A világ vezető gyógyszerei – változó trendek (kivonat)

A nehéz piaci helyzet és számos világsiker gyógyszer szabadalmának lejárta ellenére a gyógyszeripar globális szinten 900 milliárdos növekedést könyvelhetett el 2011-ben. Ezen belül is kiemelendő a biológiai terápiás és a generikus készítmények piacának bővülése. A bioszimiláris termékek eladása szintén emelkedett.

Vezető termékek

A Teva és a Daiichi Sankyo Ranbaxy jelentős profitra tett szert az atorvastatin generikumok piacra dobásával. A generikumok és a konkurens új készítmények megjelenése ellenére a Lipitor* (atorvastatin) megőrizte vezető helyét, így az eladások tekintetében az elmúlt 5 év legsikeresebb brandje. A szabadalom lejárta az további készítmények esetében, mint az Advair** (fluticasone/ salmeterol), valamint a Zyprexa (olanzapine) az USA-ban és a Plavix (clopidogrel) az EU-ban, több milliárd dolláros forgalom csökkenést eredményezett 2010-hez képest. A Plavix a csökkenő európai eladás ellenére is megőrizte második helyét.

A biológiai terápia előretörése

A biológiai terápiás készítmények közül a Remicade (infliximab) eladása volt a legmagasabb, és ez lett globálisan a harmadik legerősebb brand. A biológiai terápiás készítmények előretörését jelzi, hogy a top 20 készítmény közé 7 biológiai terápiás gyógyszer is bekerült. A vakcinák közül a Prevenar 13 (pneumococcal polysaccharide vaccine) szerepelt a legjobban.

Az FDA szabályozó intézkedése több vezető brandet is hátrányosan érintett. A Roche megőrizte vezető helyét a biológiai terápiás készítmények, daganatellenes készítmények és monoklonális antitestek piacán.

Ez az első, 2011 legnagyobb forgalmú gyógyszerbrandjeire vonatkozó, a globális piacot átfogó elemzés. A lista összeállításához az első három negyedéves tényleges értékesítési adatokat vették alapul, melyeket a gyártók által benyújtott negyedéves értékelések tartalmaznak. Az utolsó negyedéves értékesítési előrejelzésnél pedig a 2010 hasonló időszakából származó adatokat vették figyelembe. Így lehetséges a 2011-re vonatkozó toplista összeállítása a kereskedelmi, piackutatási eredmények megjelenése előtt.

A globális gyógyszerpiac árbevétele 900 milliárd dollár volt 2011-ben (IMS adat), ebből a biológiai terápiás készítmények forgalma 120 milliárd dollárt tesz ki, míg a generikus készítményeké 150 milliárd dollár.

Kiemelkedő terápiás területek

A három legkiemelkedőbb terápiás terület:

• a központi idegrendszer,

• a cardiovascularis rendszerre ható készítmények és

• a daganatellenes szerek.

Az IMS előrejelzések szerint az onkológia, diabetológia és asztma/COPD lesznek a vezető gyógyszerterápiás területek 2015-re. A biológiai terápiás készítmények között a monoclonális antitestek, a vakcinák és a TNF-alfa gátlók forgalma volt a legjelentősebb.

Eladási adatok a világban: az első 20 készítmény

Az eladások tekintetében továbbra is a Lipitor a világ vezető gyógyszere 10,7 milliárd dollárral. A gyógyszer forgalomba hozatala óta összesen 130 milliárd dollár, ezzel messze a legkelendőbb gyógyszer. Míg a biológiai terápiás készítményeknél a Remicade vezet 8,5 milliárd dollárral, a Humira (adalimumab ) végzett a második helyen megelőzve az Enbrel-t (etanercept). A jövőben várható a Remicade további előretörése, hiszen az első két helyezett szabadalmi ideje már lejárt. 14 gyógyszerbrand eladása haladta meg az 5 milliárd dollárt, 7 brand forgalma pedig 7 milliárd dollár feletti. A top 20-ba bekerült gyógyszerek mindegyike 4 milliárd dollár feletti forgalmat generált.

