A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ZEVALIN 1,6 mg/ml készlet radioaktív infúziós gyógyszerekhez

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibritumomab tiuxetan

  • V - EGYÉB
  • V10 - TERÁPIÁS CÉLÚ RADIOAKTIV KÉSZÍTMÉNYEK
  • V10X - EGYÉB TERÁPIÁS RADIOAKTÍV KÉSZÍTMÉNYEK
  • V10XX - További terápiás radioaktív készítmények
  • V10XX02 - Ibritumomab tiuxetan (90Y)
hirdetés

ZEVALIN 1,6 mg/ml készlet radioaktív infúziós gyógyszerekhez 1x

1x

V

3 281 396 Ft

EU/1/03/264/001

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZEVALIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Ez a gyógyszer kizárólag terápiás célból alkalmazható radioaktív gyógyszer.

A Zevalin egy, az ibritumomab-tiuxetán (90Y) hatóanyag elkészítésére szolgáló készlet, amely egy radioaktív ittrium-90 (90Y) anyaggal jelzett monoklonális ellenanyag. A Zevalin kötődik az egyes fehérvérsejtek (B-sejtek) felszínén található fehérjékhez (CD20), és besugárzás útján semmisíti meg ezeket.

A Zevalin a B-sejtes non-Hodgkin limfóma (NHL) egyes alfajaiban szenvedő betegek kezelésére szolgál (CD20+ indolens vagy transzformált B-sejtes NHL), ha a korábbi rituximabbal, egy másik monoklonális ellenanyaggal végzett kezelés nem hatott, vagy már hatástalanná vált (a kezelésre nem reagáló vagy visszaeső betegek).

A Zevalint kezelésben előzőleg nem részesült, follikuláris limfómában szenvedő betegek kezelésére is használják. Ilyenkor állapotmegőrző (konszolidációs) kezelésként alkalmazzák a kezdeti kemoterápia okozta csökkent limfómasejtszám (remisszió) javítására.

A Zevalin alkalmazása kismértékű radioaktív terhelést jelent. Kezelőorvosa és a nukleáris medicina szakorvos úgy döntött, hogy az Ön esetében a radioaktív gyógyszerrel elvégzendő eljárásból származó klinikai előny meghaladja a sugárzás miatti kockázatot.


2. TUDNIVALÓK A ZEVALIN KEZELÉS ELŐTT

Ön nem kaphat Zevalint

- ha allergiás (túlérzékeny) az alábbiakra:
-- az ibritumomab-tiuxetánra, az ittrium-kloridra, vagy a Zevalin bármely egyéb segédanyagára, (felsorolásukat lásd a 6. "Mit tartalmaz a Zevalin" pontban).
-- a rituximabra vagy egyéb, egérből származó (murin eredetű) fehérjékre.
- ha terhes vagy szoptat (lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot is).

A Zevalin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Az alábbi esetekben nem javasolt a Zevalin alkalmazása, mert biztonságosságát és hatásosságát még nem vizsgálták:
- Ha az Ön csontvelőjének több mint egynegyede tartalmaz rosszindulatú, rendellenes sejteket.
- Ha Ön külső besugárzást (a sugárterápia egy típusa) kapott csontvelője több mint egynegyedére.
- Ha csak Zevalint kap és a vérlemezkék száma kevesebb mint 100 000/mm3
- Ha a vérlemezkék száma kevesebb mint 150 000/mm3 a kemoterápia után
- Ha a fehérvérsejtek száma kevesebb mint 1500/mm3.
- Ha Ön csontvelő-átültetésben részesült vagy vérképző őssejteket kapott a múltban.

Ha Önt más fehérjékkel kezelték a Zevalin megkezdése előtt (főként, ha a fehérjék egérből származtak), úgy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Önnél allergiás reakció. Ezért szükségessé válhat olyan vizsgálatok elvégzése, amelyek kimutatják a speciális ellenanyagokat.

Emellett a Zevalin alkalmazása nem ajánlott olyan non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek esetén, akiknél a betegség az agyat és/vagy a gerincvelőt érinti, mert ilyen betegeket nem vontak be a klinikai vizsgálatokba.

