2011: az év vezető gyógyszercégei a világban

hirdetés

Az év legkiemelkedőbb teljesítményét a Bristol-Myers Squibb mondhatja magáénak.

A Pfizer, Abbott Laboratories, és Eli Lilly részvényárai kb. 15%-kal emelkedtek. Az Amgen-é szintén, ez utóbbi cég az aki, a határvonalat jelenti a biotechnológiai és a nagy gyógyszeripari cégek között. A határvonal évről évre szélesedni látszik…

A BMS részvényárai viszont 2011-ben 32%-kal emelkedtek, egészen 35 USD-ig. A Pfizerrel, Lillyvel, és Amgennel szemben, a BMS részvényárai az öt évvel ezelőtti felettiek, azaz stabilak, hosszútávú nyereséget igérőek. Ez nem rossz eredmény annak fényében sem, hogy 2012-ben lejár a Plavix antithromboticum termékszabadalma, (BMS-Sanofi). A Plavix éves értékesítése a világban 7 milliárd USD körüli érték, azaz jelenleg a világ 2. legjobban értékesített gyógyszere. A szabadalom lejártával a BMS eladásai kb. 13%-kal fognak visszaesni, és 18 milliárd USD körüli értéket jelentenek majd ez év végén.

A BMS a tavalyi évben nagy innovációt hajtott végre (már előkészülvén később várható veszteségeire). 2011 márciusában forgalomba került az FDA engedélyét követően a Yervoy (ipilimumab) első szerként a metastatikus melanomában szenvedő betegek kezelésére, túlélésük javítására (az eredmények szerint több hónappal nő a túlélés). Más tumorellenes szerekhez hasonlóan sok a várható mellékhatás, ennek ellenére többmilliárdos bevételre számítanak az új gyógyszer piacra kerülését követően.

2011 augusztusában a BMS közzétette az Eliquis (apixaban) véralvadásgátló alkalmazásával,18.000 betegen –végzett klinikai vizsgálat eredményeit. A készítmény fejlesztése a Pfizerrel közösen történik. Az Eliquis az első antikoaguláns, amely mellett kevesebb a halálozás, mint warfarin alkalmazásakor. Jelenleg még mindig a warfarin számít standard terápiának a pitvarfibrillációban fellépő stroke megelőzésében. E területen a Boehringer cég Pradaxa készítménye (dabigatran etexilát) illetve a Bayer cég Xarelto készítménye (rivaroxaban) hamarabb piacra került, mint az Eliquis - hasonló indikációkban.

A BMS az elmúlt években sokat változtatott: új elnök-vezérigazgató irányítja a céget Lamberto Andreotti személyében, az elmúlt években volt néhány kutatási kudarcuk, szabadalmak jártak le stb. Ennek megoldására megváltak a gyermektápszer ágazattól, és jobban koncentráltak a tisztán gyógyszeres vonalra. Ennek jegyében történt pl. a Medarex biotechnológiai cég megvétele is 2009-ben, 2,4 milliárd USD értékben. Sokan szkeptikusan tekintettek erre az üzletre, de a BMS ezzel megszerezte a Yervoy-jal kapcsolatos jogokat.

Más cégek is követik ezt a politikát, pl. a Pfizer is eladta többek között tápszer üzletágát. Az Abbott két céggé válik szét melyből az egyik egy gyorsan növekvő orvosi eszköz- és készülékgyártó lesz, a másik pedig a gyógyszeróriás.

Hosszútávot tekintve a BMS még nem teljesített olyan mértékben, mint pl. korábban a Novo Nordisk, a diabetes területén vezető cég, vagy az Alexion bitoechnológiai cég a ritka betegségek területén ill. a Biogen Idec az SM terápiájában. E cégek indexei magasabbak voltak 2011-ben.

Szerző:

PHARMINDEX Online