A szelén szerepe a szervezetben

A humán szervezetben a szelén a selenoproteinekben szerepel, számos pleiotróp hatással bír: antioxidáns, gyulladásgátló hatású, valamint a pajzsmirigyhormonok termelését serkenti.

Az utóbbi tíz évben, a betegség-asszociált genetikai polimorfzimus felismerése irányította a figyelmet a selenoprotein-génekre, és élettani szerepükre egyben. Alacsony szelén-szint mellett magasabb a mortalitási kockázat, csökken az immunműködés, és kognitív zavarok is jelentkeznek. A magasabb szelén-szint ill. a megfelelő szupplementáció antivirális hatású, segíti a férfi és női reproduktív funkciót, csökkenti az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek gyakoriságát.

Prospektív vizsgálatok szerint a kellő szelén-szint jótékony hatású a prostata-, tüdő-, hólyag- és colorectalis tumorok szempontjából, de a klinikai vizsgálatok eredményei e tekintetben nem konzekvensek, egy szupplementáció csak abban az esetben lehet eredményes, ha az a mikrotápanyag valóban hiányzik/csökkent mennyiségben van jelen. Ellenpélda: normál szelén-szint melletti szelénpótlás növelheti a 2-es típuús diabetes kialakulásának kockázatát.

Szerző:

PHARMINDEX Online