Természetes eredetű hatóanyagok a modern orvoslásban
Kultúrtörténeti források és ásatások leletei alapján az emberiség már a neolitikumban megtapasztalta bizonyos növények gyógyító, vagy mérgező hatását. A tudatos földművelés kezdeteit Ázsiában 7 - 13 000 évre, Észak–Afrikában, a Nílus két partján 11 000 évre datálják. Egy babiloni ékírásos emlék szerint Kr.e. 3000 körül már tudatosan foglalkoztak a gyógynövények termesztésével is. Konfucius tudományos munkáiban már 44 kultúrnövény neve szerepelt (Kr.e. 551-470.). A Biblia több helyen tesz említést Kínába tartó utakról, amelyek kapcsán mezőgazdasági termékek, gyógyító növények jutottak el a Földközi-tenger országaiba. Az ősi Egyiptomban számtalan fűszer- és gyógynövényt termesztettek. Az Ebers papirusz bőséges tárháza e növények gyógyszerként történő felhasználásának (Kr.e. 1600.). A magyarok már a török népek szomszédságában elsajátították a növénytermesztést, és gazdag gyógynövényismerettel rendelkeztek.
A gyógy- és aromanövények napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak a világ népességének egészségmegőrzésében. A növényi anyagok nemzetközi kereskedelmében a vad összetételű gyógy- és aromanövény-keverékek játsszák a legfontosabb szerepet. A nemzetközi kereskedelem 80%-ban néhány ország dominanciája alatt áll. Japán és Korea a fő szállítók, Kína és India a legnagyobb termelők. Hong-Kong, az USA és Németország a legfontosabb kereskedelmi központok. A nagyméretű kereskedelem miatt azonban világszerte felbecsülhetetlen károk keletkeznek a vad növényi populációkban, amely a genetikai anyag lvesztését, és a növényi változatosság csökkenését eredményezheti. Számos kérdést vet fel a gyógy- és aromanövények, a zöldség- és gyümölcstermesztés- és -feldolgozás megbízhatósága, valamint az ezekkel összefüggő élelmiszerbiztonság.
Ma már mindenki számára ismert az életminőséget javító „mediterrán diéta” vagy az északabbra termő „berry”-k étrendbe iktatása, de csak kevesen ismerik e növények bioaktív anyagainak molekuláris biológiai hatásait és jelentőségüket különböző betegségek terápiájában.
Bár a növényi eredetű hatóanyagokkal történő gyógyítás több évezredes múlttal rendelkezik, a (gyógy)növények gyógyhatásának nem megfelelő ismerete azonban még mindig súlyos egészségkárosodásokat okozhat. Különösen veszélyesek a táplálék-kiegészítő „hatóanyagbombák”, melyek reklámja gyakran sablonos. Kevésbé ismertek a mellékhatások, a gyógynövény-gyógyszer interakciók.
Az utóbbi években, a nem megfelelő gyógynövényismeret miatt előfordult halálesetek, valamint a hamisítási botrányok szükségessé teszik, hogy tudásunkat a modern kutatások eredményeivel gyarapítsuk. Megismerjük mindazokat a hatásmechanizmusokat, melyek a modern orvoslás kiegészítő eszközei lehetnek, és elkerüljük azokat a veszélyeket, amelyek gyakran a marketingfogások miatt félrevezetnek. Ebben kívánnak segítséget nyújtani a konferencia előadói, akik az alapkutatásoktól a klinikai alkalmazásig széles spektrumban tárják elénk a legkorszerűbb ismereteket. Eligazítást adnak a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények jelenlegi helyzetéről, foglalkoznak a gyógynövénykészítmények alkalmazásával kapcsolatos dilemmákkal, a jogi szabályozások kérdésével, és legfőképp az orvosi és gyógyszerészi gondoskodással.
Tisztelettel:
Dr. Blázovics Anna
A kongresszus szakmai koordinátora: Dr. Blázovics Anna D.Sc. igazgató (Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet)
TUDOMÁNYOS PROGRAM
2013. november 6. szerda
Elnökök: Blázovics Anna, Hohmann Judit
9:00 Blázovics Anna
Bevezető gondolatok a természetes eredetű hatóanyagok terápiás
alkalmazásáról
9:20 Forrai Judit
Gyógynövények kultúrtörténete a bujaság és bujakór szolgálatában
9:40 Zhen Chen
Hagyományos kínai gyógyászat a XXI. században
10:00 Hohmann Judit
Új gyógyszerek felfedezése a természetből: egy korszak vége vagy ígéretes
jövő?
