ÁNTSZ: október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

hirdetés

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.


A közlés szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina. Ez az oltóanyag egy évre nyújt védelmet a megbetegedés ellen. A nem ingyenes oltóanyagok közül már van olyan, amelyet meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban.


Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban - tették hozzá.


Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és a gyerekek, továbbá azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben élnek, illetve dolgoznak. A hathónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyen esetben a család többi tagja biztosíthat közvetett védelmet a babának azzal, hogy magukat beoltatják - olvasható az ÁNTSZ közleményében.


Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a B vírus tavaly több olyan embernek okozott megbetegedést, aki beoltatta magát, ezért az idei szezonra újabb komponenssel módosult az oltóanyag.


A járványügyi főorvos kiemelte: a védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, és akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést. Az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak. Mint elmondta: az előző szezonban összesen 22 nem kívánatos mellékhatást jelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket. Ezek mellett egy 62 és egy 73 éves férfi halála ügyében indítottak vizsgálatot; kiderült, mindkettejüknek több alapbetegségük is volt, és haláluk nem hozható összefüggésbe a védőoltással - közölte a főosztályvezető.


Ócsai Lajos azt is elmondta: az influenzás megbetegedések súlyossága - a H1N1-járványtól eltekintve - évek óta nem változott. Évente átlagosan 200 ezer-500 ezer ember hal meg a világon influenza következtében. Magyarországon az előző szezonban 350 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, és nagyjából ugyanennyien lehettek azok, akik megbetegedtek, de nem mentek orvoshoz. Magyarországon az influenzával összefüggő halálesetekről a tavalyi szezonban nem készült adatgyűjtés - mondta a főorvos.


Ismertetése szerint, bár tavaly nagyon későn indult, általában december elején veszi kezdetét az influenzaszezon. A karácsonyi szünet idején van egy enyhülés, majd januárra-februárra éri el csúcspontját.

Szerző:

PHARMINDEX Online