Gyermekek
Gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nincs adat a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozóan, ezért a Zevalin alkalmazása ebben a betegcsoportban nem javasolt.

Idős betegek
Az idősebb (65 évet betöltött) betegekkel kapcsolatos adatok mennyisége korlátozott. A biztonságosság és a hatásosság vonatkozásában nem figyelhető meg különbség ennél a korcsoportnál a fiatalabb betegekhez képest.

Egyéb gyógyszerek és a Zevalin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Kezelőorvosának elsősorban a növekedési faktort, pl. filgrasztomot alkalmazó kezeléseket a Zevalin adását megelőző három és a Zevalin-kezelést követő két hétig meg kell szakítania.

Ha fludarabin hatóanyagot tartalmazó kemoterápia után kevesebb mint 4 hónappal Zevalint kap, megnő annak a veszélye, hogy vérsejtjei száma lecsökken.

Amennyiben oltást kell kapnia, kérjük közölje kezelőorvosával, hogy előzőleg Zevalin-kezelésben részesült.

Terhesség és szoptatás
A Zevalin alkalmazása terhesség alatt tilos. Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt terhességi tesztet végez a terhesség kizárására. A fogamzóképes női és a férfibetegeknek megbízható fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a Zevalin-kezelés alatt és annak befejezését követő egy évig.

Fennáll a veszélye annak, hogy a Zevalinnal történő ionizáló sugárzás károsítja a petefészkeket és a heréket. Kérdezze meg kezelőorvosát, mennyiben érintheti ez Önt, főleg, ha gyermeket tervez a jövőben.

A kezelés alatt és az annak befejezését követő 12 hónap alatt a szoptatás tilos.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Zevalin befolyást gyakorolhat a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre, mivel a szédülés gyakori mellékhatás. Kérjük, legyen óvatos, amíg biztosan meg nem győződik arról, hogy Önt ez nem érinti.

A Zevalin nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer adagonként maximum 28 mg nátriumot tartalmaz, a radioaktivitási koncentrációtól függően. Ezt kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A ZEVALIN-T?

A radioaktív gyógyszerek használatára, kezelésére és megsemmisítésére szigorú jogszabályok vonatkoznak. A Zevalin-t csak speciálisan kialakított, ellenőrzött területeken alkalmazzák. A készítményt csak a biztonságos alkalmazás terén képzett, képesített személyek kezelhetik és adhatják be Önnek. Ezek a személyek különös gonddal fognak eljárni a készítmény biztonságos alkalmazása érdekében, és mindenről tájékoztatják Önt, amit csinálnak.

A Zevalin adagja függ testsúlyától, vérlemezkeszámától és attól, milyen betegségre alkalmazzák Önnél a Zevalint (terápiás javallat). A maximális adag nem lépheti túl az 1200 MBq-t (= megabecquerel, a radiokativitás mértékegysége).

A Zevalint egy másik gyógyszerrel együtt alkalmazzák, mely a rituximab nevű hatóanyagot tartalmazza.
Ön 7-9 nap eltéréssel egy egészségügyi intézményben végzett 2 kezelés alkalmával összesen 3 infúziót kap.
- Az 1. napon egy rituximab infúziót kap.
- A 7., 8. vagy 9. napon egy rituximab infúziót kap, melyet röviddel utána (4 órán belül) egy Zevalin infúzió követ.

A készítmény ajánlott adagja:

Follikuláris limfómában szenvedő betegek konszolidációs kezelésére:
- A szokásos adag 15 MBq/testsúly-kilogramm.

Visszaeső vagy kezelésre nem reagáló non-Hodgkin limfómában szenvedő, a rituximabra nem reagáló betegek kezelésére:
- A szokásos adag 11 vagy 15 MBq/testsúly-kilogramm, a vérlemezkeszámtól függően.

