ABVD kezelés vs. subtotalis nodalis irradiatio Hogdkin lymphomában

hirdetés

A kemoterápiával kombinált irradiatio IA és IIA stádiumú nonbulky Hodgkin lymphoma esetén a betegek kb. 90%-ában okoz későbbi, a terápiának betudható halálozást. E vizsgálat azt elemezte, hogy a kemoterápia adása önmagában javíthatja-e a túlélést.

Módszerek

A vizsgálatba 405 beteg került beválasztásra randomszerűen, előzetesen nem kezelt, nonbulky IA ill. IIA stádiumú Hodgkin lymphomával, melyet az ABVD-sémával (doxorubicin, bleomycin, vinblastine, dacarbazine) illetve ABVD + subtotalis nodalis irradiatioval kezeltek. Az ABVD-csoport betegei 4-6 kezelési ciklusban részesültek (függetlenül attól, hogy kockázati profiljuk kedvező vagy kedvezőtlen volt-e). A másik, kombinált kezelésű csoportban a kedvező kockázati profil esetén csak irradiatios kezelés történt, míg kedvezőtlen kockázati profil esetén 2 ciklus ABVD-kezelést és az irradiatiot alkalmazták. Elsődleges végpontként a 12 éves, teljes túlélést tekintették.

Eredmények

Az átlagos nyomonkövetés ideje 11,3 év volt. Az eredmények szerint a 12 éves túlélés tekintetében, a csak ABVD-kezelésben részesült betegek esetén 94%-nak adódott a teljes túlélés aránya, míg a kombinált módon kezelt csoportban 87%-nak. (A halálozási hazard ratio ABVD esetén 0,50; 95% konfidencia intervallum [CI], 0,25 – 0,99; P=0,04); progressziómentes túlélés 87% ill. 92% a két csoportban (hazard ratio 1,91; 95% CI, 0,99 – 3,69; P=0,05); az eseménymentes túlélés 85% ill. 80%, (ennek hazard ratio arányszáma 0,88; 95% CI, 0,54 – 1,43; P=0.60). Az ABVD-kezeltek között 6 beteg az alapbetegség, ill. 6 beteg korai terápiás szövődmény következtében, míg a kombinált módon kezelt csoportban 4 beteg Hodgin lymphoma ill. korai toxicitás, valamint 20 beteg egyéb ok miatt halálozott el.

Megbeszélés

Hodgkin's lymphoma esetén az önmagában adott ABVD-terápia magasabb túlélési arányokat eredményezett, mint a kemoterápiával kombinált irradiatio. Ebben szerepet játszott az egyéb betegségek miatti csekélyebb halálozási ráta is.

Avizsgálat nyilvántartási adatai: a Canadian Cancer Society és a National Cancer Institute támogatásával; HD.6 ClinicalTrials.gov number, NCT00002561.

Szerző:

PHARMINDEX Online