A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VOLTAREN OPHTHA CD 1 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diclofenac

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01B - GYULLADÁSGÁTLÓ SZEREK
  • S01BC - Nem steroid gyulladásgátló szerek
  • S01BC03 - Diclofenac
hirdetés

VOLTAREN OPHTHA CD 1 mg/ml oldatos szemcsepp 5 ml

5 ml

V

OGYI-T-5572/07

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Voltaren Ophtha CD szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A szem egyes, nem fertőzést követő gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére szolgáló nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer.
Bizonyos szemészeti műtétek előtt, illetve után, szemsérüléseket követően a gyulladások kialakulásának kivédésére, az esetleges fájdalmak csillapítására.
Hatóanyaga bejut a szaruhártyába, kötőhártyába, a szem érhártyájába és ott fejti ki gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását, anélkül, hogy számottevő általános hatást fejtene ki.
2. Tudnivalók a Voltaren Ophtha CD szemcsepp alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Voltaren Ophtha CD szemcseppet
- ha allergiás a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban már előfordult, hogy bizonyos gyógyszerek (pl. acetilszalicilsav hatóanyagot tartalmazó szer) szedésekor asztmás roham, csalánkiütés, heveny orrüreggyulladás alakult ki.
- a terhesség utolsó harmadában.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A nem-szteroid hatóanyagú szemészeti készítmények gyulladásgátló aktivitása elfedheti a szem fertőzéseinek tüneteit. Fertőzés fennállása vagy veszélye esetén más, megfelelő gyógykezelést is alkalmazni kell.

A Voltaren Ophtha CD szemcsepp alkalmazása előtt el kell távolítani a szemről a kontaktlencsét és az oldat becseppentése után legalább 15 percet kell várni a lencsék visszahelyezéséig.
Lágy kontaktlencse használata esetén a lencse nélküli időszakokban kell alkalmazni a Voltaren Ophtha CD szemcseppet.
Azok a betegek, akik műtéti beavatkozás során terápiás célzattal kaptak kontaktlencsét, a szemcsepp-kezelést követően sem vehetik ki azt.
Gyermekek és serdülők
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp gyermekek kezelésére nem javallt.
Egyéb gyógyszerek és a Voltaren Ophtha CD szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A szaruhártya korábbról meglévő gyulladásos betegségeiben lokális szteroidokkal együtt történő alkalmazása óvatosságot igényel.
Más hatóanyagot tartalmazó szemészeti gyógyszerekkel egyidejűleg minden esetben csak kifejezett orvosi utasításra alkalmazható.
Egyéb szemcseppekkel történő egyidejű kezeléskor a hatóanyag kimosódásának megakadályozására a különböző gyógyszerek becseppentése között célszerű 5 perc szünetet tartani.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség utolsó harmadában: nem alkalmazható.
Szoptatás idején csak kivételesen, az orvos kifejezett utasítására, a lehető legrövidebb ideig alkalmazható.
A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp alkalmazása után homályos látás, látászavar léphet fel, ami hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetői, ill. gépkezelői képességeket. A homályos látás megszűnéséig nem szabad gépjárművet vezetni, vagy gépeket kezelni.
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely a szem irritációját, valamint a lágy kontaktlencsék elszíneződését okozza.
3. Hogyan kell alkalmazni a Voltaren Ophtha CD szemcseppet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta 3-5-ször 1 csepp, a kötőhártyazsákba cseppentve.
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp használata után a belső szemzugnál elhelyezkedő könnyzsákon alkalmazott nyomás, vagy a szem 5 percen át tartó zárva tartása csökkentheti az általános (szisztémás) mellékhatásokat és növeli a helyi hatást.
A Voltaren Ophtha CD szemcsepp alkalmazásakor a cseppentő hegyét ne érintse a szeméhez vagy a szemkörnyék bőréhez, mert ez az oldat szennyeződéséhez vezethet.
A cseppentős tartályt használat után azonnal le kell zárni.
Ha az előírtnál több Voltaren Ophtha CD szemcseppet alkalmazott
Amennyiben panaszai fokozódnak vagy újabb tünetek lépnek fel, keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette alkalmazni a
Voltaren Ophtha CD szemcseppet
Amennyiben csak néhány órával késlekedett, ossza el az adagokat úgy, hogy az orvosa által előírt napi kezelésszám meglegyen. Amennyiben hosszabb idő telt el, alkalmazza a következő esedékes adagot. Amennyiben panaszai fokozódnak vagy újabb tünetek lépnek fel, keresse fel kezelőorvosát.
Ha idő előtt abbahagyja a Voltaren Ophtha CD szemcsepp alkalmazását
Amennyiben idő előtt abbahagyja a kezelést, bizonyos szembetegségeknél elképzelhető, hogy Ön nem fogja észrevenni állapotának rosszabbodását. A szemcseppet ezért feltétlenül orvosa által előírt adagban és ideig alkalmazza.
Túladagolás
Nem ismeretes. A szemcseppes tartály tartalmának véletlen lenyelése sem okozna mérgezési tüneteket a hatóanyag tartalom figyelembevételével.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Voltaren Ophtha CD szemcseppet a betegek általában jól tűrik.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be a következő gyakoriság szerint:

Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a
Voltaren Ophtha CD szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A cseppentős tartályt használat után azonnal le kell zárni.
Felbontás után 1 hónapig használható fel.
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Voltaren Ophtha CD szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg diklofenák-nátrium 1 ml szemcseppben.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (konzerválószer), nátrium-edetát, hidroxi-propil-gamma-ciklodextrin, 1 M sósav (pH beállításához), propilénglikol, trometamol, tiloxapol, injekcióhoz való víz.

Milyen a Voltaren Ophtha CD szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
5 ml színtelen, steril oldat átlátszó cseppentőbetéttel ellátott, garancia-zárást biztosító, fehér, csavaros kupakkal lezárt, fehér tartályba töltve.
Egy tartály dobozonként.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!