalmaznak, valamivel nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség, mint azoknál, akik nem alkalmaznak HRT-t. Azoknál a nőknél, akiknek eltávolították a méhét és akik csak ösztrogén-kezelést kapnak, a szívbetegség kialakulásának kockázata nem növekszik.

Szélütés (sztrók)
A szélütés (sztrók) kialakulásának kockázata körülbelül 1,5-szer nagyobb a HRT-t alkalmazóknál, mint a nem alkalmazóknál. A szélütés HRT-alkalmazás miatt előforduló többleteseteinek a száma az életkor előrehaladtával növekszik.

Összehasonlítás
Az 50-es éveikben járó, HRT-t nem alkalmazó nők esetében egy 5 éves időszakban átlagosan 1000 közül 8-nál várható sztrók kialakulása. Az 50-es éveikben járó, HRT-t alkalmazó nőknél 1000 közül 11 eset lesz 5 év alatt (azaz 3 további eset).

Egyéb állapotok
A HRT nem alkalmas az emlékezetvesztés megelőzésére. Az emlékezetvesztés kockázata némileg magasabb lehet azoknál a nőknél, akik 65 éves koruk után kezdik a HRT alkalmazását. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Egyéb gyógyszerek és az Ovestin
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Ovestin hatását, vagy az Ovestin is hatással lehet más gyógyszerekre. Ez rendellenes vérzéshez vezethet. Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik:
- epilepszia-gyógyszerek (mint a fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin);
- tüdőbaj (tuberkulózis) elleni gyógyszerek (mint a rifampicin, rifabutin);
- HIV-fertőzés gyógyszerei (mint a nevirapin, efavirenz, ritonavir és nelfinavir);
- orbáncfüvet (Hypericum perforatum-ot) tartalmazó gyógynövénykészítmények.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben hepatitisz C vírusfertőzése van, és olyan kombinált gyógyszeres kezelést kap, amely során ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir hatóanyagokat kap dazabuvirrel vagy a nélkül. Ezeknek a gyógyszer-kombinációknak az együttes alkalmazása néhány ösztrogént tartalmazó gyógyszerrel egyes májműködésre vonatkozó vérvizsgálati eredmények emelkedését okozhatják (az ALAT (SGPT) májenzim vérszintjének növekedése). Jelenleg nem ismert annak kockázata, hogy ugyanez az Ovestin-nel is megtörténik-e.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a gyógynövénykészítményeket és az egyéb természetes termékeket is.

Vérvizsgálati eredmények
Ha Önnek vérvizsgálaton kell részt vennie, mondja el az orvosnak vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Ovestint alkalmaz, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja néhány laboratóriumi vizsgálat eredményét.

Az Ovestin tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A megszokott módon étkezhet és ihat az Ovestin alkalmazása során.

Terhesség és szoptatás
Az Ovestint csak a posztmenopauzás nőknél alkalmazzák. Ha teherbe esik, hagyja abba az Ovestin alkalmazását és beszéljen kezelőorvosával.

Ha szoptat, ne alkalmazzon Ovestin tablettát kezelőorvosa megkérdezése nélkül.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Ovestin nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a gyógyszerre adott egyéni válaszok eltérőek lehetnek.

Az Ovestin tabletta laktózt tartalmaz
Az Ovestin tabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni az Ovestin tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A változókor (menopauza) okozta panaszok kezelésére a szokásos adag 4-8 mg naponta, az első hetekben, majd később a napi adag fokozatosan csökkenthető például 1-2 mg-ra.

A meddőség bizonyos formáinak kezelésére az adag általában 1-2 mg naponta a menstruációs ciklus 6-15. napján. Az optimális adag egyénenként eltérhet.
A sebgyógyulás elősegítésére a hüvelyi műtéten áteső, klimax után lévő nőknél a szokásos adag 4-8 mg naponta, a műtét előtti 2 hétben, valamint 1-2 mg naponta, a műtét utáni 2 hétben.
A posztmenopauzás nőktől vett méhnyakkenet értékelhetőségének javítására a szokásos adag 2-4 mg naponta, a következő kenet levételét megelőző 7 napon keresztül.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.

A tablettákat kevés vízzel vagy egyéb itallal nyelje le. Minden nap nagyjából azonos időpontban vegye be az egész napi adagot.

Kezelőorvosa a tünetek kezelésére a legalacsonyabb adagot fogja felírni, a lehető legrövidebb időtartamra. Ha az Ovestin tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Ovestin tablettát alkalmazott
Keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a kelleténél több Ovestin tablettát vett be.
Nagy aggodalomra nem ad okot, ha valaki egy alkalommal több tablettát vesz be. Ennek ellenére konzultáljon kezelőorvosával. A túladagolás tünetei lehetnek a hányinger, hányás, valamint pár nap elteltével hüvelyi vérzés léphet fel.

Ha elfelejtette alkalmazni az Ovestin tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, és még nem telt el 12 óra, vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut. Ha több mint 12 óra telt el, ne vegye be a kimaradt tablettát, hanem folytassa a kezelést a következő adaggal, a megszokott időpontban.

Ha műtét szükséges Önnél
Ha Önnek műtétje lesz, mondja el a műtétet végző orvosnak, hogy Ovestint használ. Az Ovestin alkalmazását az operáció előtt kb. 4-6 héttel abba kell hagynia, hogy csökkenjen a vérrögök kialakulásának kockázata (lásd 2. pont, "Vérrögök a vénában (trombózis)"). Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mikor kezdheti el újra az Ovestin alkalmazását.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatásokat gyakrabban jelentették HRT-t használó nőknél a HRT-t nem használó nőkhöz képest:
- emlőrák;
- a méhnyálkahártya túlzott növekedése vagy rákja (endometriális hiperplázia vagy rák);
- petefészekrák;
- vérrög a láb vagy a tüdő vénáiban, (vénás tromboembólia);
- szívbetegség;
- szélütés (sztrók);
- lehetséges emlékezetvesztés, ha a HRT-t 65 éves kor után kezdik el alkalmazni.
Ezekről a mellékhatásokról további információkat olvashat a 2. pontban.

Az adagolástól és a beteg érzékenységétől függően az Ovestin mellékhatásokat okozhat, például:
- az emlők megduzzadása és fokozott érzékenysége;
- enyhe hüvelyi vérzés;
- a hüvely fokozott váladékozása;
- hányinger;
- a szövetek közötti vízvisszatartás, ami általában boka- vagy lábdagadásként jelentkezik.
- influenzaszerű tünetek.

A legtöbb betegnél ezek a mellékhatások a kezelés első hete után megszűnnek.

A következő mellékhatásokat egyéb hormonpótló (HRT) kezelésekkel összefüggésben jelentették:
- epehólyag-betegség
- különféle bőrbetegségek:
-- a bőr elszíneződése, különösképpen az arcon és a nyakon, amely "terhességi foltként" ismert (kloazma)
-- fájdalmas vörös csomók a bőrön (eritéma nodózum)
-- céltábla alakú vörös kiütések vagy hólyagok (eritéma multiforme).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Ovestin tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz az Ovestin tabletta?
- A készítmény hatóanyaga az ösztriol.
- Egyéb összetevők: amilopektin, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő és laktóz-monohidrát.

Milyen az Ovestin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A tabletta fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel, felette "DG", alatta "7" jelzéssel ellátott tabletta.
Csomagolás: 30 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!