Új kórházigazgatók

hirdetés

32 új kórházigazgató vette át kinevezését

Az új kórházigazgatók a kinevezésük ünnepélyes átadásán az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 1-jén.

Az első sorban, középen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, tőle balra Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója, jobbra kettővel Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

32 kórházigazgató vehette át kinevezését.

MTI Fotó: Beliczay László

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) július 29-én írt ki pályázatot az állami fenntartásba került városi egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire, illetve azoknak a korábbi megyei önkormányzati és fővárosi egészségügyi intézményeknek a főigazgatói posztjára, amelyeknél pályázatot előzőleg eredménytelennek nyilvánították. A 47 vezetői tisztségre kiírt pályázat 32 poszt esetében zárult eredményesen.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen elmondta: a kórházak és fenntartójuk, a GYEMSZI, valamint az ágazatvezetés közötti kapcsolatban kultúraváltásra, valóságos párbeszédre van szükség. Mint kifejtette: azt szeretné, hogy a kórházvezetők egyfajta nagykövetként az intézmények dolgozóinak és betegeinek közvetítsék, hogy a bajban, a betegségben számíthatnak az államra, velük pedig osszák meg a rendszerrel kapcsolatos megoldási, újítási javaslataikat.


A miniszter nemzetstratégiai kérdésnek nevezte, hogy sikerüljön új viszonyt teremteni az állam és az állampolgárok között. Mint kiemelte: az egészségügyben is radikális változások zajlanak, de mindennek célja, hogy egy átlátható, fenntartható, biztonságos rendszert hozzanak létre.


Balog Zoltán az első jelentős sikernek, áttörésnek nevezte az egészségügyben a kórházak állami átvételét, de kiemelte: nem csak ennyit akartak, a további lépések - például a kórházak adósságállományának rendezése - most következnek.


Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója azt mondta: a jövő évben a kórházi ellátásban a minőség és a szervezetfejlesztés kap hangsúlyosabb szerepet.


Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a kinevezési dokumentumokhoz vezetői nyilatkozatot is mellékeltek, amelyben írnak a betegekről, a szakmai csapatmunkáról, de kitérnek arra is: nem szabad, hogy a rendszer újabb két évtizedig változatlanul maradjon. Most a kórházigazgatók is részesei lettek annak a munkának, hogy "egyszer rendet tegyenek az egészségügyben". Ezzel együtt viszont az intézményvezetőktől azt várják, hogy a rendszer megújulásán folyamatosan dolgozzanak - mondta az államtitkár, hozzátéve, "nehéz az a frontszolgálat, amelyet az ellátás érdeke kíván tőlük".


Szócska Miklós kiemelte: igyekeznek olyan csapatszellemet kiépíteni a kórházvezetőkkel és a térségi vezetőkkel, hogy érezzék, nincsenek egyedül. Az újonnan kinevezett intézményvezetőknek azt mondta: ahol korrekcióra van szükség, ott javítsák ki. Ehhez minden segítséget megadnak - fűzte hozzá az államtitkár.


A 47 kórház vezetői posztjára kiírt pályázat 15 esetben eredménytelenül zárult. Ezek közül 11 helyen 30 napon belül új pályázatot írnak ki. A többi kórházban nem írnak ki újabb vezetői pályázatot, mivel azoknak ez év végéig más intézményekkel kell integrálódniuk.

Szerző:

PHARMINDEX Online