Az Egis az idén árbevétele stagnálására számít

hirdetés

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. a 2011 októberében kezdődött idei üzleti évében forintban számolva lényegében változatlan árbevételre számít - mondta el Poroszlai Csaba, az Egis gazdasági igazgatója a csütörtökön Budapesten tartott tájékoztatón.


Az előrejelzés az előző évi árfolyamon számolva 0-2 százalék emelkedést valószínűsít, szemben a novemberi előrejelzésben szereplő 2-4 százalékos éves növekedéssel. A 2011. szeptember végén zárult üzleti évben az Egis a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 128,9 milliárd forint konszolidált árbevétel ért el.


Belföldön a novemberben előrejelzett 6-8 százalék csökkenéssel szemben az árbevétel 8-10 százalékkal eshet vissza az idén. A FÁK-országokban lehet dinamikusabb emelkedés: a novemberi 10-12 százalékos növekedési előrejelzést most megerősítette a társaság. Kelet-Európában novemberben még 3-5 százalék emelkedést várt a gyógyszercég az idei üzleti évére, most azzal kalkulálnak, hogy öt százalék lesz a csökkenés. A világ többi országában a készgyógyszer eladások 0-5 százalékos várható emelkedését megerősítette az Egis, míg a hatóanyag enyhe, 0-5 százalékos csökkenésére vonatkozó várakozást a rendelések alapján megváltoztatta, és 0-5 százalékos mértékű emelkedést vár.


A csütörtökön közzétett első negyedévi gyorsjelentést ismertetve Poroszlai Csaba kiemelte, hogy kedvező hatása volt a negyedévi gazdálkodásra a devizaárfolyamok alakulásának. A 2011. október-decemberi időszakban az Egis árbevétele 4,8 százalékos éves csökkenéssel 30,39 milliárd forint volt, az adózott nyereség viszont 14,1 százalékkal 5,33 milliárd forintra emelkedett a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.


Belföldön a 8,92 milliárd árbevétel egy százalékos emelkedését úgy sikerült elérni, hogy 6,8 százalékkal csökkentették az árakat 2011. október elsején. Magyarországon az Egis piaci részesedése 5,4 százalékot tett ki az üzleti év első negyedében, szemben az egy évvel korábbi 5,3 százalékkal. Az Egis különböző kötelezettségek miatt 984 millió forintot fizetett az Országos Egészségpénztárnak és ebből a kutatás-fejlesztési tevékenység alapján 578 millió forintot számolhatott el.


Az első negyedévben a kelet-európai piacon elszenvedett húsz százalékos csökkenést részben az ottani kedvezőtlen szabályozás okozta. A forgalom visszaesését az év további részében a társaság nem tudja teljes egészében "ledolgozni". A nyugati hatóanyagexport átmenetileg csökkent a negyedév során az előző év hasonló időszakához képest a felére - magyarázta a gazdasági igazgató.


A társaság az üzleti évének első negyedében 189 millió forint pénzügyi és társult vállalkozásokból származó nettó nyereséget számolt el. Ezen belül az egyéb tételek között szereplő 1,07 milliárd forint veszteség döntő hányada (1,026 milliárd forint) a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég leírásból adódó veszteségének Egisre eső része.

Szerző:

PHARMINDEX Online