A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: ritonavir, paritaprevir, ombitasvir

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J05 - SYSTEMÁS VÍRUSELLENES SZEREK
  • J05A - KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK
  • J05AP - HCV-fertőzés elleni antiviralis szerek
  • J05AP53 - Ombitasvir, paritaprevir és ritonavir
hirdetés

VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta 56x buborékcsomagolásban (pvc/pe/pctfe)

56x buborékcsomagolásban (pvc/pe/pctfe)

V

4 613 616 Ft

EU/1/14/982/001

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Viekirax és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Viekirax hatóanyagai az ombitaszvir, a paritaprevir és a ritonavir. A Viekirax egy vírusellenes gyógyszer, amelyet felnőtteknél a krónikus (hosszú távú) hepatitisz C-fertőzés (a hepatitisz C vírus által okozott, májat érintő fertőző betegség) kezelésére alkalmaznak.
A három hatóanyag kombinációja meggátolja a hepatitisz C-vírus szaporodását és azt, hogy új sejteket fertőzhessen meg, ezáltal idővel eltávolítja a véréből a vírust. Az ombitaszvir és a paritaprevir a vírus szaporodásához szükséges két létfontosságú fehérjét gátol. A ritonavir "serkentőként" meghosszabítja a paritaprevir hatását a szervezetben.

A Viekirax tablettákat más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral és ribavirinnel szedik. Kezelőorvosa elmondja majd Önnek, hogy ezek közül a gyógyszerek közül melyiket szedje a Viekirax mellett.

Nagyon fontos, hogy a Viekirax mellett szedett többi vírusellenes gyógyszer betegtájékoztatóját is elolvassa. Ha bármilyen kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


2. Tudnivalók a Viekirax szedése előtt

Ne szedje a Viekirax-ot:
- ha allergiás az ombitaszvirra, paritaprevirre, ritonavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha közepesen súlyos vagy súlyos májproblémái vannak, a hepatitisz C-betegségen kívül.
- ha Ön az alábbi táblázatban szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi. Erre azért van szükség, mert súlyos vagy életveszélyes hatások alakulhatnak ki, ha a Viekirax-ot ezekkel a gyógyszerekkel együtt veszi be. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a Viekirax hatását, illetve a Viekirax is befolyásolhatja, hogy ezek a gyógyszerek hogyan hatnak.





Ne szedje a Viekirax-ot, ha az alábbiak bármelyike fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Viekirax szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha a hepatitisz C-fertőzésen kívül más májbetegsége is van;
- jelenleg vagy korábban fennálló heptatitis B vírus okozta fertőzés esetén, mivel kezelőorvosa ebben az esetben dönthet úgy, hogy fokozottabban ellenőrzi az Ön állapotát;
- ha cukorbeteg. A Viekirax szedésének elkezdését követően szükség lehet vércukorszintjének rendszeres ellenőrzésére és/vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerei adagolásának módosítására. Néhány cukorbeteg alacsony vércukorszintet tapasztalt (hipoglikémia), olyan gyógyszerekkel történő kezelés elkezdése után, mint a Viekirax.

Ha a Viekirax-ot daszabuvirral szedi, értesítse kezelőorvosát, ha a következő tüneteket észleli, mert ezek a májproblémák súlyosbodásának a jelei lehetnek:
- émelyeg (hányingere van), hány, vagy elveszti az étvágyát
- azt veszi észre, hogy sárgul a bőre vagy a szeme
- vizelete a szokásosnál sötétebb
- zavartságot észlel
- a haskörfogat megnagyobbodását tapasztalja

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha kórtörténetében depresszió vagy pszichiátriai betegség szerepel. Depressziót, ideértve öngyilkossági gondolatokat és magatartást jelentettek egyes, ezt a gyógyszert szedő betegeknél, különösen azoknál, akiknek kórelőzményében depresszió vagy pszichiátriai betegség szerepelt, vagy ribavirinnel együtt szedték ezt a gyógyszert. Ön vagy gondozója tájékoztassa kezelőorvosát azonnal, ha bármilyen viselkedési vagy hangulati változást tapasztal.

