Természetes eredetű hatóanyagok a modern orvoslásban

hirdetés

Kultúrtörténeti források és ásatások leletei alapján az emberiség már a neolitikumban megtapasztalta bizonyos növények gyógyító, vagy mérgező hatását. A tudatos földművelés kezdeteit Ázsiában 7 - 13 000 évre, Észak–Afrikában, a Nílus két partján 11 000 évre datálják. Egy babiloni ékírásos emlék szerint Kr.e. 3000 körül már tudatosan foglalkoztak a gyógynövények termesztésével is. Konfucius tudományos munkáiban már 44 kultúrnövény neve szerepelt (Kr.e. 551-470.). A Biblia több helyen tesz említést Kínába tartó utakról, amelyek kapcsán mezőgazdasági termékek, gyógyító növények jutottak el a Földközi-tenger országaiba. Az ősi Egyiptomban számtalan fűszer- és gyógynövényt termesztettek. Az Ebers papirusz bőséges tárháza e növények gyógyszerként történő felhasználásának (Kr.e. 1600.). A magyarok már a török népek szomszédságában elsajátították a növénytermesztést, és gazdag gyógynövényismerettel rendelkeztek.

A gyógy- és aromanövények napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak a világ népességének egészségmegőrzésében. A növényi anyagok nemzetközi kereskedelmében a vad összetételű gyógy- és aromanövény-keverékek játsszák a legfontosabb szerepet. A nemzetközi kereskedelem 80%-ban néhány ország dominanciája alatt áll. Japán és Korea a fő szállítók, Kína és India a legnagyobb termelők. Hong-Kong, az USA és Németország a legfontosabb kereskedelmi központok. A nagyméretű kereskedelem miatt azonban világszerte felbecsülhetetlen károk keletkeznek a vad növényi populációkban, amely a genetikai anyag lvesztését, és a növényi változatosság csökkenését eredményezheti. Számos kérdést vet fel a gyógy- és aromanövények, a zöldség- és gyümölcstermesztés- és -feldolgozás megbízhatósága, valamint az ezekkel összefüggő élelmiszerbiztonság.

Ma már mindenki számára ismert az életminőséget javító „mediterrán diéta” vagy az északabbra termő „berry”-k étrendbe iktatása, de csak kevesen ismerik e növények bioaktív anyagainak molekuláris biológiai hatásait és jelentőségüket különböző betegségek terápiájában.

Bár a növényi eredetű hatóanyagokkal történő gyógyítás több évezredes múlttal rendelkezik, a (gyógy)növények gyógyhatásának nem megfelelő ismerete azonban még mindig súlyos egészségkárosodásokat okozhat. Különösen veszélyesek a táplálék-kiegészítő „hatóanyagbombák”, melyek reklámja gyakran sablonos. Kevésbé ismertek a mellékhatások, a gyógynövény-gyógyszer interakciók.

Az utóbbi években, a nem megfelelő gyógynövényismeret miatt előfordult halálesetek, valamint a hamisítási botrányok szükségessé teszik, hogy tudásunkat a modern kutatások eredményeivel gyarapítsuk. Megismerjük mindazokat a hatásmechanizmusokat, melyek a modern orvoslás kiegészítő eszközei lehetnek, és elkerüljük azokat a veszélyeket, amelyek gyakran a marketingfogások miatt félrevezetnek. Ebben kívánnak segítséget nyújtani a konferencia előadói, akik az alapkutatásoktól a klinikai alkalmazásig széles spektrumban tárják elénk a legkorszerűbb ismereteket. Eligazítást adnak a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények jelenlegi helyzetéről, foglalkoznak a gyógynövénykészítmények alkalmazásával kapcsolatos dilemmákkal, a jogi szabályozások kérdésével, és legfőképp az orvosi és gyógyszerészi gondoskodással.

Tisztelettel:

Dr. Blázovics Anna

A kongresszus szakmai koordinátora: Dr. Blázovics Anna D.Sc. igazgató (Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet)

TUDOMÁNYOS PROGRAM

2013. november 6. szerda

Elnökök: Blázovics Anna, Hohmann Judit

9:00 Blázovics Anna

Bevezető gondolatok a természetes eredetű hatóanyagok terápiás

alkalmazásáról

9:20 Forrai Judit

Gyógynövények kultúrtörténete a bujaság és bujakór szolgálatában

9:40 Zhen Chen

Hagyományos kínai gyógyászat a XXI. században

10:00 Hohmann Judit

Új gyógyszerek felfedezése a természetből: egy korszak vége vagy ígéretes

jövő?

