2030-ra megkétszereződhet az újonnan, fiatalabb életkorban diagnosztizált colorectalis carcinomák száma

A texasi egyetem MD Anderson Cancer Center kutatói úgy vélik, hogy az elkövetkező 15 évben 1/10 colon tumor, és ? rectalis tumor fiatalabb életkorban kerül majd diagnózisra, mint a hagyományos szűréseknél definiált életkor. A növekvő egészségügyi probléma az USA-ban a trendek szerint már most is érinti a 20-34 év közöttieket, itt a colorectalis rák (CRC) és a rectalis tumor aránya becslések szerint 90%-kal ill. 124%-kal nőhet 2030-ra.

hirdetés


A JAMA Surgery folyóiratban publikáltak szerint ezek az adatok korábbi vizsgálatokra épülnek, de egy lépéssel előbbre is lépnek, mivel mennyiségi becslésekbe bocsátkoznak az 50 éves életkor alattiakat illetően. E kor alatt jelenleg nincsenek vastagbélrákra irányuló szűrővizsgálatok. Kiemelik néhány életmódi tényező: az obesitas, a fizikai aktivitási hiánya, a "nyugati" típusú diéta jelentőségét a CRC-kockázatokat illetően. A növekedés valódi oka azonban nem ismeretes.

"Jelentős fordulóponthoz érkeztünk" – említi Dr. George Chang egyetemi docens, (Departments of Surgical Oncology, Health Services Research). "Azt látjuk, hogy a CRC komoly potenciális veszélyként jelentkezik a fiatalabb életkorúak körében, főként akkor ha nem lesz változás a nagyközönségi beteg/tájékoztatásban, és a prevencióra irányuló törekvéseinkben. Most vagyunk lélektani pillanatban ahhoz, hogy megfordíthassuk ezt az igen veszélyes trendet."

A retrospektív kohorsz vizsgálat (SEER study) több mint 393 ezer, hisztológiailag igazolt CRC-betegen zajlott, (1975 – 2010), a vizsgálat fő iránya az életkor elemzése volt a diagnózis időpontjában, alapul véve a 20 éves életkort.

Az eredmények szerint 34 éves kor alatt a CRC éves incidenciája a betegség minden stádiumában növekedést mutatott, a lokalizált, regionális és távoli (metasztázisok) esetén egyaránt. Mit üzen számunkra ez a trend?

• 2020 – 2030 között, a CRC incidencia 37,8 ill. 90%-kal nő a 20-34 éves korosztály tekintetében. 2030-ra ez 131,1%-os incidencia növekedést jelent a fiatal betegek körében – szemben az 50 év felettiekkel.

• Hasonlóképpen, 2020 – 2030 között, a rectosigmoidealis és rectal daganatok aránya is nő: 49,7% ill. 124,2%-kal a két fentebbi korcsoport tekintetében, vagyis 165% az incidencia-arány növekedése szemben az 50 év felettiekkel, szintén 2030-ra vetítve.

• A 35-49 éves korcsoportban ,az incidencia-arányok a becslés szerint CRC esetén 27,7%, rectalis tumor esetén várhatóan 46% lesz a fenti időszak vonatkozásában.

A szűrési és prevenciós törekvések eredményeképpen idősebbek esetén viszont megfordul a tendencia. 50 év felettieknél tartós csökkenés észlelhető, és legjelentősebb mértékben a regionális és a távoli metasztázisokkal kísért CRC esetén. A prediktív modell alapján várhatóan folytatódik ez a trend, és az incidencia csökken 21,2% illetve 37,8%-kal 2020 - 2030 között a CRC, és 19,0% ill. 34,3%-kal a rectalis tumorok esetén ugyanezen időszakban. A legjelentősebb csökkenés a 75 év feletti (!) korosztályban várható.

A CRC legfontosabb ismert rizikótényezői a szűrések hiánya mellett az obesitas és a fizikai aktivitás hiánya. A kockázat csökkentése érdekében hangsúlyozzák a gyorséttermi ételek és feldolgozott húsáru fogyasztásának mérséklését, a fokozottabb gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságát. A kutatók szerint a szűréssel kapcsolatos irányelveket most nem kell megváltoztatni fentiek fényében, a tanulmány első szerzője Dr Christina Bailey, sebész-onkológus szerint az orvosoknak fokozottan kell figyelniük a CRC tüneteire, hogy fiatalokon is időben felismerhető legyen, és nem akkor,a mikor idősebb korban már kialakult colorectalis tumorként diagnosztizálják.

A jelenlegi vizsgálat fókuszában csak a CRC szerepelt, de hasonló meggondolások vannak ez emlőrák esetén is, ahol észlelhető bizonyos tendencia a fiatalabb nők körében is. E tendenciák pontosabb azonosítása vezethet el hatásosabb daganatmegelőző stratégiák kialakításához. Egyben megállapítják, hogy további vizsgálatok szükségesek a növekvő tendenciák, trendek okaink megismerésére.

További részletek:
Bailey CE, Hu C-Y, You N, et al. Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010. JAMA Surg 2014; Published online November 5. doi:10.1001/jamasurg.2014.1756
http://www.esmo.org/Oncology-News/Young-Patients-With-Newly-Diagnosed-Colorectal-Cancer-Anticipated-to-Nearly-Double-by-2030?hit=ehp

Szerző:

PHARMINDEX Online