Vérvizsgálatok
Kezelőorvosa vérvizsgálatot végez a Viekirax-kezelés előtt, alatt és után. Ez azért történik, mert a kezelőorvos így:
- Eldöntheti, milyen egyéb gyógyszereket szedjen a Viekirax mellett és mennyi ideig.
- Megerősítheti, hogy a kezelés működött-e és szervezete mentes-e a hepatitisz C-vírustól.
- Ellenőrizheti a Viekirax vagy azon egyéb vírusellenes gyógyszerek mellékhatásait, amelyeket kezelőorvosa a Viekirax-szal együttes alkalmazásra írt fel (pl. "daszaburvir" és "ribavirin").

Gyermekek és serdülők
Ne adjon Viekirax-ot 18 évesnél fiatalabb gyermeknek vagy serdülőnek. A Viekirax alkalmazását gyermekeknél és serdülőknél még nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és a Viekirax
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Létezik néhány gyógyszer, amelyeket tilos szedni Viekirax-kezelés mellett - lásd a "Gyógyszerek, melyeket tilos a Viekirax-szal együtt szedni" című fenti táblázatot.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét, mielőtt bevenné a Viekirax-ot, ha az alábbi táblázatban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosnak módosítania kell ezen gyógyszerek adagolását. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha hormonális fogamzásgátlókat szed. Lásd alább a fogamzásgátlókkal kapcsolatos részt.





Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre nézve (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni a Viekirax-ot.

Terhesség és fogamzásgátlás

A Viekirax terhesség alatti hatásai nem ismertek. A Viekirax nem alkalmazható terhesség alatt, illetve olyan fogamzóképes korú nőknél, akik nem használnak hatásos fogamzásgátlást.

- Önnek és partnerének hatásos fogamzásgátlást kell alkalmaznia a kezelés alatt. Etinilösztradiolt tartalmazó fogamzásgátló gyógyszereket nem lehet a Viekirax-szal kombinációban alkalmazni. Kérdezze meg kezelőorvosát az Önnek legjobban megfelelő fogamzásgátló módszerről.

Különleges elővigyázatosság szükséges, ha a Viekirax-ot ribavirinnel együtt alkalmazzák. A ribavirin súlyos születési rendellenességeket okozhat. A ribavirin a kezelés abbahagyása után még hosszú ideig a szervezetben marad, ezért hatásos fogamzásgátlást kell használni a kezelés alatt és azt követően bizonyos ideig.

- Fennáll a születési rendellenességek kockázata, ha a ribavirint kapó női beteg teherbe esik.

- Akkor is fennáll a születési rendellenességek kockázata, ha a ribavirint kapó férfi beteg női partnere teherbe esik.

- Nagyon figyelmesen olvassa el a "Fogamzásgátlás" szakaszt a ribavirin betegtájékoztatójában. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.

- Ha Ön vagy partnere teherbe esik a Viekirax és ribavirin kezelés ideje alatt vagy az azt követő hónapokban, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Szoptatás
Viekirax kezelés alatt nem szabad szoptatni. Nem ismert, hogy a Viekirax hatóanyaga (ombitaszvir, paritaprevir és ritonavir) kiválasztódik-e az anyatejbe.

A Viekirax hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A betegek közül néhányan rendkívüli fáradtságról számoltak be a Viekirax és a hepatitisz C-fertőzésre szedett egyéb gyógyszerek szedése alatt. Ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.


3. Hogyan kell szedni a Viekirax-ot?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Viekirax tablettát rendszerint más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral vagy ribavirinnel kell bevenni.

Mennyit kell bevenni?
A készítmény ajánlott adagja két tabletta, reggel egyszerre bevéve.

Hogyan kell bevenni?
- A tablettákat reggel, étkezés közben vegye be. Az étel típusa nem fontos.
- A tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni.
- A tablettákat ne rágja meg, ne porítsa vagy ne törje szét, mert keserű íze lehet.