10:20 szünet

Elnökök: Varjúné Bogdán Mária, Csupor Dezső

10:40 Varjúné Bogdán Mária

Természetes eredetű anyagok és készítmények (gyógytermékek,

gyógyszerek) létjogosultsága a terápiában, jövőbeli helyzetük az európai

harmonizáció tükrében

11:00 Janicsák Gábor

Növényi eredetű készítmények termékkategóriái

11:20 Csupor Dezső

Természetes, tehát biztonságos? Növényi eredetű termékek minőség-

ellenőrzési tapasztalatai

11:40 szünet

Elnökök: Lugasi Andrea, Fébel Hedvig

12:40 Pallós Júlia

A gyógynövények mellékhatásairól

13:00 Temesi Ágoston - Biacs Péter

Gyógy- és fűszernövények dúsított funkcionális élelmiszerek piaci

vizsgálata

13:20 Fébel Hedvig

Gyógynövények felhasználási lehetősége állati betegségek prevenciójában,

és hatóanyagaik megjelenése az állati élelmiszerekben

13:40. Lugasi Andrea

Növényi hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazása: jogi

környezet, szakértői értékelés

14:00 szünet

Elnökök: Molnár Péter, Antal Magda

14:20 Molnár Péter

Karotinoidok szerepe daganatos és szembetegségek megelőzésében

14:40 Balázs Andrea

Természetes hashajtókról pro és kontra

15:00 Antal Magda

Az E-vitamin élettani hatása

15:20 Regöly-Mérei Andrea

A csicsóka hatása a dietoterápiában

15:40 szünet

Elnökök: Lemberkovics Éva, Varga Zsuzsa

16:00 Varga Zsuzsa

Lilavirágú Máriatövis (Silybum marianum) hatásai in vitro és in vivo

16:20 Lemberkovics Éva

Új gyógyszerkönyvi drogok, hatóanyagaik és készítményeik

16:40 Alberti Ágnes

Étrendi hidroxifahéjsavak jelentősége a májterápiában

17:00 Böszörményi Andrea

Illóolajok hatásmechanizmusa, szerepe a terápiában, és alkalmazásának

veszélyei

2013. november 7. csütörtök

Elnökök: Szőke Éva, Szentmihályi Klára

9:00 Szőke Éva

Géntaranszformált növényi kultúrák felhasználásának perspektívái

természetes eredetű hatóanyagok előállítására

9:20 Sárdi Éva

Természetes eredetű metilező ágensek jelentősége az életminőség

javításában

9:40 Szentmihályi Klára

Adjuváns terápiában alkalmazott készítmények fémelem-tartalmai és

jelentőségük

10:00 Hagymási Krisztina

Természetes antioxidánsok: tények és kétségek - C-vitamin

10:20 szünet

Elnökök: Szőllősiné Varga Ilona, Vasas Gábor

10:40 Temesvári Erzsébet

Illat és gyógynövény szenzibilizáció klinikai megjelenése

11:00 Vasas Gábor

Algák a gyógyászatban

11:20 Hegedűs Attila

Gyümölcsök szerepe a korszerű táplálkozásban

11:40 Szőllősiné Varga Ilona

A hegy leve vagy a szőlő magja? - Muszáj megöregednünk?

12:00 szünet

Elnökök: Barna Mária, Rezessy-Szabó Judit

13:00 Rezessy-Szabó Judit

Pre- és probiotikumok szerepe az egészségmegőrzésben

13:20 Barna Mária

Táplálkozás és a kognitív funkciók

13:40 Patócs Viktória - Gyalmos Ildikó

A gyógynövények ismerete és használata a várandósok és kisgyermekes

édesanyák körében

14:00 Kleiner Dénes

Szelénpótlás. Növényi eredetű táplálékaink szeléntartalma

14:20 szünet

Elnökök: Dank Magdolna, Nyirády Péter8 9

14:40 Nyirády Péter
Természetes eredetű hatóanyagok a jóindulatú prosztata megnagyobbodás

és az idült dülmirigygyulladás kezelésében

15:00 Dank Magdolna
Daganatellenes kezelések okozta mellékhatások – és az élelmiszer-bevitel

közötti összefüggések

15:20 Soós Gyöngyvér
Növényi hatóanyagok dermatológiai és kozmetológiai alkalmazhatósága a

tényeken alapuló orvoslás tükrében

15:40 Pucsok József
A teljesítményfokozás gyógyszeres lehetőségei

16:00 szünet

Elnökök: Gundel János, Kéry Ágnes

16:20 Kéry Ágnes
Nemkívánt mellékhatások, gyógynövény-gyógyszer interakciók

16:40 Kocsis Ibolya
Az antioxidáns hatás vizsgálati módszereivel kapcsolatos laboratóriumi

diagnosztikai problémák

17:00 Gundel János - Hidvégi Hedvig
Fokhagyma a magyar konyhában

17:20 Hidvégi Hedvig - Gundel János
Gyógyhatású zöldfűszerek a gasztronómiában

17:40 Blázovics Anna Zárszó

Szerző:

PHARMINDEX Online