A szuperbaktériumok genetikája kulcsfontosságú a staphylococcus fertőzések leküzdéséhez

„Számos jelentés foglalkozik azzal, hogy a CA-MRSA törzs átveheti a kórházi MRSA helyét, ami katasztrofális következményekkel járhat” – nyilatkozta Matteo Bassetti, a genovai San Martino kórház kutatója az Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) 50. éves konferenciáján. „A CA-MRSA az Egyesült Államokban súlyos problémát jelent. Európában még nem olyan súlyos probléma, de mi is hasonló helyzetbe kerülhetünk a következő 5-10 évben, mint az USA.”

A közösségben szerzett methicillin rezisztens Staphylococcus aureus, a CA-MRSA az 1990-es években jelent meg először az Egyesült Államokban. Bassetti a baktérium virulens természetét hangsúlyozva elmondta, hogy a szuperbaktérium újszerű genetikai profiljának köszönhetően még gyorsabban képes terjedni a közösségekben. Az MRSA variánstól eltérően a toxin egyébként egészséges gyermekeket és fiatal felnőtteket is megfertőz. Az USA300 elnevezésű amerikai törzs az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete (NIH) szerint „rendkívüli átviteli képességgel és erővel rendelkezik.”

Átvitelének sebessége és a fertőzés gyorsasága jóval meghaladja az MRSA törzsét, és megnövelheti a halálozás kockázatát. A baktériumtörzs évente körülbelül 19 ezer emberéletet követel az Egyesült Államokban, így a halálozási aránya még az AIDS-nél is rosszabb. Az Európai Unióban több mint hárommillió fertőzést és több ezer halálesetet okoz évente.

Matteo szerint a CA-MRSA gyors terjedése és rendkívüli virulenciája miatt nemzetközi stratégiákra van szükség.

Henry Chambers, a Kaliforniai Egyetem kutatója úgy véli, hogy a CA-MRSA kivételes átviteli képessége új genetikai profiljából és a törzsek között megosztott genetikai elemekből ered. Mihamarabb fel kell törni a genetikai kódot, hogy kideríthessük, hogyan lehet hatékonyabban felvenni a harcot a rezisztens baktérium ellen. A szakértők szerint a szuperbaktérium egyelőre olyan, mint egy mozgó célpont, amit nehéz megfogni.

„Ezeknek az organizmusoknak a biológiájában mobilis elemek játszanak szerepet, tehát nem egyszerűen egy klónnal vagy egy törzzsel kell foglalkoznunk, hanem a könnyen megosztható elemek egész genetikai repertoárját kell vizsgálnunk” – nyilatkozta Chambers.

Szerző:

PHARMINDEX Online