Generikus név Brandnév Gyártó Indikáció Eladás (milliárd dollár) atorvastatin Lipitor Pfizer, Astellas koleszterinszint csökkentő 10,7 clopidogrel Plavix Bristol Myers Squibb, Sanofi Aventis atherothromboticus események prevenciója 9,7 infliximab Remicade J&J, Merck, Mitsubishi Tanabe rheumatoid arthritis, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica, psoriasis 8,5 fluticasone /salmeterol Advair GSK asthma, COPD 8,1 adalimumab Humira Abbott rheumatoid arthritis, polyarticularis juvenilis idiopathiás arthritis, arthritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica, Crohn-betegség, psoriasis 7,9 etanercept Enbrel Amgen, Pfizer, Takeda rheumatoid arthritis, polyarticularis juvenilis idiopathiás arthritis, arthritis psoriatica, apondylitis ankylopoetica, plakkos psoriasis 7,4 aripiprazole Abilify Otsuka, BMS schizophrenia, depresszió, bipolaris zavar 7,3 rituximab Rituxan Roche non-Hodgkin lymphoma, chronicus lymphocytás leukaemia, rheumatoid arthritis 6,6 rosuvastatin Crestor Astra Zeneca, Shionoggi Koleszterinszint csökkentő 6,6 quetiapine Seroquel Astra Zeneca, Astellas schizophrenia 5,8 bevacizumab Avastin Roche vastagbél-, végbél-, emlő-, tüdőcarcinoma 5,8 valsartan Diovan Novartis hypertonia 5,7 montelukast Singulair Merck asthma 5,5 trastuzumab Herceptin Roche emlőcarcinoma 5,7 insulin glargine Lantus Sanofi diabetes 5,3 pioglitazone Actos Takeda diabetes 4,7 imitanib Glivec Novartis krónikus myeloid leukaemia, gastrointestinalis stroma tumor 4,7 olanzapine Zyprexa Lilly schizophrenia, depresszió, bipolaris zavar 4,6 glatiramer Copaxone Teva, Sanofi Aventis sclerosis multiplex 4,4 esomeprazole Nexium Astra Zeneca refluxbetegség 4,4 pneumococcal 13-valent conjugate vaccine (Diphtheria CRM197 Protein) Prevenar 13/7 Pfizer Pneumococcus infectiok 4,3

Prognózis – 2016

2016-ra előrevetítve pedig az eladások várhatóan a következőképpen fognak alakulni. A Lipitor az olcsóbb generikumok miatt elveszti vezető pozícióját. Az élmezőnyt a biológiai terápiás készítmények (Humira, Enbrel, Remicade, Rituxan***) fogják uralni. Majd a rosuvastatin hatóanyagú lipidszint módosító következik. A top 15- ben lesz várhatóan többek között két asztma-, (Xopenex**** (levalbuterol), Advair), és három diabetes (Lantus, Januvia, NovoLog*****) kezelésére szolgáló készítmény

Megjegyzések a táblázathoz:

A KNOL a fenti brandeket vette alapul a forgalmak értékelésekor. Természetesen a táblázatban felsorolt generikumoknak a világban - és Magyarországon is számos egyéb forgalomban lévő brandjük van még. Alább megadjuk a hazánkban más néven forgalmazott készítményeket. Kapcsolódó jobboldali tartalmainkban pedig a generikumokhoz tartozó további készítményeket.

A *-gal jelöltek esetén a magyarországi brandnevek:

* hazánkban más néven van forgalomban (Sortis)

** hazánkban más néven van forgalomban (Seretide)

*** hazánkban más néven van forgalomban (MabThera)

**** hazánkban / az Unióban nem törzskönyvezett a cikk megírásakor

***** hazánkban más néven van forgalomban (NovoMix)

a cikk forrása:

Szerző:

PHARMINDEX Online