Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról tartott sajtótájékoztató

"Fejlesztésnek" nevezik az egészségügy legújabb reformját

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról tartott sajtótájékoztatót Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, miután a kormánypárt képviselőcsoportja meghallgatta az államtitkárt. Mindketten arra törekedtek, hogy az egészségügyben most zajló változások ne a folyamatban lévő ágyszámcsökkentéssel legyenek azonosítva, miután a Fidesz 2010-es választási programjában és kormányprogramjában egyértelműen elutasította az ágyszám csökkentését.

Nincs szó ágyszámcsökkentésről

Májusban az érintett városi fenntartású kórházak is átkerülnek állami tulajdonba - erről adott tájékoztatást az egészségügyi államtitkár a Fidesz képviselőcsoportjának ülésén Lázár János frakcióvezető hétfői közlése szerint.

A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője újságírók előtt kijelentette: a Fidesz frakció nem tárgyalt ágyszámcsökkentésről, nem is ez a cél, hanem az, hogy Magyarországon jól működő egészségügyi ellátórendszer legyen. Az egészségügyi államtitkár arról számolt be a hétfői frakcióülésen, hogy melyik kórházban milyen fejlesztések várhatóak - mondta.

Lázár János közölte: azt a fejlesztési tervet, amivel az államtitkár a frakció elé érkezett, a képviselőcsoport támogatja, néhány részkérdés van még nyitva. Ezek kapcsán folyamatos egyeztetés lesz a következő hetekben - hangzott el.

Kitért arra, hogy a megyei intézmények átvételéről szóló törvény rögzíti: március 31-ig át kell venni az intézményeket, és ezt követően ki kell írni az intézményvezetői pályázatokat, az államnak professzionális módon kell működtetni az intézményeket.

A képviselők arra voltak kíváncsiak - folytatta-, hogy a városi fenntartású kórházak mikor kerülnek állami tulajdonba. Az államtitkár tájékoztatása szerint ennek május hónapban meg kell történnie.

A nyitott kérdések az alapellátást, a járóbetegellátást és a kórházak fejlesztését érintik - derült ki szavaiból.

Kerülgetik a forró kását

Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a Fidesz-frakció aznapi ülésén megerősítette, hogy egyetért az egészségügy korszerűsítésének irányával, és - a sajtóhírekkel ellentétben - az átvétel felgyorsítását szorgalmazza. Az erről szóló jogszabálytervezet várhatóan a jövő héten jelenik meg.

A Fidesz-frakció hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy meghallgatták Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, és a képviselőcsoport úgy döntött: támogatja a kormánynak az egészségügyet érintő fejlesztési elképzeléseit. A további részkérdésekben a közeljövőben újabb egyeztetések várhatóak - tették hozzá.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: a következő két hétben az intézményi struktúra átalakításának folyamatban lévő ügyeit - működési engedélyeket, finanszírozási szerződéseket - is rendezik. A funkcióváltásban érintett 19 intézménnyel március 28-án részletes egyeztetések kezdődnek az azokat érintő átalakításokról, fejlesztésekről - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint kifejtette: az elmúlt időszakban - nyolc fordulóban - összesen 19 résztvevővel egyeztettek az intézményi struktúra alakításáról. Következő alkalommal, március végén a már kiírt, illetve a hamarosan megjelenő uniós pályázatok részleteiről egyeztetnek majd. A 19 intézményről az államtitkár annyit mondott, hogy az átalakulások vegyes képet mutatnak, lesz olyan például, ahol két intézmény egyesülni fog.

Szócska Miklós ugyanakkor kiemelte: azt a "riogatást", hogy valami megszűnik, ki kellene venni a rendszerből, ugyanis az egészségügyi struktúra átalakításakor minden esetben fejlesztésről van szó. Mint fogalmazott: "nem az a lényeg, hogy hol mi nem lesz, hanem, hogy mindenki tudja, mit hol kap meg". Azt viszont garantálta: olyan nem lesz, hogy intenzív osztályi háttér nélkül ültethessenek be csípőprotézist, a szakmai szabályokat rendbe fogják tenni. Mint hozzátette: lehet, hogy valakinek csipőprotézisért többet kell majd utaznia, ahhoz hogy valóban szakértő kezébe kerüljön, de az államtitkár szerint "ez így van jól".

Az intézmények átalakításáról Szócska Miklós egyelőre nem árult el részleteket, mindössze annyit mondott, hogy többségben vannak azok a helyek, ahol optimalizálni kellett a betegutakat. Ezek megalakításakor viszont a vezető gondolat végig az volt, hogy mindenkiről minden ellátási tekintetben megfelelő módon gondoskodjanak - hangsúlyozta.

Az államtitkár arra is kitért, hogy Magyarországon 100 ezer lakosra nagyjából 720 kórházi ágy jut, Svédországban ez a szám 250 körül van, míg az uniós átlag 530 körüli. Az államtitkár szerint ez is arra utal, hogy a korszerű gyógyítás tekintetében az ágyak száma nem mérvadó.

Szócska Miklós ezen felül arról is beszámolt: a múlt héten döntöttek arról is, hogy még ebben az évben fokozatosan bevezetnek egy tevékenység alapú finanszírozási rendszert. Ebben egyrészt lehetőség lesz az aránytalan kapacitáselosztás korrekciójára. Másrészt a lényege, hogy a tevékenységet fogják finanszírozni, így az államtitkár szerint ennek fényében is felesleges ágyakon, osztályokon vitatkozni.

Szerző:

PHARMINDEX Online