2020-ra a pancreastumor lesz az USA-ban a daganatos halálozás második vezető oki tényezője

hirdetés

A Pancreatic Cancer Action Network szervezet tanulmányában: "The Alarming Rise of Pancreatic Cancer Deaths in the United States: Why We Need to Stem the Tide Today," részletezi a pancreastumor egyre növekvő fenyegető veszélyét. A riport szerint az USA populációját érintő becslések és a daganatos halálozási arányok ismeretében mondható, hogy a pancreastumor előlép a jelenlegi negyedik helyről a másodikra a daganatos halálokok tekintetében, ez 2020 körülre várható, de előfordulhat, hogy már 2015-re elérjük ezt a nemkívánt állapotot.

A pancreastumor incidenciáját és halálozási arányát tekintve növekedést mutat, az első öt daganattípus egyike. 2030-ra becslések szerint az új esetek száma több, mint 2x-esére, míg az ennek betudható halálozások 2,4x-esére emelkednek majd.

Úgy tűnik érdekes módon, hogy a jelenleg vezető többi daganatos halálokok: a tüdőrák, emlőrák, és prosztatarák csökkenő tendenciát mutatnak. Az orvostudomány fejlődése ehhez nagymértékben hozzájárult. Az elmúlt 40 évben valamennyi daganatos betegség 5 éves túlélése 50% alatti arányról 65% fölötti arányra növekedett.

Sajnos a pancreastumor mutatószámai nem jól alakultak. Jelenleg nem rendelkezünk sem korai diagnosztikus módszerrel, sem hatékony terápiás modalitással. Sajnálatos tény, hogy a pancreastumor 5 éves túlélése napjainkban 6% körüli érték (!)

A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy állami szintű intézkedések és beavatkozás nélkül ez a helyzet nem javítható. A Pancreatic Cancer Research and Education Act (S. 362/HR 733), jelenleg a kongresszus előtt van már. Szükséges lenne a National Cancer Institute felhatalmazása hosszútávú terv kidolgozására a pancreastumor elleni küzdelmet illetően. A törvényjavaslatot 60 szenátor, és 280 kongresszusi tag támogatja.

A Pancreatic Cancer Action Network szervezet

Az USA-ban működő szervezet a kutatás, a betegek és a betegséggel kapcsolatos kommunikáció támogatásával foglalkozik. Mindenkinek tudnia kell magáról a betegségről, a diagnosztikus és terápiás lehetőségek fejlődéséről, és lehetőséget kell adni, hogy a betegek számára javuljanak a túlélés esélyei.

Forrás: Pancreatic Cancer Action Network

http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=5599679&access=EH

Szerző:

PHARMINDEX Online