A Bristol Myers Squibb Alapítványa öt új pályázati támogatást hirdet meg Közép- és Kelet-Európában a daganatos betegek gondozására irányuló szakképzés elősegítése érdekében

hirdetés

A Prágában zajló, a daganatos betegek gondozásával foglalkozó nemzetközi konferencia Bridging Cancer Care szimpóziuma a korlátok ledöntésére, valamint az onkológia területén dolgozó nővérek klinikai gyakorlatának növelésére összpontosít.


Felismerve azt az egyre fontosabb szerepet, amit a nővérek töltenek be a daganatos betegek egészségi állapotában elért eredmények javítása terén, a Bristol Myers Squibb Foundation ma öt új, kétéves pályázati támogatást hirdet meg, összesen közel 750 000 USA dollár értékben, hogy a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban segítse bővíteni az onkológia, háziorvosi praxis és közegészségügyi területen dolgozó nővérek betegápolással kapcsolatos szakmai ismereteit.


Miközben a rák a második leggyakoribb halálok Európában, az Európai Unió adatai szerint (Eurostat 2011) a legtöbb rosszindulatú daganattípus esetén a mortalitási arányok magasabbak Közép- és Kelet-Európában, mint Nyugat-Európában. Az átlagpopuláció rákos daganatokkal kapcsolatos hiányos egészségtudatossága és onkológiai ismeretei, a rákprevenció és a szűrésre irányuló erőfeszítések hiánya, valamint az egészségügyi forrásoknak az erre a régióra jellemző, korlátozott mennyisége azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak az ilyen mértékű különbséghez.


Az elmúlt öt esztendő alatt az Alapítvány Bridging Cancer Care kezdeményezése több mint két tucat közép- és kelet-európai szervezettel dolgozott együtt, hogy a betegek különböző szükségleteit, köztük a pszichoszociális támogatást, a betegséggel kapcsolatos oktatást, a palliatív gondozást, az ápolás koordinálását és az ápolási kapacitás megtervezését megcélozva, csökkentse a rákbetegség okozta terheket.


"A nővérek kivételes helyzetben vannak ahhoz, hogy segítsék a betegápolást, befolyásolják a kezelés végeredményét, és javítsák a daganatos betegek, valamint családtagjaik, gondozóik életminőségét," mondta John Damonti, a Bristol Myers Squibb Alapítvány elnöke. A betegekkel, más egészségügy szolgáltatókkal és szupportív kezelést nyújtó társadalmi szolgálatokkal való bizalmas viszony kiépítésével a nővérek segíthetnek gondoskodni arról, hogy a daganatos betegek megkapják azt a minden részletre kiterjedő és együttérző törődést, amire szükségük van, és amit meg is érdemelnek.


Az Alapítvány által tett erőfeszítéseket, az onkológia betegek ápolási gyakorlatának javítását az évenkénti Bridging Cancer Care pályázati támogatás adományozó csúcs fémjelzi, ami ebben az évben egybeesik a Cseh Köztársaságban, Prágában tartott, a daganatos betegek gondozásával kapcsolatos nemzetközi konferenciával (International Conference on Cancer Nursing - ICCN). Az Alapítvány európai és egyesült államokbeli adományozói és partnerei a legjobb gyakorlatok megosztása, és annak érdekében, hogy részt vegyenek a globális egészségügyi szakértők által vezetett ismeretterjesztéseken, és meghallgassák a WHO, az International Society of Nurses in Cancer Care (ISNCC - Daganatos Betegeket Gondozó Ápolók Nemzetközi Társasága), a European Oncology Nursing Society (Európai Onkológiai Ápolók Társasága), National Cancer Institute of Brazil (a brazil Nemzeti Rákkutató Intézet), valamint a Föld egyéb területein működő szervezetek daganatos betegségekkel kapcsolatos előrejelzéseit, összegyűltek az ICCN előtt. Az ISNCC a Bridging Cancer Care pályázati támogatás adományozó csúcs társszponzora.


A Bridging Cancer Care az ICCN konferencián házigazdája egy másik szimpóziumnak is, melynek címe "A gyakorlat javítására alkalmas új modellek, valamint a közösségi betegápolás helyzete a daganatos betegek gondozásának teljes spektrumában, Közép- és Kelet-Európában." A szimpózium vezető helyen foglalkozik azokkal az innovatív projektekkel, amelyek ledöntik a korlátokat, és a daganatos betegség teljes lefolyása alatt, az egészség promóciótól és prevenciótól kezdve a szűrésen, a korai felismerésen és túlélésen át, egészen a palliatív és hospice gondozásig bezárólag, a gondozás összes formájába bevonják a nővéreket.


