2014 új gyógyszerei az USA-ban

A CDER által 2014-ben jóváhagyott innovatív gyógyszerek listája sok terápiás újdonsággal.

hirdetés

A CDER minden évben gyógyszerek százait hagyja jóvá, melyek között sok a korábban már bevezetésre került termékek kombinációja, meglévő szerek új hatáserősséggel, vagy költségkímélő generikus gyógyszerek. E gyógyszerek javítják az ellátás minőségét, többen hozzáférhetnek addig nem elérhető gyógyszerekhez, nagyobb a választék, javulhatnak a népegészségügyi mutatók.

A termékek egy kisebb része viszont más minőségi kategória: az új innovatív molekulák. Talán ezek tekinthetőek a legfontosabbnak, hiszen segítségükkel a klinikai orvoslás, a betegellátás magasabb szintre juthat. A CDER minden év végén összegzést készít az innovatív szerekről.

Ahogy a táblázatban látható, a tavalyi évben számos olyan új kémiai entitás jelent meg, amely ritka betegségek kezelésére, vagy olyan terápiás területekre irányul, ahol nem volt még gyógyszer, vagy csak igen kevés.

Több árva gyógyszer került jóváhagyásra 2014-ben, mint a CDER működésének bármelyik korábbi évében. A bevezetések több mint felénél az ún. “Priority Review” került alkalmazásra, amelynek révén a meglévő terápiás arzenálnál jobb, hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg. Számos új antibiotikum is piacra kerül.

(A táblázat kattintásra nagyítható!)


forrás: http://www.fda.gov/downloads/Drugs/DevelopmentApprovalProcess/DrugInnovation/UCM430299.pdf

Szerző:

PHARMINDEX Online