A Zevalin elkészítése
A Zevalin nem alkalmazható közvetlenül, az egészségügyi személyzetnek előzőleg el kell készítenie. A készlet lehetővé teszi az ibritumomab-tiuxetán ellenanyag és a radioaktív (jelölt) izotóp, az ittrium 90Y egyesítését (radioaktív jelölés).

Hogyan kell beadni a Zevalint
A Zevalint (a vénába csepegtetett) intravénás infúzióként adják be, általában kb.10 perc alatt.

Miután megkapta a Zevalin-t
A Zevalin hatására szervezetét érő sugármennyiség kisebb, mint a sugárterápia alatt bevitt mennyiség. A radioaktivitás nagy része lebomlik a testen belül, azonban egy kis része a vizelettel távozik. Ezért a Zevalin infúziót követő egy héten keresztül mindig mosson alaposan kezet vizelés után.

A kezelés után kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat fog végezni Önnél, hogy megállapítsa vérlemezkéinek és fehérvérsejtjeinek számát. Ezeknek a száma a kezelés megkezdése utáni kb. két hónapban általában csökken.
Ha kezelőorvosa azt tervezi, hogy a Zevalin-kezelés után egy másik antitesttel kezeli Önt, szükségessé válhat bizonyos antitest-vizsgálatok elvégzése. Kezelőorvosa közölni fogja, amennyiben ez érinti Önt.

Ha az előírtnál több Zevalin-t kapott:

Ha bármiféle káros hatás lépne fel Önnél, kezelőorvosa a megfelelő kezelésben részesíti Önt. Ez jelentheti a Zevalin-kezelés megszakítását, és egy növekedési faktorokkal vagy saját őssejtekkel történő kezelés megkezdését.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Zevalin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- fertőzés: láz, hidegrázás
- vérmérgezés (szepszis): láz és hidegrázás, az elmeállapot változása, gyors légzés, szapora szívverés, csökkent vizeletmennyiség, alacsony vérnyomás, sokk, vérzési és véralvadási problémák
- tüdőgyulladás (pneumónia): nehézlégzés
- alacsony vérsejt szám: szokatlan bevérzések, sérülés után a szokottnál erősebb vérzés, láz, vagy ha szokatlanul fáradtnak éri magát és szokatlanul gyorsan kifullad
- súlyos nyálkahártya-reakciók, melyek a Zevalin és/vagy a rituximab alkalmazását követő napokban vagy hónapokban lépnek fel. Kezelőorvosa ilyenkor azonnal leállítja a kezelést.
- extravazáció (az infúzió beszivárgása a környező szövetekbe): a beadás alatt az injekció beadási helyén jelentkező fájdalom, égető érzés, szúró fájdalom vagy egyéb reakciók. Kezelőorvosa ilyenkor azonnal leállítja az infúziót, majd újra elkezdi annak beadását egy másik vénába.
- allergiás (túlérzékenységi) reakciók/infúziós reakciók: allergiás reakciók/infúziós reakciók tünetei a következők lehetnek: bőrreakciók, légzési nehézség, duzzanatok, viszketés, bőrpír, hidegrázás, szédülés (esetleg alacsony vérnyomásra utaló jel). Az adott reakció jellegétől/súlyosságától függően kezelőorvosa dönti el, hogy azonnal abba kell-e hagyni a kezelést.

A csillaggal (*) jelölt mellékhatások néhány esetben halálos kimenetelűek voltak - vagy a klinikai vizsgálatok vagy a forgalomba kerülést követő időszak során.
A két csillaggal (**) jelölt mellékhatásokat a konszolidációs kezelés során figyelték meg.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)

- csökkent vérlemezke-, vörösvértest- vagy fehérvérsejtszám (trombocitopénia, leukocitopénia, neutropénia, anémia)*
- hányinger
- gyengeség, láz, hidegrázás
- fertőzés*
- fáradtság**
- piros pontszerű foltok a bőr alatt (petekkia)**

