A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VASCOTASIN 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

trimetazidine

trimetazidine 35 mg retard tabletta / módosított hatóanyagleadású filmtabletta

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01E - EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK
  • C01EB - Egyéb szívgyógyszerek
  • C01EB15 - Trimetazidine
hirdetés

VASCOTASIN 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta 60x

60x

V

1 362 Ft

OGYI-T-21590/01

TB támogatás

EÜ emelt

50%10SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vascotasin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vascotasin hatóanyagként trimetazidint tartalmaz, ami az úgynevezett egyéb szívgyógyszerek osztályába tartozik. Ez a gyógyszer más készítményekkel kombinálva felnőtteknél előforduló angina pektorisz (szívkoszorúér-betegség által okozott mellkasi fájdalom) kezelésére szolgál.


2. Tudnivalók a Vascotasin szedése előtt

Ne szedje a Vascotasin-t
- ha allergiás a trimetazidin-dihidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Parkinson-kórban szenved: ez az agy betegsége, ami a mozgásokat befolyásolja (remegéssel, merev testtartással, meglassult mozgással, csoszogó, bizonytalan járással együtt jelentkezhet), vagy parkinzonos tünetei, végtagremegése (tremor), nyugtalan láb szindrómája vagy bármilyen egyéb mozgászavarai vannak.
- ha súlyos vesebetegsége van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vascotasin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Vascotasin nem alkalmazható a mellkasi fájdalommal (angina pektorisz) jelentkező rohamok kezelésére, illetve az instabil mellkasi fájdalom (instabil angina pektorisz) vagy szívroham kezdeti kezelésére. A Vascotasin nem adható a kórházba kerülés előtt, valamint a kórházi kezelés első napjaiban.

Ha a Vascotasin-nal végzett kezelés során mellkasi fájdalommal járó rohamot (angina pektorisz) tapasztal, forduljon orvosához, aki szükség esetén egyéb kezelést is fel fog írni.

Ez a gyógyszer főként idős betegeknél előidézheti vagy ronthatja az olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, meglassult mozgás, csoszogó, bizonytalan járás, amiről a kivizsgálás érdekében tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki ilyen esetben felülvizsgálhatja a kezelést.

Mondja el kezelőorvosának, ha csökkent veseműködésben szenved.
Mondja el kezelőorvosának, ha súlyos májbetegsége van, ebben az esetben a Vascotasin alkalmazása nem ajánlott.

Gyermekek és serdülőkorúak
A Vascotasin nem ajánlott 18 év alatti gyermekek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Vascotasin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem számoltak be egyéb gyógyszerekkel létrejövő kölcsönhatásokról.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szoptassa csecsemőjét, amíg a Vascotasin-t szedi.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, ami befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vascotasin nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 54,5 mg nátriumot tartalmaz (a konyhasó fő összetevője) tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2,7%-ának felnőtteknél.


3. Hogyan kell szedni a Vascotasin-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Vascotasin 35 mg ajánlott adagja naponta kétszer egy tabletta, amit étkezés közben, reggel és este kell bevenni.

Amennyiben veseproblémái vannak vagy Ön 75 évesnél idősebb, kezelőorvosa módosíthatja az Ön adagját.

Előfordulhat, hogy a WC-ben vagy a székletében egész tablettának tűnő gyógyszermaradványt vesz észre. Ez teljesen normális, ilyenkor a tabletta nem emészthető külső héja látható.

Alkalmazása gyermekeknél
A trimetazidin biztonságosságát és a hatékonyságát gyermekek esetében nem igazolták. A Vascotasin alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Vascotasin-t vett be
Kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha az előírtnál több tablettát vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Vascotasin-t
Ha elfelejti bevenni a Vascotasin tablettát, vegye be a következő adagot a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavarok, hányinger, hányás, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeség érzet.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): szapora vagy rendszertelen szívverés (más néven palpitáció), extra szívdobbanások, gyorsabb szívverés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, ami szédülést okoz, bizonytalanság- vagy ájulásérzés, általános rosszullét, szédülés, elesés, bőrpír.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): úgynevezett extrapiramidális tünetek (szokatlan mozgások, többek között a kezek és az ujjak remegése, a test tekergő mozgása, csoszogó járás és a karok, illetve lábak merevsége), amelyek a kezelés befejezésekor általában rendeződnek.
Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos, az egész testre kiterjedő, hólyagosodással járó vörös bőrkiütés, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok vizenyős duzzanata, ami nyelési nehézséget vagy nehézlégzést okozhat.
Forgó érzés (forgó jellegű szédülés, vertigo).
A fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése, aminek következtében nagyobb valószínűséggel fordulnak elő fertőzések, a vérlemezkék számának csökkenése, ami a vérzés, illetve véraláfutások keletkezésének fokozott kockázatával jár.
Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rosszullét, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérjék besárgulása, híg széklet, sötét színű vizelet).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vascotasin-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vascotasin?
- A hatóanyag: trimetazidin-dihidroklorid. 35 mg trimetazidin-dihidrokloridot tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, povidon (PVK K-30), magnézium-sztearát,
cellulóz-acetát, hipromellóz.

Milyen a Vascotasin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Módosított hatóanyagleadású tabletta.
Fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, 7,6 mm x 3,0 mm méretű módosított hatóanyagleadású tabletta, az egyik oldalán apró lyukkal.

A tabletták 60 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kaphatók.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!