10:20 szünet
Elnökök: Varjúné Bogdán Mária, Csupor Dezső
10:40 Varjúné Bogdán Mária
Természetes eredetű anyagok és készítmények (gyógytermékek,
gyógyszerek) létjogosultsága a terápiában, jövőbeli helyzetük az európai
harmonizáció tükrében
11:00 Janicsák Gábor
Növényi eredetű készítmények termékkategóriái
11:20 Csupor Dezső
Természetes, tehát biztonságos? Növényi eredetű termékek minőség-
ellenőrzési tapasztalatai
11:40 szünet
Elnökök: Lugasi Andrea, Fébel Hedvig
12:40 Pallós Júlia
A gyógynövények mellékhatásairól
13:00 Temesi Ágoston - Biacs Péter
Gyógy- és fűszernövények dúsított funkcionális élelmiszerek piaci
vizsgálata
13:20 Fébel Hedvig
Gyógynövények felhasználási lehetősége állati betegségek prevenciójában,
és hatóanyagaik megjelenése az állati élelmiszerekben
13:40. Lugasi Andrea
Növényi hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazása: jogi
környezet, szakértői értékelés
14:00 szünet
Elnökök: Molnár Péter, Antal Magda
14:20 Molnár Péter
Karotinoidok szerepe daganatos és szembetegségek megelőzésében
14:40 Balázs Andrea
Természetes hashajtókról pro és kontra
15:00 Antal Magda
Az E-vitamin élettani hatása
15:20 Regöly-Mérei Andrea
A csicsóka hatása a dietoterápiában
15:40 szünet
Elnökök: Lemberkovics Éva, Varga Zsuzsa
16:00 Varga Zsuzsa
Lilavirágú Máriatövis (Silybum marianum) hatásai in vitro és in vivo
16:20 Lemberkovics Éva
Új gyógyszerkönyvi drogok, hatóanyagaik és készítményeik
16:40 Alberti Ágnes
Étrendi hidroxifahéjsavak jelentősége a májterápiában
17:00 Böszörményi Andrea
Illóolajok hatásmechanizmusa, szerepe a terápiában, és alkalmazásának
veszélyei
2013. november 7. csütörtök
Elnökök: Szőke Éva, Szentmihályi Klára
9:00 Szőke Éva
Géntaranszformált növényi kultúrák felhasználásának perspektívái
természetes eredetű hatóanyagok előállítására
9:20 Sárdi Éva
Természetes eredetű metilező ágensek jelentősége az életminőség
javításában
9:40 Szentmihályi Klára
Adjuváns terápiában alkalmazott készítmények fémelem-tartalmai és
jelentőségük
10:00 Hagymási Krisztina
Természetes antioxidánsok: tények és kétségek - C-vitamin
10:20 szünet
Elnökök: Szőllősiné Varga Ilona, Vasas Gábor
10:40 Temesvári Erzsébet
Illat és gyógynövény szenzibilizáció klinikai megjelenése
11:00 Vasas Gábor
Algák a gyógyászatban
11:20 Hegedűs Attila
Gyümölcsök szerepe a korszerű táplálkozásban
11:40 Szőllősiné Varga Ilona
A hegy leve vagy a szőlő magja? - Muszáj megöregednünk?
12:00 szünet
Elnökök: Barna Mária, Rezessy-Szabó Judit
13:00 Rezessy-Szabó Judit
Pre- és probiotikumok szerepe az egészségmegőrzésben
13:20 Barna Mária
Táplálkozás és a kognitív funkciók
13:40 Patócs Viktória - Gyalmos Ildikó
A gyógynövények ismerete és használata a várandósok és kisgyermekes
édesanyák körében
14:00 Kleiner Dénes
Szelénpótlás. Növényi eredetű táplálékaink szeléntartalma
14:20 szünet
Elnökök: Dank Magdolna, Nyirády Péter8 9
14:40 Nyirády Péter
Természetes eredetű hatóanyagok a jóindulatú prosztata megnagyobbodás
és az idült dülmirigygyulladás kezelésében
15:00 Dank Magdolna
Daganatellenes kezelések okozta mellékhatások – és az élelmiszer-bevitel
közötti összefüggések
15:20 Soós Gyöngyvér
Növényi hatóanyagok dermatológiai és kozmetológiai alkalmazhatósága a
tényeken alapuló orvoslás tükrében
15:40 Pucsok József
A teljesítményfokozás gyógyszeres lehetőségei
16:00 szünet
Elnökök: Gundel János, Kéry Ágnes
16:20 Kéry Ágnes
Nemkívánt mellékhatások, gyógynövény-gyógyszer interakciók
16:40 Kocsis Ibolya
Az antioxidáns hatás vizsgálati módszereivel kapcsolatos laboratóriumi
diagnosztikai problémák
17:00 Gundel János - Hidvégi Hedvig
Fokhagyma a magyar konyhában
17:20 Hidvégi Hedvig - Gundel János
Gyógyhatású zöldfűszerek a gasztronómiában
17:40 Blázovics Anna Zárszó
Szponzorált tartalom