Az ICCN konferencián az ISNCC vel együtt, egy közös sajtótájékoztatón az Alapítvány bejelentette, hogy az alábbi öt szervezet kapja a Bridging Cancer Care pályázati támogatásokat:


- Triedinstvo 143 953 USA dollárt kap, hogy egészségügyi központokat alakítson ki Szeverodvinszkban, Oroszországban, ahol a nővérek arra oktatják a betegeket, hogy hogyan éljenek együtt a rákkal, és megtanítják a daganatos betegek családjának, hogy hogyan ápolják a szeretteiket a kezelés aktív szakaszai után. A nővérek oktatást tartanak majd a kórházban vagy rendelőkben dolgozó nővéreknek a daganatok szűréséről, prevenciójáról és a betegek gondozásáról, és koordinálják a betegtámogató csoportokat.


- Hospices of Hope 150 002 USA dollárt kap egy "vezető szakképzett nővéri" program kidolgozására és bevezetésére Bukarestben, hogy biztosítsa az előrehaladott daganatos betegségben szenvedő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek azt a lehetőséget, hogy pszichoszociális, spirituális és szociális támogatást nyújtó, koordinált holisztikus ápoláshoz juthassanak hozzá. Azok a szakképzett nővérek, akik onkológiai vagy palliatív ápolási tapasztalattal rendelkeznek majd, és egy részmunkaidős gyermekorvos is segíti őket, segítenek majd biztosítani a fiatal daganatos betegek és családjaik orvosi és pszichoszociális szükségleteit, és átfogó gondozási terveket készítenek, és azt betartva dolgoznak.


- Russian Nurses Association (RNA) 149 946 USA dollárt kap, hogy egész Oroszországban, többféle ápolási rendszerben is javítsa a kemoterápiát kapó daganatos betegek ápolásának biztonságosságát és minőségét. Az RNA az Egyesült Államok Onkológiai Ápolók Társaságával együtt egy onkológiai ápolási tananyagot hoz létre, és 60, onkológiai nővér oktatót képez ki, akik viszont a regionális kórházak és nappali otthonápoló szolgálatok 1200 nővérét képezik majd ki. Emellett létrehoz egy minőségjavítási projektet, hogy értékelje az ápolási gyakorlatot, és folyamatosan javítsa a gondozásnak a beteg állapotának alakulására gyakorolt hatását.


- Hospice Casa Sperantei 149 440 USA dollárt kap, hogy Románia vidéki területein javítsa a minőségi palliatív gondozási szolgálatokhoz egyébként hozzá nem férő daganatos betegek hozzájutási lehetőségeit. Egy 2007 ben végzett országos vizsgálat azt mutatta, az előrehaladott rákos daganatban szenvedő betegeket ápoló családtagok vagy rokonok gyakran nem kapják meg azt a speciális támogatást, amire szükségük van. Ez a projekt a nővérek és más gondozószolgálatok palliatív gondozással kapcsolatos tudatosságának, ismereteinek és gyakorlatának gyarapítására fókuszál, és képessé teszi a jelenleg dolgozó, ápolást oktató konzulenseket, szolgáltatókat és másokat, hogy a palliatív ápolás szószólói legyenek.


- ISNCC 150 000 USA dollárt kap, hogy meghatározza, megvalósítható e a "Kelet-Európa segíti a dohányzásról történő leszokást" című e-learning program és eszköz alkalmazása, és bevezesse azt, hogy a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban kiképezze a nővéreket, hogy hatékonyabban segíthessék és támogathassák azokat a felnőtteket, akik abba akarják hagyni a dohányzást.

A Bristol Myers Squibb Alapítvány


A Bristol Myers Squibb Alapítvány küldetése, hogy a közösségi egészségügyi dolgozói kapacitás erősítésével, az orvosi ellátás és a közösségi szupportív szolgálatok integrálásával, valamint a betegség ellen harcoló kollektívák mobilizálásával segítsen csökkenteni az egészségügyben meglévő egyenlőtlenségeket.

A Bristol Myers Squibb Alapítvánnyal kapcsolatos további információkért látogasson el az alábbi honlapra: www.bms.com/foundation.

Szerző:

PHARMINDEX Online