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

- vérmérgezés (szepszis)*, tüdőgyulladás (pneumónia)*, húgyúti fertőzés, a száj gombás fertőzései, például szájpenész (orális kandidiázis)
- egyéb, a vér rák (mielodiszpláziás szindróma (MDS)/akut mieloid leukémia (AML))*, **; tumorfájdalom
- lázzal járó fehérvérsejt-veszteség (lázas neutropénia); minden vérsejttípus számának a csökkenése (páncitopénia)*; csökkent nyiroksejtszám (limfocitopénia)
- allergiás (túlérzékenységi) reakciók,
- nagymértékű étvágytalanság miatti testsúlycsökkenés (anorexia),
- szorongás, alvászavar (inszomnia),
- szédülés, fejfájás,
- csökkent vérlemezkeszám miatt fellépő vérzés*,
- köhögés, orrfolyás,
- hányás, gyomorfájás, hasmenés, emésztési zavar, torokirritáció, székrekedés,
- kiütés, viszketés (pruritusz)
- ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia), hátfájás, nyakfájás,
- fájdalom, influenzaszerű tünetek, általános roszullét, dagadás a kéz, láb és egyéb szövetekben kialakuló folyadékgyülem (periferális ödéma) következtében, fokozott izzadás
- magas vérnyomás (hipertónia)**
- alacsony vérnyomás (hipotónia)**
- a menstruációs ciklus kimaradása (amenorrea)**.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- szapora szívverés (tahikardia)

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- jóindulatú agydaganat (meningeóma),
- az alacsony vérlemezkeszám miatt fellépő koponyán belüli vérzés*

Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert:

- a bőrön és a nyálkahártyákon jelentkező bőrreakció (ideértve a Stevens-Johnson-szindrómát is)
- az infúzió átszivárgása a környező szövetekbe (extravazáció), mely hatására a szövetek gyulladása (infúzió beadási helyén fellépő dermatitisz), bőrhegesedés az infúzió beadási helyén és az infúzió beadási helyén fekély alakult ki
- a nyirokrendszer tumorjai körül kialakuló szövetkárosodás és ezen tumorok megnövekedéséből adódó szövődmények.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL A ZEVALIN-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Zevalin-t.

Ezt a gyógyszert az egészségügyi szakszemélyzet tárolja.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg az eredeti csomagolásban tárolandó.
A tárolásnak meg kell felelnie a radioaktív anyagokra vonatkozó nemzeti előírásoknak.

A radioaktív jelölés után javasolt haladéktalanul felhasználni a készítményt. A stabilitás 8 órán keresztül bizonyított 2 °C és 8 °C közötti hőmérsékleten és fénytől védve tárolva.


6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz a Zevalin

- A készítmény hatóanyaga: ibritumomab-tiuxetán. Injekciós üvegenként 3,2 mg ibritumomab- tiuxetánt tartalmaz 2 ml oldatban (1,6 mg/ml).
-- Egyéb összetevők:
--- ibritumomab-tiuxetánt tartalmazó injekciós üveg: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz
--- nátrium-acetátot tartalmazó injekciós üveg: nátrium-acetát, injekcióhoz való víz
--- beállító puffert tartalmazó injekciós üveg: humán albumin oldat, nátrium-klorid, dinátrium- foszfát-dodekahidrát, nátrium-hidroxid, kálium-dihidrogén-foszfát, kálium-klorid, pentetasav, (hígított) sósav a pH beállításához, injekcióhoz való víz.

A radioaktív megjelölést követően a végleges forma 2,08 mg (90Y) ibritumomab-tiuxetánt tartalmaz 10 ml oldatban.

Milyen a Zevalin külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Zevalin egy készlet radioaktív infúziós gyógyszerhez, mely az alábbiakat tartalmazza:
- Egy ibritumomab-tiuxetánt tartalmazó üveg injekciós üveg, ami 2 ml átlátszó, színtelen oldatot tartalmaz.
- Egy nátrium-acetátot tartalmazó üveg injekciós üveg, ami 2 ml átlátszó, színtelen oldatot tartalmaz.
- Egy beállító puffer tartalmazó üveg injekciós üveg, ami 10 ml átlátszó, sárga-borostyánsárga színű oldatot tartalmaz.
- Egy reakcióüveg (üres)

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2020. 03. 09.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!