AIDS-világnap - Egészségügyi államtitkárság: hamarosan megújul a nemzeti AIDS-bizottság

hirdetés

Budapest, 2012. november 30., péntek (MTI) - A nemzeti AIDS-bizottság működésének megújítása jelenleg folyamatban van, s ezzel együtt napirenden van a nemzeti AIDS-stratégia is - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI megkeresésére.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott az új HIV-fertőzések száma, ennek ellenére továbbra sincs AIDS-stratégiája az országnak.


A TASZ közlése szerint a kormány tavaly december elsején, az AIDS világnapján arról beszélt, hogy kidolgozott egy stratégiát a 2011 és 2015 közötti időszakra, ennek célja az új HIV-fertőzések számának csökkentése. Később viszont azt állították, hogy csak tervezet volt - tették hozzá.


Kitértek arra, hogy az idén a prevencióval foglalkozó, így az állami feladatokat végrehajtó civil szervezetek sem kaptak költségvetési támogatást. A nemzeti AIDS-bizottság pedig, amelynek a HIV/AIDS elleni küzdelem koordinálása, továbbá a stratégia kidolgozása lenne a feladata, 2011-ben ülésezett a legutóbb.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken azt közölte: Szabó Máté ombudsman szerint hatékonyabbá kell tenni a nemzeti AIDS-bizottság tevékenységét, ezért felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint Magyarországon 25 év alatt - 1987 és 2012. szeptember 30. között - 333 ember halt meg AIDS következtében. Az idén szeptember 30-ig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS elleni világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére.

Szerző:

PHARMINDEX Online