Mennyi ideig kell szedni a Viekirax-ot?
Ön 8, 12 vagy 24 héten át fogja szedni a Viekirax-ot. Kezelőorvosa tájékoztatja majd, hogy mennyi ideig tart a kezelése. Ne hagyja abba a Viekirax szedését, kivéve, ha kezelőorvosa mondja ezt Önnek. Nagyon fontos, hogy a teljes kezelési időszakot teljesítse. Így van a legnagyobb esélye, hogy a gyógyszerek elmulasszák a hepatitisz C-vírusfertőzést.

Ha az előírtnál több Viekirax-ot vett be
Ha véletlenül többet vett be az ajánlott dózisnál, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, vagy azonnal menjen be a legközelebbi kórházba. Vigye magával a gyógyszer csomagolását, így könnyen el tudja mondani, mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Viekirax-ot
Fontos, hogy ne maradjon ki a gyógyszer egyetlen adagja sem. Ha kimarad egy adag és:
- Több mint 12 óra van hátra a következő adag bevételéig - amilyen hamar csak lehet, étellel vegye be a kimaradt adagot.
- Kevesebb mint 12 óra van a következő adag bevételéig - ne vegye be a kimaradt adagot, a következő adagot a szokásos módon vegye be étellel.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Hagyja abba a Viekirax szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget, ha az alábbiak bármelyike előfordul Önnél:

Mellékhatások a Viekirax daszabuvirral vagy anélkül, és ribavirinnel vagy anélkül történő alkalmazásakor:

Gyakoriság nem ismert: a rendelkezésekre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakció, melynek a tünetei közé tartozhat:
-- Légzési vagy nyelési nehézség
-- Szédülés vagy szédelgés, melyet okozhat alacsony vérnyomás
-- Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata
-- Kiütés és bőrviszketés

- Rosszabbodó májproblémák. A tünetek közé tartozhat:
-- Hányinger, hányás, vagy étvágytalanság
-- A bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése
-- A szokásosnál sötétebb vizelet
-- Zavartság
-- A gyomortájék duzzanata

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja.

Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral együtt alkalmazza:
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Viszketés.
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- A bőr rétegeinek duzzanata, ami a test bármely részét érintheti, beleértve az arcot, a nyelvet vagy a garatot, és nyelési vagy légzési nehézségeket okozhat (angioödéma)

Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral és ribavirinnel együtt alkalmazza:
Nagyon gyakori:
10 beteg közül 1-nél többet érinthet
- Erős fáradtságérzés
- Émelygés (hányinger)
- Viszketés
- Alvási nehézség (álmatlanság)
- Gyengeség, erőtlenség
- Hasmenés
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Anémia (alacsony vörösvértestszám)
- Hányás
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Kiszáradás
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- A bőr rétegeinek duzzanata, ami a test bármely részét érintheti, beleértve az arcot, a nyelvet vagy a garatot, és nyelési vagy légzési nehézségeket okozhat (angioödéma)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni a Viekirax-ot?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő {EXP} után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Viekirax?
- Tablettánként 12,5 mg ombitaszvirt, 75 mg paritaprevirt és 50 mg ritonavirt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
-- Tablettamag: kopovidon, tokoferszolán, propilén-glikol-monolaurát, szorbitán-monolaurát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E 551), nátrium-sztearil-fumarát.
-- A tabletta filmbevonata: poli(vinil-alkohol) (E 1203), makrogol (3350), talkum (E 553b), titán-dioxid (E 171) és vörös vas-oxid (E 172).

Milyen a Viekirax külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Viekirax tabletta rózsaszín, hosszúkás, domború, 18,8 mm × 10,0 mm méretű filmtabletta, "AV1" jelzéssel. A Viekirax tabletta 2 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül kiszerelésre.
Dobozonként 56 db tablettát tartalmaz (gyűjtőcsomagolás - benne 4 belső doboz egyenként 14 db tablettával).

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 08. 12.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!