A nanopill-technológia közvetlenül a sejtekbe juttatja a gyógyszert

A barcelonai UAB egyetem kutatói nanopartikulumokat hoztak létre, amelyek segítségével a gyógyszermolekulák közvetlenül a sejtek belsejébe juttathatóak. A nanopill-technológia in vivo kipróbálását a szintén barcelonai illetőségű Janus Developments cég végzi.

Az UAB kutatói által kialakított hordozó fehérjéket bocsát ki, melyek végeredményképpen terápiás hatással bírnak. Ennek megoldási módja a BIB-rendszer ("bacteria-inclusion bodies") stabil, oldhatatlan nanopartikulumok, amelyek normál állapotban rekombináns baktériumokban fellelhetőek, Ezek megléte korábban is ismert volt, újabban ismerték fel, hogy biomedikális alkalmazásra is hasznosíthatóak.

A kutatás egyik vezetője, Dr. Esther V?zquez szerint négyféle típusú fehérjét "csomagolnak be" ezzel a nanopill-technológiával, az alkalmazott baktérium ez esetben az E. coli volt. A technológia révén a baktériumok kapcsolatba kerülnek olyan emlőssejtekkel, amelyekkel modellezhetőek valódi patológiás állapotok, "beteg" sejtek, melyek a kezelés során visszanyerik aktivitásukat.

A technológia dedikált előállító cége jelenleg az in vivo alkalmazás tolerancia-vizsgálatainál tart, rövidesen publikálják a nanopill technológia előzetes eredményeit az Advanced Materials szaklapban.

Szerző:

PHARMINDEX Online