A szakbizottság támogatta az egészségügyi törvények módosítását

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a bizottság előtt elmondta, az ágazatot "mély depresszióban, a fenntarthatóság szélére sodródva vették át" az előző kormányzattól, ezért a kormányváltás utáni fél év a túlélés, míg az elkövetkező év az átrendeződés éve lesz az ágazatban.

Hozzátette: az ágazat átrendeződését alapozza meg a most benyújtott egészségügyi törvénycsomag, de hosszú és következetes munkára lesz szükség.

A salátatörvény többek között rendezi a betegutakat, eltörli a súlyponti kórházak fogalmát, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. A jogszabálytervezet megszüntetné a kötelező kórházi elszámolási nyilatkozatot, rendezné a pro família felírásokat és változtatna a méltányossági támogatás rendszerén is, valamint a Mefedron felkerülhet a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd.

A képviselői hozzászólások - egy kivételével - mind azt taglalták, ha kisebb változtatásokkal is, de előremutatónak tartják a törvénymódosítást.

Kiss Sándor, a Jobbik képviselője úgy fogalmazott, a javaslat úgy tekinthető, mint "a szocialista-liberális kormányzat által elkövetett súlyos bűnök orvoslása", és pártja támogathatónak tartja a tervezetet, függetlenül attól, hogy az azért "nem forradalmi". Ugyanakkor hozzáfűzte, a salátatörvény most a tűzoltásra jó, de úgy vélte, a közeljövőben szükség lesz egy újabb törvényre, amely csak a gyógyszertári szegmenset szabályozza.

Párttársa, Gyenes Géza jó indulási alapnak tartja a módosítást, azonban hozzátette, több olyan változást kellett volna a javaslatba építeni, amelyeknek forrásvonzata nincs, de az ágazatban dolgozók hangulatán sokat javít. Ezek között a kamarai törvényt és a praxistörvényt említette. Utóbbi kapcsán Szócska Miklós úgy vélte, a praxistörvény forrásigényes változtatás lenne, de dolgoznak a feltételeken.

Kovács Tibor szocialista képviselő felszólalása elején leszögezte, nem tartja támogathatónak a törvényjavaslatot, mint fogalmazott, "az egészségügy megmentésére jövőre sem kerül sor".

Az LMP-s Szilágyi László megjegyezte, szerinte az "ilyen típusú salátatörvényeknek" nincs létjogosultsága, és hozzátette, a Fidesz részéről új jogalkotási kultúra lett beígérve. Azt javasolta az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy érdemes lenne áttekinteni a jogalkotási szinteket, mert nem biztos, hogy mindent törvényben kell szabályozni, ellenben vannak olyan - szerinte fajsúlyos kérdések -, amelyeket csak kormányrendeletben kívánnak szabályozni. Szócska Miklós közölte, várja a képviselő erre vonatkozó javaslatait, észrevételeit.

A bizottság végül 18 igen, egy nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést.

Szerző:

PHARMINDEX Online