A pszichoterápia csak kullog a pszichiátriai gyógyszeres kezelés mögött?

hirdetés

Számtalan vizsgálat igazolta már depressziós és szorongásos betegeken a pszichoterápia hasznosságát, az elmúlt évtized mégis mást mutat: élen jár a gyógyszeres kezelés. Az APA (American Psychological Association) kifejezte abbeli reményét, hogy megismerteti a betegekkel a pszichoterápia előnyeit, és bátorítja őket arra, hogy orvosuktól ne gyógyszeres kezelést kérjenek, inkább ezt a terápiás lehetőséget próbálják meg.

Az APA egy animációs videofilm-sorozattal is előállt, melyben egy kitalált gyógyszer (csodaszer) szerepel Fixitol néven. Persze ez erősen parodizálja a gyógyszerreklámok hibáit és megpróbálja felhívni a figyelmet a pszichoterápiára, mint lehetséges alternatívára. A társaság abban is igyekszik segíteni a betegeknek, hogyan lehet mindezt az orvosnak elmondani, és betekintést nyújt abba, hogyan is működik a pszichoterápia.

"A pszichoterápia azért is szerencsésebb, mint a gyógyszeres kezelés, mert segít a betegeknek megtalálni életükben a pozitív változás lehetőségét, és jóval kevesebb a mellékhatás és a visszaesés, mint gyógyszerek mellett." – említi Dr. Nordal az APA egyik pszichiáter munkatársa. "Azt reméljük, hogy a helyes információ birtokában egyre több depressziós beteg vizsgálja meg, valójában milyen kezelési lehetőségei vannak, és tervet készít, hogyan tudná saját helyzetét, állapotát menedzselni."

Az USA-ba a depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai kórforma, becslések szerint a felnőtt populációban minden tizedik ember érintett. Mentális problémák miatt évente 150 millió az orvos-beteg találkozás, rendelőben, szakrendelésen, kórházban. Amerikában a harmadik leggyakoribb ok, amiért valaki orvoshoz fordul. 1996-2008 között az antidepresszáns receptek száma több majdnem háromszorosára(!) emelkedett: 55.9 millióról 154.7 millióra.

Az American Psychological Association az USA legnagyobb professzionális testülete a pszichológia terén, több, mint 137.000 kutató, oktató, klinikus, konzulens és hallgató tartozik a szervezet keretei közé. A pszichológia 54 területével foglakozik valamennyi államban és Kanada területén is. A szervezet fő célja a pszichológia tudományként való művelése, az egészségügy, az oktatás, és az emberi élet minőségének javítása, támogatása.

Szerző:

PHARMINDEX Online